12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Moxa – zelišče za 100 bolezni!

Takrat, s tradicionalno moxo, ki se precej dimi in ima močan vonj, moxamo posamezne akupresurne oz. akupunkturne točke, glede na težave, ki jih imamo. Bolj evropska oz. naturopatska različica uporabe moxe pa je, ko le to uporabljamo za razsluzevanje telesa, dovajanje energije organom in krepitev imunskega sistema. Obstajaja zeliščna moxa, ki nima skoraj nič dima in vonja, a vseeno svoje delo opravi odlično, obenem pa se jo lahko uporablja tudi v notranjih prostorih.

KAKO DELUJE MOXA?

Ena od odličnih lastnosti moxe je zagotovo ta, da jo lahko uporabljamo pri odraslih, otročkih in starostnikih, da je zelo neinvazivna in 100% naravna, rezultati pa so zelo občutni, predvsem pri ljudeh, ki imajo v sebi veliko sluzi in vlage, ob seveda sočasno spremenjeni prehrani iz katere izločimo mlečne izdelke, pšenico in sladkor, saj vse to ustvarja veliko sluzi, katera obremeni naše telo in organe (sinuse, pljuča, jajčnike, maternico itd.).

Če nobenega od teh izdelkov ne uživate, kljub temu pa imate v sebi veliko sluzi, obstaja možnost, da imate v stanovanju veliko vlage, saj tudi ta ustvarja sluz, ali pa ste v preteklosti pojedli precej izdelkov, ki zasluzujejo in je ta nakopičena sluz ostala v vas. Ena od možnosti je, poleg prehrane in vlage v telesu tudi uporaba zdravil in/ali izpostavljenost stresu, saj to vodi v oslabljen imunski sistem in posledično kopičenje sluzi, saj stanje bakterij v telesu ni v ravnovesju.

Da ne bo pomote, je treba povedati, da je v našem telesu vedno prisotna sluz, ki je dobra in jo potrebujemo. Težave nastanejo takrat, ko je te sluzi preveč in nam le-ta lahko začne povzročati različne bolezenske težave; sinuzitis, bronhiolitis, težave z zanostvijo, šibek imunski sistem in drugo. Ko telo razsluzimo presežka sluzi in organom dovedemo energijo ter izboljšamo prekrvavitev telesa, težave izginejo in počutimo se veliko bolje. To velja tako za majhne otročke, kot odrasle in starostnike.

Istočasno se svetuje, da ze zraven krepi imunski sistem z dobrimi probitoki, ki naselijo v črevesje, sedež našega imunskega sistema, dobre bakterije, ki nas varujejo pred vdorom patogenih bakterij, virusov in klic, ter obilo zdrave prehrane in svežega zraka.

KAKO NAM MOXA LAHKO POMAGA?

Moxa telo predvsem razsluzi in okrepi, okrepi imunski sistem, organe pa prekrvavi in ogreje ter s tem dovaja toploto in energijo v telo. Kadar nas na primer zebe ali imamo hladen določen predel telesa (mnogokrat to lahko opazite, tudi pri otrocih, na ledvem predelu oz. nad trtico), takrat tam zgubljamo energijo in to ni dobro. Ta predel vedo zaščitimo, da ne bo hladen in nam energija ne bo uhajala. Tudi, ko moxate, lahko z drugo roko z otipom preverite, kje je koža hladna in kje uhaja energija.

Moxanje pomaga pri številnih težavah. Moxamo lahko če imamo težave s sinusi (npr. sinuzitis), pljuči (pljučnice, bronhitisi …), ušesi (vnetja …), endometriozo, miomi, cistami, učinkovita je tudi pri urogenitalnih težavah, težavah z mehurjem, jajčniki in prostato, menstruacijo, PMS-omUporaba se svetuje tudi pri težavah z zanositvijo, saj je lahko eden od razlogov tudi zasluzenost jajčnikov in/ali maternice oz. manjko energije v tem predelu.

KAKO IN NA KATEREM PREDELU TELESA IZVAJAMO MOXANJE?

ODRASLI

Tradicionalna kitajska medicina izvaja moxanje po akupresurnih točkah, moxo pa lahko uporabljamo tudi tako, da moxamo predel, kjer so težave. Če so težave v pljučih, moxamo zadaj na hrbtu, med lopaticami, predel pljuč (prosite nekoga, da vas moxa, saj sami tja ne boste dosegli) ali predel med prsmi, če so težave z jajčniki in maternico, moxamo tisti predel trebušne votline. Glave in predela sinusov po tradicionalni kitajski medicini nikoli ne moksamo!

Kadar želimo prodreti do največ organov hkrati oz. želimo okrepiti imunski sistem na splošno in specifične težave niso tako izrazite, pa se svetuje, da se moxa točko prvega hranjenja, torej naš popek. Skozi popek bo namreč energija prodrla do vseh naših organov in največ jo bo odteklo prav v predel, ki izgublja in potrebuje največ energije. Če energijo potrebujejo ledvice, jo bo največ steklo v ledveni predel, če so to jetra, k jetrom … takrat torej moxamo predel popka.

Predel popka moxamo tako, da damo v popek najprej žličko soli, prižgemo moxo (opisano v nadaljevanju) in najprej segrevamo popek, dokler ne bo sol rahlo vroča (mora biti prijetno vroča, ne prevroča). Nato se s središča segretega popka počasi premaknite navzven in moxajte predel okoli popka in trebušno votilino a pri tem pazite, da se popek ne ohladi.

Ko se začne ohlajati, se vrnite in ga moxajte toliko časa, da se ponovno ne segreje. Če imate težave z menstruacijo, miomi, cistami … moxajte tudi predel jajčnikov in maternice.

Če imate v telesu veliko sluzi, vlage in hladu, lahko postane sol v popku mokra, moxa pa se vam lahko med samim moxanjem tudi ugaša, zato imejte ob sebi ogenj, da jo prižgete nazaj. Moxanje se izvaja 20 minut oz. vse dokler vam je le to udobno in prijetno. Ko boste moxali preko popka, boste krepili imunski sistem in vse vitalne organe. Moxanje urogenitalnega predela oz. predela jajčnikov in maternice, pa se toplo priporoča vsem ženskam, ki želijo zanositi, saj zasluzeni jajčniki in maternica, nimajo dovolj prekrvavitve in kisika in je zato zanositev težje mogoča.

OTROCI

Otroke kot rečeno nikoli ne moxamo na golo kožo, temveč na njih vedno pustimo oblačilo, majčko, da jih slučajno ne spečemo. Zelo male otročke moxamo le predel na hrbu, med lopaticami.

KAKO MOXO UPORABLJAMO?

Moxo prižgemo in smo pozorni, da cigara moxe zažari (lahko o tudi malce popihamo, da hitreje zažari). Bodimo pazljivi, da nas ne speče, saj je zelo vroča. Ob sebi imamo pepelnik, kamor ves čas moxanja, skrbno otresamo pepel, ki bi nas, če pade na golo kožo, močno spekel. Ko je moxa vroča in žareča, pričnemo z moxanjem željenega predela.

Z moxo se nikoli (!) ne dotaknemo kože, temveč se ji približamo na nekaj centimetrov in s hitrimi gibi zapestja (vrtečimi/krožnimi ali gor-dol ali levo-desno) premikamo moxo po predelgu, ki ga želimo okrepit in razsluzit.

Če gibi ne bodo hitri, bo moxa spekla, kljub temu da se ne bo dotaknila kože. Če vam je občutek na nekaj centimetrov prevroč, povečajte razdaljo in/ali hitreje premikajte/vrtite moxo nad kožo. Med prsti jo boste verjetno najlajžje držali tako, da jo primete s palcem, kazalcem in sredincem ali da jo držite kot nalivno pero. Razen pri otrocih, ko moxanje izvajamo čez majčko, torej ne na golo kožo, da slučanjo ne pade kakšen ogorek, ki bi jih spekel, se svetuje, da se na odraslih moxanje izvaja na goli koži (a poudarjam, brez direktnega kontakta s kožo!).

Željeni predel moxamo, dokler se le ta ne segreje oz. minimalno 20 minut. V tem času bomo že začutili tudi, kako vročina moxe udarja nazaj, v predel roke, s katero moxamo.

KDAJ MOXATI?

Moxa terapija se lahko izvaja in se celo priporoča izvajati celo leto oz. kadarkoli v letu, ko nastopijo težave. Če imate težave s presežkom sluzi, se moxajte, ne vezano na letni čas. Za preventivo ali še močnejšo krepitev, pa je izvajanje moxa terapije še posebej priporočljivo ob enakonočju, ki nastopi meseca marca in septembra, tervsako polno luno. Takrat en dan moxanja šteje kot 3 dni. Za dodatne informacije smo vam vedno na voljo!

_

P.S.: Preberi več tudi o zeliščnih grelnih vrečkah in kako ti lahko pomagajo.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

1 misel na “Moxa – zelišče za 100 bolezni!

  1. Amy D. pravi:

    Pozdravljeni, ali lahko moxam bolece noge, naprimer bolecina v kolenu ali pa bolecina v spodnjem delu nog zaradi ven. In ali se lahko moxa kriz, ko so bolecine v hrbtenici in krizu?
    Hvala za odgovor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.