26. novembra, 2017
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

“Olje, ki zdravi vse razen smrti” – olje črne kumine

S temi besedami je olje črne kumine opisal že prerok Mohamed, saj je zaradi svoje kemijske sestave (olje vsebuje več kot 100 aktivnih sestavin) to olje izjemno zdravilno! Olje črne kumine (Nigella sativa) se uporablja v terapevtske namene že več kot 3.000 let.

Zgodovinska pričanja o magičnih semenih, ki zdravijo vse od glavobolov do kožnih težav, infekcij in resnih bolezni, se raztezajo vse od bližnjega vzhoda do Mediterana in Indije. Na bližnjem vzhodu je olje črne kumine prepoznano kot eno najmočnejših protirakavih zelišč, omenja pa ga tudi Koran, kjer ga prerok Mohamed opisuje kot “olje, ki zdravi vse, razen smrti”. 

V starodavnem Egiptu so olje črne kumine uporabljali za izboljšanje prebave, pri prehladih, infekcijah in zobobolu, semena črne kumine pa so našli tudi v grobnici faraona Tutankamona. Priznani grški zdravnik Dioskorid je uporabljal črno kumino pri glavobolih in zobobolih, krščani pa so ga uporabljali za čiščenje parazitov in glist ter pri napihnjenosti.

SKOZI ZGODOVINO SO OLJE ČRNE KUMINE UPORABLJALI ZA RAZLIČNE NAMENE: 

 • Kleopatra je olje uporabljala v lepotne namene;
 • egipčanska kraljica Nefretiti je olje črne kumine uporabljala za lepe nohte in sijoče lase;
 • Hipokrat je z njim zdravil prebavne težave;
 • v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini se olje uporablja pri diabetesu, ulcerjih, migrenah in drugih težavah.

Od leta 1964 je bilo opravljenih in objavljenih že več kot 450 študij, ki so preučevala delovanje črne kumine. Ena od aktivnih sestavin črne kumine, timokinon, prejema posebno pozornost znanstvenikov, saj učinkovito zmanjšuje velikost tumorjev.

več kot 450 študij ima močne antibakterijske in anitiparazitne lastnosti in zmanjša rast tumorjev za do 50%, telo pa zaščiti pred posledicami kemoterapije in obsevanja.

Ker so semena črne barve, po tradicionalni kitajski medicini krepijo meridijan in biopotencial ledvic, prav v ledvicah pa je shranjena naša življenska energija, naša vitalnost, naš Qi.
Olje črne kumine - olje, ki zdravi vse, razen smrti. Črna kumina velja za eno najmočnejših protirakavih zelišč. Olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic kar za neverjetnih 250 odstotkov! OrCa naravna kozmetika.Ledvični biopotencial vpliva na zdravje reproduktivnega sistema, zdravje hormonskega sistema in zdravje kosti. In tudi znanstvene študije so potrdile, da lahko olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic za 250%Če omenimo le nekaj študij:

 • VNETJA – olje črne kumine ima močno protivnetno delovanje in močno zavira vnetne citokine, vključno z IL-6, ki je vpleten v rakava obolenja, diabetes in akne.
 • ANKSIOZNOST – olje črne kumine lahko stabilizira razpoloženje, zmanjša anksioznost in izboljša kognitivne funkcije.
 • KOGNITIVNE FUNKCIJE IN ZDRAVJE MOŽGANOV – v študijah olje črne kumine izboljša spomin, pozornost in kognitivne funkcije. Ko starejši pacenti 9 tednov, 2 x dnevno, prejemali izvleček črne kumine, se je njihov spomin znatno izboljšal.
 • HELICOBACTER PYLORI – črna kumina lahko uspešno zavira razrast bakterije H. Pylori in tako prepreči nastanek ulcerjev in razjed.
 • RAK – študija, objavljena v “Oncology Letters” leta 2010 je pokazala, da pri podganah, dva odmerka surovega, ekstra deviškega olja črne kumine zavirajo rast rakavih celic v črevesju, pljučih, požiralniku in želodcu.

UŽIVANJE OLJA ČRNE KUMINE SE PRIPOROČA PRI:

 • Krepitvi imunskega sistema.
 • Kroničnem kašlju.
 • Alergijah in astmi.
 • Kožnih boleznih.
 • Boleznih želodca.

Znanstvena raziskovanja črne kumine so se pričela že pred 60 leti, na različnih univerzah sveta pa je bilo opravljenih že nekaj sto raziskav, ki so potrdila neverjetne zdravilne lastnosti te rastline.

PREDNOSTI UŽIVANJA OLJA ČRNE KUMINE:

 • Krepi imunski sistem.
 • Zagotavlja boljšo cirkulacijo in ščiti celice.
 • Ščiti telo pred patogenimi virusi in bakterijam.
 • Preprečuje okužbe urinarnega trakta.
 • Uravnava prebavo in delovanje črevesja.
 • Deluje zdravilno na jetra in ledvice.
 • Pomaga pri menstruacijah.
 • Pomaga pri bolečnah v mišicah in sklepih.
 • Preprečuje utrujenost, depresijo in zaspanost.

ZDRAVJE JETER

Jetra so eden naših najpomembnejših organov. Praktično vsak toksin se procesira skozi jetra, žolč iz jeter pa je ključen za presnovo maščob. Tistim, ki imajo močneje obremenjena jetra zaradi stranskih učinkov uživanja določenih zdravil ali uživanja alkohola, lahko olje črne kumine močno pripomore k hitrejši regeneraciji jeter. V eni od nedavnih študij so znanstveniki namreč ugotovili, da olje semen črne kumine preprečuje poškodbe in bolezni jeter. Olje črne kumine deluje blagodejno na dihalni, prebavni in urinarni sistem, krepi pa tudi imunski sistem in cirkulacijo v telesu.
Olje črne kumine - olje, ki zdravi vse, razen smrti. Črna kumina velja za eno najmočnejših protirakavih zelišč. Olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic kar za neverjetnih 250 odstotkov! OrCa naravna kozmetika.
Olje daje odlične rezultate tudi pri astmi in alergijah, ker ima lastnosti antihistaminika (zmanjša posledice delovanje histamina). Odlično pomaga pri bronhitisu, kroničnem kašlju in emifizmu, pomaga pri boleznih želodca in kože (akne, luskavica, dermatitisi ..) in celo umirja ali preprečuje napade astme. Kot smo lahko prebrali, olje črne kumine deluje kot naravni antibiotik, ki pa nima stranskih učinkov kemičnih antibiotikov in deluje celo na bakterije, odporne na antibiotike, kot je MRSA.

SUPERBAKTERIJE, PARAZITI, INFEKCIJE, GLJIVICE IN KVASOVKE

Črna kumina ne preprečuje le razrast klasičnih bakterij, kot je Staphylococcus aureus, ki je najpogostejši povzročitelj stafilokoknih okužb, ampak je učinkovita tudi proti bakterijam, odpornim na antibiotike, kot je MRSA. Različnim sevom bakterij preprečuje tvorbo biofilma, ki ga le te tvorijo zato, da se zaščitijo pred antibiotiki. Semna črne kumine so učinkovita tudi proti Schistosoma mansoni, miracidia, cercariae, and odraslim glistam. Črna kumina se je izkazala za uspešno tudi pri zaviranju kvasovk in gljivic (vključno s kandido).

Najbolj poznana oblika uživanja semen črne kumine je uživanje olja semen črne kumine, saj je olje močno koncentrirano in je enostavno za uživanje. Večinoma se svetuje uživanje 2-3 čajne žličke olja dnevno, na prazen želodec, pred obrokom in/ali pred spanjem. Za preventivo delovanje pa lahko uživate tudi zgolj 1 čajno žličko olja dnevno.

Opozorilo: Olje črne kumine ali semena črne kumine niso primerna za nosečnice. Ker črna kumina niža sladkor v krvi, se morajo diabetiki pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom. Črna kumina je ena najbolj poznanih zdravilnih rastlin v zgodovini botanične medicine. Pri poimenovanju pa pogosto prihaja do zmede in zamenjave s kuminom, predvsem črnim kuminom, ki je druga rastlina. Botanično  črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Ekološko olje črne kumine iz linije Viridian Nutrition je najvišje možne kvalitete, narejeno izključno in samo iz egipčanskih ekoloških semen, hladno stisnjeno in ustekleničeno v rjave stekleničke, pod odejo dušika, ki nudi zaščito olja pred zrakom in svetlobo. Viridian Nutrition ekološko olje črne kumine je certificirano ekološko s strani Soil Association. Ta zagotavlja, da je olje vzgojeno brez uporabe sintetičnih pesticidov ali drugih kemičnih obdelovalcev. Vse ekološke farme za semena črne kumine iz linije Virdian se nahajajo v Egiptu in zagotavljajo najvišjo možno kakovost.

Tudi Fushi ekološko olje črne kumine, ki je v naši ponudbi, je sveže, hladno stisnjeno iz ekoloških egipčanskih semen, z evropskim ekološkim certifikatom, nahaja se v temni steklenički, pridobljeno pa je s stiskanjem približno 333g semen črne kumine.

Izdelki iz zgodbe:

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

6 misli na ““Olje, ki zdravi vse razen smrti” – olje črne kumine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.