8. aprila, 2018
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

7 rastlin za srečno menopavzo – jih že poznate?

Večina žensk (pa tudi moških) ob besedi menopavza pomisli na obdobje, ki ni najbolj prijetno za žensko (ali njene bližnje, ki to obdobje doživljajo skupaj z njo. Obodbje menopavze pri ženskah namreč običajno povezujemo s simptomi kot so nihanje razpoloženja, nespanje, vročinski oblivi ali valunge, nabiranje odvečnih kilogramov, depresija, razdražljivost, zmanjšan libido…, vse to pa nastane kot posledica neravnovesja hormonov, ki lahko naprej vodi tudi v večje težave kot so razvoj osteoporoze in kardiovaskularnih bolezni.

KITAJSKA MEDICINA IN MENOPAVZA

Moja učiteljica kitajske medicine pa mi je že pred leti povedala, da, ko so evropejci zdravnike kitajske medicine desetletja nazaj spraševali, kako naj pomagajo ženskam v menopavzi, so jih ti presenečeno gledali in niso razumeli vprašanja. Zakaj naj bi ženski v menopavzi pomagali, so se spraševali, če pa je to eno od najlepših obdobij ženske, so odgovarjali.

V Aziji namreč ženske menopavzo doživljajo kot drugo pomlad; kot obdobje novih začetkov, novih projektov, časa, ko so v ospredju spet one same, ne le družina.

Azijke se tudi niso srečevale z neprijetnimi simptomi menopavze; niso poznale oblivov, depresije, razdražljivosti in nihanj razpoloženja.

Zakaj? 

Preprosto zato, ker so celo življenje živele s filozofijo 5 elementov, ki jih uči tradicionalna kitajska medicina; na kratko: živele so z zavedanjem, da je treba svoje telo krepiti, zato so se prehranjevale veliko bolj zdravo saj so se zavedale pomena reka: “starost vpraša, kaj je počela mladost“. 🙂

Filozofija kitajske medicine je (bila) vpletena v njihova življenja, zato so vedela, da je prehrana ključna in da, če se želijo zdravo starati, se morajo zdravo prehranjevati.

V njihovi kulturi niso uživali živalskih mlečnih izdelkov, jedli so veliko fermentirane soje, ki deluje v našem telesu kot fitoestrogen in pomaga uravnati nivo estrogena (tako je, soja ni slaba), niso jedli procesirane hrane in sladkarij. Redno in zmerno so se gibale in pile zelo malo ali nič alkohola. Na ta način so skrbele, da je energija meridina jeter in ledvic pretočna in zato tudi čas menopavze ni bil čas težav, temveč čas dobre energije.

Sodobna Kitajska, preplavljena z bistroji hitre in procesirane prehrane in mlečnimi izdelki seveda ni niti senca tega kar sem opisala, in tudi bolezenske težave se zdaj strmo dvigajo, saj ljudje več ne živijo z upoštevanjem zakonov narave; tako, kot tudi nas zahodni svet ne.

S pogleda kitajske medicine in naturopatije so  torej težave z menopavzo povezane z neravnovsjem biopotenciala jeter in ledvic.

Ti izdelki so odlična podpora za otroški imunski sistem in delujejo kot preventivna in tudi kurativna pomoč. Ko okrepimo ta dva organa, se tudi težave umirijo. In to je pravzaprav dobra novica. To namreč pomeni, da lahko s spremembo prehrane, zmerno vadbo in pomočjo določenih zelišč tudi ženske na zahodu najdemo svoj mir in dobro počutje, tudi v času menopavze. In na pomoč nam lahko prijazno priskočijo zelišča, ki nam jih je dala narava in prav njim je namenjen današnji članek. 🙂

Poglejmo, s katerimi rastlinami si lahko učinkovito pomagamo!

GROZDNATA SVETLIKA ali CIMICIFUGA

Grozdna svetlika oz. cimcifuga je izjemno dobro poznana in cenjena rastlina za lajšanje simptomov menopavze. Ženske jo obožujejo in verjetno je danes ena najbolj uporabljenih rastlin za lajšanje težav menopavze. Ameriška plemena jo uporabljajo že stoletja, danes pa tudi ženske zahodnega sveta prisegajo na to izjemno rastlino, ki pomaga lajšati vročinske oblive.

V 18. stoletju je bil izvleček cimicifuge vpeljan v ginekologijo, od 40. let prejšnjega stoletja pa se v Nemčiji uporablja kot naravna hormonska terapija za uravnavanje težav v kilmakteriju ter predmenstrualnih in menstrualnih težav. Tudi znanost je že potrdila to stoletja dolgo znano delovanje rastline. Pregled 32 študij je potrdil, da čeprav mehanizmi delovanja ostajajo nejasni, je cimicifuga uspešno zmanjšala pogostost, intenziteto in trajanje vročinskih oblivov v menopavzi. Nekateri raziskovalci verjamejo, da to zelišče deluje kot estrogenski modulator, med tem ko druge teorije kažejo, da spojine znotraj cimicifuge vplivajo na dopaminergični sistem.

Grozdna svetlika oz. cimicifuga je učinkovita pomoč pri navalih vročine, nespečnosti, depresiji in drugih težavah menopavze in jo definitivno velja preizkusiti. Pri nas je na voljo v obliki ekološke tinkture.

MACA

Korenina maca je pri nas že dobro poznana rastlina, ki sicer prihaja iz Peruja, kjer se tradicionalno uporablja v prehrani in velja za rastlino, ki daje energijo, pomaga pri vzdržljivosti, regulira hormone in izboljša libido. V telesu deluje kot adaptogen, kar pomeni, da uravnava odziv telesa na stres.

Danes velja maca za eno od najbolj učinkovitih rastlin za blažitev težav v menopavzi. Izboljša namreč delovanje endokrinega sistema, ki je odgovoren za delovanje hormonov; na ta način maca uravna nivo hormonov v telesu.

Maca prav tako izboljša libido pri ženskah (in moških), dviga energijo in vzdržljivost. Poznana je kot naravna alternativa hormonskim terapijam, zate je še posebej dobrodejna za ženske v menopavzi, saj uravna hormone, zmanjša oblive in izboljša ostale simptome menopavze.

Pri nas je na voljo v potentnem, ekološkem izvlečku korenine maca.

ASHWAGANDHA

Ašvaganda je največjo popularnost dosegla v Indiji, kjer jo gojijo v velikih količinah za potrebe ajurvedske medicine. Ašvaganda je rastlina, ki ima zelo široko delovanje; deluje na prebavni, kardiovaskularni, repiratorni, živčni in reproduktivni sistem. Ker je adaptogen, uravnava odziv telesa na stres, krepi imunski sistem in pomlajuje telo.

Ajurvedska medicina verjame, da lahko prav ašvaganda uspešno zmanjša težave menopavze, saj deluje ugodno na naš endokrini sistem in pomaga vzpostavljati ravnotežje hormonov v telesu. Ašvaganda prav tako izboljša delovanje ženskih reproduktivnih organov, zmanjšuje vnetja v telesu in poveča plodnost. Je zelišče za ženske in moške, uporabna je v času mladosti in zrelih let. V ajurvedi je eno izmed najbolj uporabljenih zelišč za anksioznost in kot pomoč pri premagovanju stresa. Pri nas je na voljo v obliki potentnega, standardiziranega ekološkega izvlečka.

OLJE DVOLETNEGA SVETLINA

Dvoletni svetlin je južnoameriška rastlina, ki je prišla v Evropo v 17. stoletju. Rumeni cvetovi te rastline se odpirajo samo v večernih urah in ostanejo odprti le zelo kratek čas. Uvenejo še pred zahodom sonca, ampak naslednji večer to izjemno rastlino že krasijo novi cvetovi. Dvoletni svetlin velja za enega najbogatejših virov enescialnih maščobnih kislin, predvsem gama-linolenske (GLA) 9% in linolne (LA) 72% kisline.

GLA je dragocena maščoba, ki jo naše telo potrebuje in jo lahko najdemo le v nekaj vrstah rastlin in dvoletni svetlin je ena izmed njih. GLA deluje kot vir prostaglandinov, ki pomagajo pri uravnavanju hormonskega ravnotežja in ohranjanju zdravja v času menopavze. Uživanje olja dvoletnega svetlina se še posebej svetuje, če imate težave z vročinskimi oblivi in nočnim potenjem. Pri nas je na voljo v obliki visoko kvalitetnega, ekološkega, hladno stisnjenega olja.

NJIVSKA PRESLICA

Pripravke iz njivske preslice so uporabljali že stari rimljani in grki. Verjeli so, da to zelišče ustavlja krvavitve, pomaga pri ulcerjih, ranah in tuberkolozi ter boleznih ledvic. Ta rastlina je bogata z glikozidi in skrbi za zdravje hormonskega sistema, srca in kosti, zaradi česar je še posebej priporočljiva za ženske v menopavzi. Ko zanimivost; njivska preslica se tradicionalno koristi za krepitev ledvic, ki so v kitajski medicine odgovorne za hormonska stanja v telesu.

Njivska preslica lahko pomaga preprečiti valove vročine, utrujenost in napihnjenost. Poleg tega pomaga pri težavah z urinarnim traktom in ledvičnimi kamni. Pri nas je na voljo kot samostojno ekološko zelišče ali v ekološki tinkturi z repincem, ki krepi tudi jetra.

DONG QUAI ali KITAJSKA ANGELIKA

Še eno od zelišč kitajske medicine, ki lahko učinkovito pomaga pri težavah v menopavzi, pa tudi drugih težavah povezanih z menstrualnim ciklom, je zelišče dong quai oz. kitajska angelika.

V menopavzi pomaga tako, da zmanjša navale vročine, glavobole in težave s spanjem. Ob tem krepi jetra, znižuje krvni tlak ter izboljšuje prekrvavitev in prebavo. Več o angeliki lahko preberete tukaj.

Vsa ta čudovita zelišča so lahko pomembna in učinkovita pomoč pri premagovanju simptomov menopavze.

Ne pozabite pa na primerno prehrano! Izločite vse živalske mlečne izdelke, procesirano hrano, slabe maščobe in sladkarije. Če kadite, prenehajte ali vsaj zmanjšajte kajenje in ukinite uživanje alkohola, saj ta močno poslabša simptome menopavze (dodatno obremenjuje že tako preobremenjena jetra in vpliva na hormonsko neravnovesje).

Poskrbite tudi za zmerno gibanje, saj zmerna telovadba dviguje nivo estrogena v telesu, znatno zmanjša nevarnost osteoporoze (nujno uživajte tudi vitamin D3! saj deluje kot prohormon in vpliva na vsa hormonska stanja v telesu) in srčnih bolezni, zmajšuje stres, pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, zmanjša oblive, razdražljivost in nespečnost.

Tudi, če niste v formi, začnite počasi, če ne drugače s sprehodom okoli bloka, hiše in nato sprehod postopoma podaljšujte. Predvsem se poslužujte hoje, aktivnega dela na vrtu, plesa, kolesarjenja in plavanja. Odlična pomoč pri menopavzi in drugih hormonskih neravnovesjih je tudi uživanje magnezija. Zakaj, preberi tukaj. Menopavza ni namenjena in ne sme biti obdobje trpljenja, temveč je naraven proces, preko katerega gre vsaka ženska. Zdrava prehrana, zmerna vadba in zdravilna zališča vam bodo zagotovila, da čez to obdobje pridete enostavno in se počutite srečne in zadovoljne. Želim vam čudovito drugo pomlad! 🙂

Ekološka Maca v prahu iz 4 gomoljev, 100g – Izdelek iz zgodbe

Maca je s hranili bogato superživilo, ki pomaga podpirati telesne sisteme za optimalno zdravje in dobro počutje.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.