12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kneipp terapija za krepitev srca in telesa

Kneipp terapija z vodnimi oblivi je odličen dodatek k poletni krepitvi srca, o kateri smo že pisali na blogu!

Ko nam je vroče, si lahko namesto z mrzlo vodo, ki jo pijemo (in s tem dodatno pregrevamo že tako vroče telo), raje pomagajmo s Kneipp vodno terapijo, ki ima poleg osvežitve še mnoge druge zdravilne lastnosti. Izvajamo jo lahko na rokah in/ali nogah, vendar ne naenkrat na rokah in nogah. Med uporabo Kneipp vodne terapije na rokah in nogah mora miniti vsaj 3-4 ure! Istočasno lahko Kneipp vodno terapijo izvajamo samo, kadar imamo roke in noge (odvisno kaj ohlajamo), tople! Če so mrzle, te terapije ne izvajamo. Kneipp vodno terapijo na nogah lahko izvajamo npr. doma v tuš kadi (snamemo glavico prhe, da dobimo vodni curek) ali še bolje, če živimo v hiši, zunaj.

S curkom mrzle vode, ki naj ne bo premočan, temperatura vode pa naj bo okoli 18 stopinj celzija, začnemo najprej hladiti prste (začnemo z mezincem) desne noge in nato počasi curek usmerjamo navzgor, po zunanji strani noge proti kolenu (lahko malo nad koleno), ga nekajkrat oblijemo in nato postopek ponovimo še po notranji strani noge. Enako storimo z zadnjo stranjo desne noge in nato postopek ponovimo na levi nogi ter nato še enkrat na obeh nogah. Ko se hladna voda dotakne telesa, izdihnemo.

Hlajenje z vodo izvajamo 3 minute, nato pa kože ne obiršemo, temveč pustimo, da se posuši sama. Po oblivu ne mirujemo, se ne vsedemo in ne vležemo, temveč se sprehajamo, dokler se ne posušimo. Idealno je, če se ta čas sprehajate po različni površini – zemlji, majhnih kamenčkih, večjih kamenčkih, pesku … da se prizemljite in povežete z naravo.


Po takšni terapiji se bo vaše telo izredno osvežilo, ne bo vam več vroče in počutili se boste bistveno bolje. Preizkušeno!

Podobno pa se terapija izvaja tudi na rokah. V čeber vode natočite hladno vodo (18 stopinj celzija) in nato vanjo potopite najprej desno in nato še levo roko. Ob stiku s hladno vodo izdihnite. 3 minute se tako hladite z rokami potopljenimi nad komolce. Nato velja enako – vode ne obrišite, temveč pustite, da se posuši sama in vmes ne mirujte, temveč se sprehajajte. Občutek osvežitve bo popoln!

Pri obeh primerih pa velja, da hladne oblive:

  • uporabite le na toplih udih
  • ne uporabljajte istočasno na rokah in nogah
  • ne izvajajte več kot 3 minute (oz. manj, če vam je neugodno)
  • po oblivu ne mirujte, ampak se sprehajajte

Hladne Kneipp oblive ne izvajajte:

  • v času menstruacije
  • pri vnetju mehurja
  • pri nosečnicah velja previdnost: začnite z manjšim in ne premrzlim curkom vode

Hladni Kneipp oblivi poleg osvežitve telesa delujejo tudi zelo zdravilno: pospešijo presnovo, stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo pretok krvi in malce umirijo delovanje srca – žile se sožijo in pritisk dvigne. Prijetno hlajenje in knajpanje vam želimo!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.