12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Prispela je Moxa!

Moxa izvira iz Kitajske, je 100% naravna in povsem neinvazivna, narejena le iz zelišč, zato lahko moxanje izvajamo na vseh ljudeh, tudi otročkih in starostnikih.

Moxa telo predvsem razsluzi in okrepi – okrepi imunski sistem, organe pa prekrvavi in ogreje ter s tem dovaja toploto in energijo v telo. Kadarkoli nas zebe ali imamo hladen določen predel telesa, takrat tam vedno izgubljamo energijo. Sluz pride v naše telo z nepravilno prehrano (mlečni izdelki, pšenica …), vlago v stanovanju, uporabo zdravil, s stresom itd…

Moxanje lahko pomaga pri različnih težavah; vse od težav s sinusi, pljučnicami, ušesi, endometriozo, miomi, cistami, težavami z mehurjem, prostato, mensutracijo, PMS-om itd.

Moxamo tisti predel kjer imamo težave; torej ali je to sinusni, ali prsni/pljučni predel ali predel področja maternice, jajčnikov … kadar pa želimo prodreti do največ organov hkrati, pa moxamo točko našega prvega hranjenja, ki je naš popek. Skozi popek bo energija prodrla do vseh naših organov in največ jo bo odteklo v predel, ki potrebuje in izgublja največ energije. Če moramo podpreti ledvice, bo največ energije skozi popek steklo k ledvicam, če so to jetra, k jetrom itd.

Ker je moxa povsem neinvazivna, bo naše telo okrepila, razsluzila, spodbudila prekrvavitev in v telo dovedla toploto in energijo.


Kako moxo uporabljamo?

Mokso prižgemo in skrbno pazimo, da je moxa cigara vedno žareča in vroča. Ob sebi imamo pepelnik, kamor skrbno otresamo pepel. Ko je moxa žareča, začnemo z moxanjem določenega predela telesa, ki ga želimo okrepit (sinusi, jajčniki, pljučni predel, popek, …). Moxanje izvajamo na goli koži, a se z moxo nikdar NE DOTAKNEMO kože, saj je moxa izredno vroča! Vedno smo od kože oddaljeni 2-3 cm in s hitrimi krožnimi gibi moxamo določen predel, dokler se le ta ne segreje in moxanje nato izvajamo še približno 20 minut.

Otroci:

Otročke nikoli ne moksamo na golo koži, temveč jih vedno zaščitimo še z majčko (da slučajno ponesreči ne pade kakšen žareči košček z moxe in jih ne opeče), in pri zelo malih otročkih vedno moxamo le predel na hrbtu, med lopaticami.

Odrasli:

Za krepitev vseh vitalnih organov in imunskega sistema, pa v teh dneh lahko izvajate moxanje predela (okoli) popka (po želji in potrebi seveda tudi druge predele)! V popek dajte žličko soli, prižgite moxo in segrevajte popek dokler ne bo sol že rahlo vroča. Nato se s središča popka premaknite navzven in moksajte tudi predel okoli popka. Če imate težave z menstruacijo, miomi, cistami itd., moxajte tudi predel jajčnikov in maternice.

Če imate v sebi veliko vlage, mrazu in sluzi, lahko postane sol v popku mokra in se vam lahko moxa med samim moxanjem tudi ugaša, zato jo prižgite nazaj. Ko vam bo toplote dovolj in boste čutili, kot da vročina moxe udarja nazaj v roko, z moxanjem zaključite. Moxanje izvajajte torej 20 min oziroma dokler vam je le to udobno in prijetno.

_

Moxanje urogenitalnega predela oz. predela jajčnikov in maternice se toplo priporoča tudi vsem ženskam, ki želite zanositi, saj če so jajčniki in maternica polni sluzi, nimajo dovolj prekrvavitve in kisika in je zato tudi zanositev onemogočena. Moxajte!

Ob enakonočju izvajamo moxanje vsak dan, od 19.3 do 25.03, saj en dan velja za tri dni. Sicer je moxanje priporočljivo skozi celo leto, ti dnevi, ki so pred nami zdaj, pa so najmočnejši. IN NE POZABITE: z moxo se nikoli in nikdar ne dotaknite kože, saj je moxa izredno vroča!

_

P.S.: Poznamo več načinov moxanja; moxanje pot tradicionalni kitajski medicini, od koder moxa(nje) tudi izvira, kjer se moxa po akupresurnih točkah in meridijanih, in pa zgoraj opisano moxanje, ki je natrupatski pristop k moxanju.

P.P.S-: Naša moxa je praktično brez dima in smradu, zato se lahko uporablja tudi v notranjih prostorih.

Uživajte v moxanju!

Za dodatne informacije smo vedno na voljo v OrCi ali na info@or-ca.si

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.