28. avgusta, 2018
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kava DA ali NE? Moj pogled skozi oči tradicionalne kitajske medicine.

Vprašanj o tem ali je kava zdrava ali ne ter ali njeno uživanje svetujem ali ne, sem v zadnjih letih dobila že toliko, da me preseneča, da članek o tem pišem šele zdaj. A nikoli ni prepozno in tukaj je pojasnilo za vse, ki vas zanima moje mnenje o kavi, predstavljeno skozi oči tradicionalne kitajske medicine.

Kot verjetno že veste je v filozofiji kitajske medicine znak TAO, ki ponazarja, da je v vsaki stvari na svetu nekaj dobrega in nekaj slabega, bistvo pa je v ravnovesju. Brez yina ni yanga in brez yanga ni yina. Zato tudi za kavo ne moremo trditi, da je le slaba ali le dobra; odgovor je odvisen od več dejavnikov. 🙂

Zakaj pijemo kavo, koliko jo spijemo, kakšne kvalitete je kava, ki jo pijemo, kdaj jo pijemo in s čim jo pijemo. Predvsem pa je to ali nam kava škodi ali koristi odvisno od naše konstitucije, morfološkega tipa našega telesa in naših morebitnih deficitov. Tudi študije si zato niso enotne. Ene kažejo, da ima pitje kave številne prednosti, druge, da nam pitje kave škodi. Kaj je res?

KAVA IN TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Kave ne bom predstavljala po njeni kemični sestavi in naštevanju sestavin, ki jih najdemo v njej. O tem je že veliko napisanega. Rada bi vam predstavila drugačen pogled; pogled skozi oči tradicionalne kitajske medicine.

Kava je v očeh tradicionalne kitajske medicine smatrana kot zelišče in se zato kot taka tudi obravnava. Pomembna je torej kvaliteta kave in njena količina, predvsem pa je pomembno ugotoviti ali imate v svojem telesu presežek toplote ali presežek hladu (to boste najlažje ugotovili s pomočjo terapevta kitajske medicine).

Če ste oseba, ki se bolj nagiba k presežku toplote (yang), bi bilo smotrno razmisliti, da zmanjšate uživanje pražene kave in raje izberete izvleček zelene kave. Osebi, ki je preveč Yin (hlad) pa lahko skodelica sveže pripravljene, pražene kave, celo koristi.

Z vidika tradicionalne kitajske medicine je zelena kava zelišče, ki regulira Qi energijo jeter. Z močnim stimuliranjem zastale jetrne energije lahko doživimo močan (a kratkotrajen) občutek telesne in duševne vitalnosti. Tako se moramo v resnici počutiti brez kave, če jetrna energija pravilno teče 🙂

Ko kavina zrna pražimo, zadržijo sicer svoje osnovne medicinske lastnosti, vendar pa kava spremeni svojo temperaturno lastnost; iz zelišča, ki telo hladi, postane zelišče, ki telo greje. Zato lahko yin osebe uživajo praženo kavo, preveč yang osebe pa bodo imele več koristi od izvlečka nepražene, zelene kave, ki bo telo hladila. Zaradi grelnega efekta pražene kave in ker kava deluje kot diuretik pa je potrebno zraven kave spiti veliko vode in uživati hladilna živila, da uravnovesimo toplotno energijo kave.

TOREJ, KAVA DA ALI NE? 

Kot rečeno, nismo si enaki, zato tudi odgovor ne more biti preprost da ali ne. Moje mnenje je, da majhna količina kvalitetne, ekološke kave, če nimate težav s preveč stimulirano jetrno energijo, temveč ravno obratno, z zastalo jetrno energijo, lahko ima koristi. Če pa je vaša jetrna energija preveč stimulirana, pa bo kava povzročila še večje neravnovesje in vam bo škodila, še posebej, če je v vašem telesu že prisoten presežek toplote, saj pražena kava telo segreva.

Če ste oseba, ki ima težave z anksioznostjo, potenjem, tresavico, kratko sapo, diarejo, zvonenjem v ušesih po pitju kave, bi bilo bolje, da kave ne pijete in poskrbite raje, da v telo vnesete več vode. Za vas je odličen napitek Qi-Riboza, ki ga natančneje opišem v nadaljevanju, saj vsebuje tudi magnezij, ki ga vaše telo nujno potrebuje. Pitje preveč kave pa bo pri vseh ljudeh vznemirilo jetrno energijo in oropalo ledvično Qi energijo, da bi lahko doživeli tisti naval energije, ki ga od kave pričakujemo – to pa nato vodi v vse bolj in bolj prisotno težavo zahodnega sveta: izčrpanost nadledvičnih žlez.

Pomembno je tudi, da ugotovite ali kavo morate piti ali jo pijete, ker vam to predstavlja užitek, nek ritual in od nje niste odvisni.

Če kavo enostavno morate spiti, drugače zjutraj ali preko dneva ne funkcionirate, potem je potrebno najprej odkriti izvor vaše izčrpanosti. Premalo spite? Ste pod prevelik stresom? Imate slabe prehranjevalne navade? Ste na poti v adrenalno izčrpanost? Imate premalo magnezija v telesu?

Od kave ne smete biti odvisni in, če jo nujno potrebujete, da sploh lahko funkcionirate čez dan, to ni zdravo in potrebno bo začeti delati na vzroku izčrpanosti, najti rešitve in žal tudi prenehati z uživanjem kave, saj si sicer z njo izposojate energijo, ki je nimate in slej ko prej boste morali poplačati dolg – skupaj z obrestmi. Na ta način namreč črpate ledvično energijo in ste, kot rečeno, na poti v izčrpanost nadledvičnih žlez.

Namesto kave si zato zjutraj raje privoščite kozarec ali dva, še bolje pa 1L zelenega smutija. Na ta način boste v telo vnesli veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin, klorofila in vode. Presenečeni boste, kako zelo vas lahko zeleni smuti prebudi, vam da energijo, bistre misli in zagon! Hvaležni vam bodo tudi vaši možgani. In kar je najbolje, vaša jetra in nadledvične žleze boste podprli in jim energijo dali, ne odvzeli.

Pomembno pa je tudi kakšno kavo pijete. Seveda je najbolj priporočljiva ekološka kava, ki jo pijte brez sladkorja in brez živalskega mleka ali smetane. Če ne marate črne kave, uporabite rastilnska mleka. Spijte le eno malo kavo na dan, ne več. Kave zjutraj ne pijte na prazen želodec in zraven vedno spijte tudi veliko sveže vode (vsaj 2 kozarca).

Ne moremo pa mimo dejstva, da je kava vendarle zelo kisla, zato ni priporočljiva za osebe, ki že imajo težave s presežkom kislin v telesu. Če ste to vi – za vas sta Qi- Riboza in zeleni smuti! Prisežem, da vam bo spremenil življenje! 🙂

Sicer kislino v kavi lahko deloma nevtraliziramo in to tako, da kavi dodamo zelišče kardamom, ki je zelo bazično. Kava bo malo spremenila okus, a ko se navadite, je prav okusna! Na ta način kavo pijejo na Bližnjem vzhodu, kjer spijejo tudi po nekaj skodelic kave na dan, a poskrbijo, da je notri kardamom, da ublaži vpliv kisline na telo.

Če s pitjem kave ne morete prenehati, kljub temu, da ste se v opisu članka prepoznali kot oseba, ki ji kava škoduje, za začetek vsaj zmanjšajte količino popite kave.

Namesto 2 ali 3 skodelic (to je res preveč) spijte le 1 skodelico kave na dan.

QI-RIBOZA – NAMESTO KAVE

Za vse, ki potrebujete nekaj za dvig energije, toplo priporočam pitje Qi-Riboze! Qi v kitajski medicini pomeni energija in Viridian je naredil res odličen izdelek, ki nam v trenutku dvigne energijo, obenem pa je za telo še zelo, zelo koristen. Sploh je odličen za vse, ki ste utrujeni, izčrpani, imate težave z anksioznostjo in nemirom, pa vseeno pijete kavo.

KAJ JE VIRIDAN QI-RIBOZA?

Povedano enostavno, gre za mešanico magnezija s kofaktorji, ki jih uporabljajo mitohondriji v celicah za proizvodnjo energije. Vsebuje zelo koristen odmerek riboze (3000mg) ter 300mg magnezij citrata (odlična oblika in zelo dobra količina) in kar 750mg actil-l-karnitina ter 250mg malične kisline, ki se skupaj tvorijo dobrodošel celični energetski spodbujevalec!

Na kratko;  sestavine v Qi-Ribozi so oblikovane za pomoč pri proizvodnji ATP (adenozin trifosfata) celične energije – glavne oblike energije, ki se uporablja v telesu. Zato je razumljivo, da je taka podpora lahko koristna tudi za vse z utrujenostjo in kronično utrujenostjo, izčrpanostjo ter tudi kot pomoč pri okrevanju po bolezni ali za splošno podporo telesu. Napitek je zelo koristen tudi za vse, ki ste v povečanem stresu, saj telo v stresu porablja večje količine magnezija.

Če posegate po kavi zaradi utrujenosti in ker brez nje ne morete preživeti dan, zamenjajte kavo s Qi-Ribozo; telo bo dobilo nujno potreben magnezij in kofaktorje, da proizvede energijo. Na ta način boste telesu dodali energijo, ne pa živeli na sposojeni energiji kave, ki bo črpala ledvično energijo. Kombinacija magnezija in kofaktorjev z ribozo in malično kislino zelo pomaga tudi pri regeneraciji mišic.

Stranke v OrCi so nam zaupale, da jim Qi-Riboza izjemno (hitro) pomaga ublažiti tudi glavobol. To je razumljivo, če vemo, da je vsak glavobol tudi posledica pomanjkanja magnezija. S Qi-Ribozo magnezij izjemno hitro vstopi v celice, zato tako hitro pomaga tudi pri umirjanju glavobolov. Qi-Riboza se nahaja v obliki prahu in je narejena le iz 4 aktivnih sestavin. Ne vsebuje nobenih polnil, gostil, sladil itd., le čiste, aktivne sestavine.

Prah enostavno stresemo v vodo, sok ali smuti in spijemo ali posujemo po žitaricah in pojemo. Nima pretiranega okusa, zato se ga brez težav spije tudi samo z vodo. Qi-Ribozo spijte zjutraj ali popoldne, če/ko vam pade energija. Presenečni boste nad efektom 🙂

TOPLI NAPITKI – NAMESTO KAVE

Če pa želite topel napitek, ki bo bolj “podoben” kavi po konsistenci, pa si privoščite raje Kukrumin latte ali Čago s kakavom. Vam povem, da sta oba napitka tako zelo slastna, da jih bo užitek piti in kave sploh ne boste pogrešali! Pripravite si jih s toplim ali hladnim rastlinskim mlekom (kokosovo, riževo, mandljevo …).

Kurkumin latte deluje izjemno protivnetno, protibolečinko, krepi jetra in črevesjeČaga s kakavom pa je močan antioksidant, ki deluje na proste radikale; čaga je medicinska goba z adaptogenimi lastnostmi, zato bo uravnala tudi odziv telesa na stres (odlična, če delate v stresnem okolju), obenem pa krepila imunski sistem in dvignila energijo! Oba napitka vsebujeta standardizirane količine aktivnih sestavin, zato sta potentna in zelo učinkovita (enkovredna pitju kapsul s standrdiziranimi izvlečki).


Sama gob ne maram, zato priznam, da sem čago najprej poskusila z malce odpora, a prisežem vam, da še veste ne, da je notri karkoli drugega kot slasten presen kakav 🙂 Res je dober napitek! Kurkumin latte pa mislim, da ne rabim posebej razlagati kako dober je! Vsebuje tudi kardamom, tako, da na telo deluje bazično! Več o čokoladnem napitku iz čage preberi tukaj, več o protivnetnem napitku kurkumin latte pa tukaj.

KAJ PA JAZ, SE VERJETNO SPRAŠUJETE, ALI JAZ PIJEM KAVO?

To vprašanje slišim pogosto. Sama spijem 1 kavo na dan, dopoldne ali popoldne, čisto odvisno od dneva, ker jo ne rabim za zbujanje. Pijem belo kavo (pripravljeno z zelo kratkim espresom ali domačo turško kavo, ki je po količini enaka kratkemu espresu) z riževim mlekom. 🙂

Pijem jo predvsem zaradi rituala, ker obožujem vonj sveže skuhane kave in ne zato, ker bi kavo potrebovala. Vedno dopoldne spijem tudi 1L zelenega smutija in verjemite mi, da me nobena kava ne prebudi tako in mi ne da toliko energije, kot mi jo da 1L zelenega smutija, zato mnogokrat kavo spijem šele po 12.00uri, ko si privoščim odmor in mi ritual kave paše. So pa tudi dnevi, ko kave sploh ne spijem. In ja, nekoč, dolga leta nazaj, sem bila tudi jaz strastna kavo-pivka, tako, da je upanje tudi za vse odvisneže 🙂

Obožujem pa Qi-Ribozo. Ponavadi jo spijem popoldne, če začutim upad energije in običajno v OrCi naredimo kar skupinski odmor za Qi-Ribozo, potem pa gremo polni energije naprej v delo. Kukrumin latte pijem zelo veliko jeseni in pozimi, punce v OrCi pa so v čago s kakavom naravnost zaljubljene. 🙂

Mislim, da imate na voljo dovolj alternativnih izdelkov, da lahko pitje kave zmanjšate ali popolnoma opustite, če je to potrebno, brez, da bi trpeli vaša energija ali navada! Sporočite mi, kaj ste izbrali. 🙂

Qi-Riboza, 180g – Izdelek iz zgodbe

Prehransko dopolnilo za dvig energije z ribozo, magnezijem, acetil-l-karnitinim in malično kislino.

 

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.