12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Poznate simptome pomanjkanja enega najpomembnejših vitaminov v našem telesu in ali veste, kateri vitamin je to?

Pekoč jezik in sluznica, mravljinčenje in odrevenelost zgornjih in spodnjih udov, okorne in utrudljive roke, utrujenost, tahikardija, poslabšanje ali izguba vida, slabokrvnost (megaloblastna anemija), težave z ravnotežjem, omotica, okvare možganov, hrbtenjače in živcev, tudi uhajanje vode in blata, demenca … pomanjkanje energije, utrujenost, brezvoljnost, apatija, … pri majhnih otrocih pa razdražljivost, neješčnost, brezvolja, nazadovanje v razvoju, izgube sposobnosti za izvajanje že pridobljenih spretnosti (npr. otrok ne zmore več sedeti brez opore…), zmanjšana sposobnost komuniciranja, ustavljanje rasti in ustavljanje pridobivanja na teži .. vse to in še več so simptomi pomanjkanja izredno pomembnega vitamina B12.

Pomanjkanje B12 lahko povzroči zelo resne in ireverzibilne posledice v našem telesu in psihofizičnem zdravju. Če jeste živalske beljakovine, to NE pomeni, da imate zanesljiv vir B12! Vitamin B12, ki se nahaja v mleku, jajcih in mesu je vezan na beljakovine, medtem ko je vitamin B12, pridelan s pomočjo bakterij (najdemo ga v obliki kapsul, tekočine …) v prosti obliki. To pomeni, da je za absorbcijo “živalskega” B12 potrebno več presnovnih korakov kot za absorbcijo proste oblike B12.

Zmotno in zelo nevarno je prepričanje, da je B12 oz. njegovo pomanjkanje le težava veganov, saj številne raziskave pokažejo, da se pri ljudeh s starostjo povečuje verjetnost pomanjkanja B12, četudi ga pojedo v dovolj velikih količinah. Do pomanjkanja B12 pride zato, ker ta vitamin zaužijejo v »živalski« obliki, ki se slabše absorbira.

Ob tem pa je izredno pomembno dejstvo, da se z uživanjem B12 v prosti obliki pomanjkanje pri teh ljudeh odpravi. Torej je prosti vitamin B12 po vrhu vsega, zaradi boljše absorbcije, superioren in za človeka veliko primernejši kot vitamin, ki se nahaja v živilih živalskega izvora.

Da je stvar zelo zaskrbljujoča pričajo tudi rezultati ene od študij, ki pokaže, da celo do 30% ljudi, starejših od 51 let ni sposobno absorbirati B12 iz mesa oz. je ta sposobnost močno okrnjena. S starostjo ta odstotek samo še raste. A temu problemu niso izpostavljeni samo starejši, težavo z absorbcijo B12 iz mesa imajo vse starostne skupine. Praktično vsi z omenjenimi težavami pa lahko brez težav absorbirajo vitamin B12 v njegovi prosti obliki.

Kaj je to prosta oblika B12 in kaj vezana oblika na živalske beljakovine?

V naravi obstaja en sam vir tega vitamina, in to so bakterije. Nobena rastlina, nobena žival ne more proizvesti tega vitamina, to lahko naredijo le bakterije. In v prehrano lahko zaide ta vitamin le preko take ali drugačne bakterijske aktivnosti. Rastlinojede živali pridejo do tega vitamina tako, da ga zaužijejo preko nečistoč v hrani (vitamin se lahko nahaja v zemlji) ali pa se doda k njihovi hrani naknadno z delovanjem bakterij v njihovem drobovju. Za človeka zaradi velike sterilnosti naše hrane noben od teh načinov ni praktičen, zanesljiv ali smiseln.

Lahko pa s pomočjo bakterij pridelamo poljubno količino tega vitamina, zato realno ni prav nobene bojazni, da bi ta vitamin lahko manjkal v prehrani.

Viridian Nutrition je ustvaril prehansko dopolnilo z najbolj obširno raziskano in učinkovito formulo, saj B12 kompleks vsebuje 500mcg (ug) vitamina B12 skupaj z 20mg vitamina B6 in 200mcg (ug) folne kisline, skupaj z ostalimi B vitamini, kar se kaže v izredni absorbciji in učinkovitosti. Skupaj z B6 in folno kislino ima namrečB12 ključno vlogo pri normalni presnovi homocisteina.

Na voljo pa je tudi izjemno učinkovita formula visoko potencirane oblike B12, z 2 aktivnima oblikama B12, v višini 1000mcg B12 na kapsulo.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.