12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Probiotiki – za življenje!

Ko se zaradi našega načina življenja, slabe prehrane in stresa ter uporabe zdravil, to ravnovesje poruši, nastane disbioza (neravnovesje bakterij), imunski sistem postane šibak in pride do vdora slabih bakterij in virusov, zato zbolimo.

Zato, če želimo okrepiti svoj imunski sistem, preprečiti prehlade, angine, gripe, alergije in druge bolezni, tudi avtoimune, degenerativne in psihične, moramo najprej okrepiti svoje črevesjeProbiotiki so nam tu lahko v veliko pomoč in igrajo ključno vlogo pri krepitvi zdravja in imunskega sistema.

Probiotiki so dobre, žive bakterije, ki imajo ugoden učinek na naše zdravje, če jih zaužijemo v dovolj veliki količni in dovolj dolgo časa, da koloniziramo črevesje. Več o tem v nadaljevanju, kjer opisujemo pro-bio terapijo.

Sedež imunskega sistema je v črevesju

V sluznici črevesja se torej nahaja sedež našega imunskega sistema, saj je tam več kot 60% celic imunskega sistema. Tam so limfociti, imunoglobulini A, celice M … zato je zdrava mikrobiota, s pravilnim ravnovesjem bakterij ključnega pomena. Njeno delovanje ni le prebavno in prehranjevalno, temveč tudi obrambno in imunsko. Pomanjkanje dobrih bakterij nam ošibi imunski sistem in omogoča vdor klic, patogenih bakterij in virusov, zaradi česar lahko zbolimo.

Dobre bakterije v zdravem prebavnem traktu filtrirajo in izločijo vse, kar nam lahko škodi, torej toksine, kemikalije in odpadne snovi, istočasno pa se iz hrane in vode absorbira snovi in hranila, ki jih naše telo potrebuje in pomaga pri prenosu do celic. Probiotiki delujejo imunostimulativno, saj je bilo dokazano, da povečajo različne imunoglobuline (IgA, IgM, IgC), vplivajo na povečanje števila limfocitov in tako vplivajo na krepitev imunskega sistema.

Zaradi našega načina življenja, ki vključuje nepravilno prehrano (in prehranjevanje z napačnimi živili ob napačnem času), uporabo različnih zdravil in antibiotikov, ter stresnega načina življenja, se ravnovesje bakterij poruši, namesto dobrih, hranimo slabe bakterije, ki zato porastejo in z nastalo disbiozo začne naš imunski sistem pešati.

Pravilna prehrana

Hrana, ki hrani slabe bakterije in ruši pravo ravnovesje bakterij v mikrobioti je predvsem sladkor, procesirana hrana, bela moka, ocvrtna hrana, rafinirana živila, mlečni izdelki .. Ko uživamo meso, vzgajamo bakterije, ki v črevesju proizvajajo veliko amonijaka, s čimer zakisamo telo in s tem ustvarjamo ugodno okolje za razrast slabih bakterij, ki jim takšno okolje odgovarja. S samo nekaj dnevi slabega prehranjevanja lahko že spremenimo stanje naše mikrobiote, če pa le to traja dlje časa, lahko kronično spremenimo našo mikorbioto kar vpliva na številne zdravstvene težave, kot so npr. alergije, težave s kožo, šibak imunski sistem … Večinoma niti pomislimo ne, da imajo te bolezni svoj začetek v črevesju, a vir težav je najverjetneje prav tam.

Poleg tega kaj jemo, je prav tako pomembno kdaj jemo. Zdrava sladila uživamo le dopoldne (privoščimo si lahko sladek zajtrk) iz prehrane pa popolnoma črtamo mlečne izdelke. Zvečer uživamo le zelenjavo, da nahranimo dobre bakterije. Nezdrava mikrobiota se, poleg različnih zdravstvenih težav, kaže tudi s simptomi napenjanja, napihnjenosti, neredne prebave, zaprtjem, drisko, glavoboli, kandido, težavami s kožo, psihološkimi težavami, razdražljivostjo, ekcemi, avtoimunimi obolenji itd.

PRO-BIO terapija: Kako okrepimo imunski sistem in poskrbimo za naseljevanje dobih bakterij v črevesju?

Z dobrimi in kvalitetnimi probiotiki! Beseda probiotik izhaja iz grščine in pomeni “za življenje” (beseda antibiotik pomeni “proti življenju”).  Probiotiki  se nahajajo v prahu ali kapsulah in v kolikor vsebujejo dovolj veliko število dobrih, živih bakterij in jih uporabljamo dovolj dolgo, poskrbijo za kolonizacijo dobrih bakterij v črevesju in s tem krepijo naš imunski sistem.

Izvajanje terapije s probiotiki, zaradi koloniziranja dobrih bakterij, traja minimalno 2 meseca, zaužiti pa moramo 1-3 miljarde dobrih bakterij dnevno, zato je pro-bio terapijo možno izvajati zgolj s probiotiki, kjer je znana količina dobrih živih bakterij in so znani in sledljivi tudi sevi probiotika. Če se terapija izvaja manj kot 2 meseca, se bakterije na kolonizirajo, temveč sčasoma propadejo. Po 2 mesecih neprekinjene uporabe probiotikov, lahko nato le te uživamo še nekaj mesecev, a je dovolj, če je probiotični le 1 teden v mesecu.

Probiotike oz. pro-bio terapijo je smiselno izvajati 1-2 x letno oz. odvisno od težav in tega, kako pravilno se prehranjujemo, koliko smo pod stresom, koliko zdravil uživamo, itd.

Če nimate večjih zdravstvenih težav, lahko  terapijo naredite v obdobju prehoda letnega časa (npr. poletje-jesen ali jesen-zima ali zima-pomlad …), pred obdobji prehladov, viroz in grip oz. kadarkoli ste v večjem stresu ali imate večje psiho-fizične obremenitve. Otrokom lahko okrepite imunski sistem pred vstopom v vrtec ali šolo.

Ob antibiotični terapiji pa se svetuje uživanje probiotične, nepatogene gljive kvasovke Saccharomyces boulardii, ki jo antibiotik ne more uničiti, zato jo lahko uporabljate istočasno z antibiotikom. Odlična je tudi ob vseh vnetjih, tudi urogenitalnih, uničuje razrast patogene kandide v telesu, saj jo ubije in deluje na bakterijo Heliobacter Pylori.

Probiotike svetujemo tudi ob težavah, ki nastanejo kot posledica neravnovesja bakterij: sindromu razdražljivega in propustnega črevesja, avtoimunih obolenjih, hormonskih neravnovesjih itd.

S probitičnimi jogurti in drugimi probiotičnimi mlečnimi izdelki, pro-bio terapije ne moremo izvajati, niti z njimi ne krepimo imunskega sistema, saj se v teh izdelkih nahaja premalo število (napačnih sevov) bakterij, zato se le te v črevesju ne morejo namnožiti in ga kolonizirati, istočasno pa nas mlečni izdelki tudi zasluzijo. Vsaka žival ima svoje bakterije. Kravje in kozje bakterije dobro denejo kravam in kozam, ne pa tudi človeku. Ti izdelki bodo torej koristili tem živalim, mi pa moramo poskrbeti za vnos bakterij, ki koristijo nam. Bakterije v jogurtih so npr. aktivne na 43 stopinjah celzija in več, v našem telesu pa je 37 stopinj, kar je zanje premalo, zato ni prav nobenega razloga, da bi uživali bakterije, namenjene drugim vrstam.

Funkcije, ki jih opravljajo, dobri probiotiki:

 • nižajo holesterol
 • nižajo krvni pritisk
 • pomagajo pri prebavi
 • izboljšajo absorbcijo železa in drugih mineralov
 • pomagajo pri sinte zi hranil iz zaužite hrane
 • zmanjšajo vnetja
 • čistijo stene sluznice
 • pomagajo pri alergijah
 • pomagajo pri urogenitalnih težavah
 • uravnavajo težave pri sindromu razdraženega črevesja in kolitisa
 • podpirajo delovanje in funkcijo črevesja
 • dajejo energijo
 • delujejo proti raku debelega črevesja
 • pomagajo pri težavah s kožo

Dojenčki, alergije, imunski sistem in mikrobiota

Ker otrok črevesno floro nasledi od staršev, je najbolj smiselno pričeti krepit črevesno mikrobioto obeh staršev še pred spočetjem. Črevesje otroka naj bi bilo namreč, po dosedanjih ugotovitvah znanstvenikov, do poroda sterilno – brez prisotnosti bakterij – dokler se le ta ne rodi.

Dojenček med porodom, ob prehodu skozi porodni kanal, pobere od mame dobre bakterije in takrat se prične kolonizacija otrokovega sterilnega črevesja z mikroorganizmi mame (črevesnimi in vaginalnimi) in začne se dozorevanje imunskega sistema, zato je dobra mikrobiota mame ključnega pomena. Otroci, rojeni s carskim rezom, stika s porodnim kanalom in dobrimi bakterijami nimajo, kolonizacija z dobrimi bakterijami je zapoznela in drugačna od tistih, ki naseljujejo mikrobioto dojenčkov rojenih vaginalno.

Enako velja za otroke, ki so hranjeni z umetnim mlekom in/ali so v prvih dneh življenja prejeli antibiotik. Običajno je namreč mikrobiota otrok, rojenih vaginalno, sestavljena iz 60-90% bifidobakterij, med tem ko je mikrobiota otrok, rojenih s carskim rezom ali hranjenih z umetnim mlekom, večinoma sestavljena iz koliformnih bakterij, stafilokokov in klostridijev. Dojenčki, hranjeni z umetnim mlekom gostijo tudi bakterije, ki so sicer normalno pristone pri odraslih osebah, ne pa tudi dojenčkih, kot sta npr. E-coli in Streptococcs ter druge, zato so le ti lahko toliko bolj šibki. Poleg vaginalnega poroda je torej za naseljevanje dobrih bakterij in močan imunski sistem, ključno tudi dojenje oz. materino mleko.

Otroci z alergijami naseljujejo druge bakterije, kot otroci, ki alergij nimajo. Dobre bakterije se tako pri otrocih, kot tudi odraslih zelo zmanjšajo v obdobjih stresa, antibiotičnih terapijah, ob boleznih itd. Stres prispeva k porastu slabih, patogenih bakterij zato, ker stres organizem zakisa in s tem povzroča okolje, v katerem najbolje uspevajo slabe bakterije. Koristni črevesni mikrobi pa so sposobni tako protibakterijskega, kot tudi protivirusnega, protiglivičnega in protikancerogenega delovanja. Kadar je črevesna mikrobiota uravnotežena, se tudi zajedalci v črevesju težje razmnožijo, zato so tudi gliste in podančice pri otrocih ali odraslih znak neravnovesja črevesnih bakterij.

Tudi otrokom z znaki črevesnega neravnovesja lahko pomagamo s pro-bio terapijo, torej uživanjem dobrih probiotičnih bakterij.

Črevesje: vzrok in rešitev!Že Hipokrat je rekel, da vzrok vseh obolenj leži v črevesju. V našem telesu je 10 krat več bakterij, kot je vseh celic in več kot 3kg naše teže predstavljajo bakterije. Dobre bakterije, probiotiki, si želijo, da živimo, zato delajo v naše dobro, saj če smo mi živi in zdravi, živijo tudi one, saj je njihovo življenje odvisno od njihovega gostitelja, torej nas. Če mi poskrbimo za njih in jim omogočimo ugodno okolje za življenje, bodo tudi one poskrbele za nas in naše zdravje. Ne glede na vrsto bolezni, je smiselno, da vzrok težav vedno poiščemo v našem evolucijsko najstarejšem organu, črevesju. Ko bomo odpravili vzrok in okrepili imunski sistem, bomo odpravili tudi bolezen ali celo preprečili njen razvoj.

Želim vam prijeten dan!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.