12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kako okrepimo vranico in spomin?

Vranica obožuje toploto in ne mara vlage; a prav vlaga je prisotna v pozno poletnih dneh in tudi toplota nas počasi zapušča, zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kako podpreti meridian Vranice.

Vranica (vedno, ko govorim o Vranici, govorim tudi o Trebušni slinavki in Želodcu; organe pišem z veliko začetnico zato, ker so v tradicionalni kitajski medicini obravnavani veliko bolj kompleksno kot samo fizičen organ. Govorimo namreč o celotnem meridianu teh organov, o njihovi energiji … ne le o samem fizičnem organu zato kitajska medicina na organe ne gleda enako kot zahoda medicina) ima v kitajski medicini zelo pomembno vlogo, saj predstavlja element zemlje.

Če zemlja ni rodovitna in bogata s hranili, ne more obrodit plodov in tako tudi mi ne moremo podpreti delovanja vseh ostalih organov, če je naša zemlja (Vranica) šibka. Ključno je torej, da znamo v Vranico okrepiti, podpreti njen biopotencial in odstraniti vse, kar jo šibi. Bistvena pri tem sta naša prehrana in naše misli.

MORFOLOGIJA VRANICE V TKM (čustva in telesni videz)

V kitajski medicini predstavlja Vranica glavni organ prebave (ne pozabimo, da je podorgan vranice Želodec); a v TKM ne prebavlja zgolj hrane, temveč tudi naša čustva (skrbi, premlevanje …) zato lahko razumete, zakaj je to zelo obremenjen organ.

Pravimo, da je morfološki tip vranice v resnici ti. “pridobljen morfološki tip”, saj sam po sebi nekoč ni obstajal. Razvili smo ga z našim modernim, hektičnim načinom življenja in napačnim prehranjevanjem. Hektičen življenski slog in okolje, kjer si dober le, če opravljaš več stvari hkrati (tako imenovani “multitasking”), je zelo obremenilen za organ, ki vse presnavlja (misli in hrano). V kitajski medicini ima vsak Organ tudi svoje čustvo in disbalans organa pripelje do disbalansa čustev (in obratno).

Čustvo, ki pripada Vranici je skrb oz. zakrbljenost; pod to spada tudi premišljevanje in seveda premlevanje dogodkov. Okolje, kjer se od nas zahteva več kot zmoremo, nenehen pritisk in previsoka pričakovanja zelo obremenijo Vranico. Nenehno premišljevanje, tuhtanje in premlevanje… ki lahko meji že na obsedenost, je prisotno pri ljudeh, kjer je Vranica v disbalansu.

Psihološki vidik osebe z energetskim deficitom vranice je oseba, ki nenehno premišljuje, razmišlja in tuhta, misli pa jo vodijo v zaskrbljenost. Gre za nezdravo, skoraj obsesivno premlevanje dogodkov. Takšna oseba kasneje postane tudi apatična, brezvoljna, lena in počasna. Njen pogled je ugasel in uvel, prevladovati pa začnejo čustva kot sta nevoščljivost, ljubosumje in škodoželjnost. Pešati začne tudi spomin. Neprimerna prehrana nato tako stanje le še poslabša.

Morfološki tip vranice po postavi prepoznamo kot osebe, ki so običajno bolj okrogle postave (ne zamešati s srčno morfologijo), imajo veliko celulita in prisotnega je veliko zatekanja zaradi zastajanja vode v telesu (meča, kolena, zapestja, gležnji …), njihova tkiva so mlahava in ohlapna, koža je na otip vlažna. Veliko se veliko potijo (presežek vlage v telesu zaradi napačne prehrane!), prsa niso krepka temveč so mehka, padajoča in hruškaste oblike.

Osebe z energetskim deficitom Vranice, ki so že razvile tudi opisano postavo Vranice, imajo običajno tudi že viden podbradek ali dva, ustnice so povešene, predvsem pa so tkiva izjemno mlahava, povešena in ohlapna. Oči so zabuhle in pojavi se lahko plešavost.

Energetski deficit Vranice pa imajo seveda lahko tudi suhe osebe. Če je recimo oseba ledvične morfologije, se ta nikoli ne bo zredila do te mere, da bo preobilna in okrogle postave, vendar bomo v njej deficit Vranice prepoznali po psihološkem profilu (opisano zgoraj) in mlahavih, ohlapnih ter vlažnih tkivih in koži. Takšna oseba bo zelo verjetno imela tudi večje težave z (ne)plodnostjo in pomanjkanjem libida, moški pa tudi z impotenco. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč za to, da folikel poči in pride do oploditve, odgovorna prav vranica.

Vse to povzroča napačna prehrana. Če se prepoznate v opisu, najprej prenehajte z uživanjem mrzle hrane in okrepite ledvica in vranico tako, da odstranite tudi ves sladkor in moke. Kako se pravilno prehranjevati pa preberi v nadaljevanju.

Nekaj najpogostejših simptomov disbalansa vranice:

 • kronična utrujenost;
 • občutek, da ste v življenju “obtičali na mestu”;
 • fizična ali mentalna stagnacija;
 • pešanje spomina;
 • slab apetit;
 • opešan občutek za okus;
 • blato, ki je bolj mehke konsistence, nepravilno formirano;
 • abdominalno napihovanje;
 • občutek teže v želodcu, še posebej po obroku;
 • težave s težo (ali prevelika teža brez, da bi se prenajedali ali prenizka teža, kjer se nikakor ne morete zrediti do zdrave teže).

Čas je, da podprete Vranico.

PREHRANA; presežek hladu, katarja; kako podpreti vranico

Če želimo okrepiti Vranico je ključno, da se začnemo prehranjevati tako, da podpiramo biopotencial Vranice. Uživanje rafinirane in visoko procesirane hrane, ki je oropana vseh hranil, vitaminov, antioksidantov in mineralov bo še dodatno poškodovalo biopotencial Vranice. Spomnite se, da sem napisala, da Vranica predstavlja zemljo; če zemljo ne nahranite primerno, ne vnesete dovolj hranil, vitaminov in mineralov, potem tudi njeni plodovi ne bodo kvalitetni.

Dobra, kvalitetna, POLNOVREDNA in neprocesirana, nerafinirana hrana je zato ključna. Vranica ljubi toploto in ne mara vlage. Mraz in vlaga upočasnita njeno prebavo in ugasneta prebavni ogenj, zato mrzla hrana kot je sladoled, mrzle pijače, jedi in pijače iz hladilnika … ter tudi hrana, ki je mrzla po svoji naravi, kot je to vsa morska hrana in surova hrana zelo obremenita biopotencial Vranice.

Svoji Vranici lahko izkažete nekaj ljubezni že preprosto s tem, da začnete piti bolj toplo pijačo, vsaj pijačo sobne temperature in nehate v pijačo dodajati led ter uživate toplo, kuhano hrano. Vranica bo navdušena! Žal pod to spada tudi opustitev sladoleda (a kakšen prekršek tu in tam poleti ne bo naredil velike škode).

Hrana, ki krepi vranico:

Barva, ki v kitajski medicini pripada vranici je oranžna barva, zato bomo ta meridian najbolj okrepili z uživanjem živil te barve: kaki, buče, koruza, korenje … so živila, ki že po barvi podpirajo biopotencial vranice!

Druga živila, ki podpirajo vranico so še:

stročnice (fižol, čičerika, leča), proso, amarant, ječmen, rž, limone, sezam, sončnična semena, kelp alge, kostanj, orehi, pistacije, zeleni čaj, ingver, hren, temnozelena listnata zelenjava, zelena, rjavi riž, zelje, soja, krompir, sladek krompir, stročji fižol, tofu, grah …

Iz prehrane odstanite ves predelan sladkor, moke (uživajte le ponovredna žita, ne pšenice) in pozne večerje. Sladko hrano (polnovredno, ne sladice, rogljičke..) uživajte le do 9. ure zjutraj.

Vse sladice, čokolade, piškote, tortice iz prehrane odstranite, če želite dobiti več energije, izboljšati počutje in videz ter okrepiti Vranico.

Uživajte veliko juh, različnih juh. Juhe so lažje prebavljive in so že po svoji naravi in temperaturi tople, zato jih Vranica obožuje, saj ima manj dela s prebavo. Jaz v teh dneh zelo rada uživam juho iz buče, korenja, koruze in krompirja; vsebuje živila, ki podpirajo Vranico in jo nahranijo. Vsaj večerje naj bodo v obliki juh, enolončnic, čorb.

Bodite tudi pozorni, ko jeste, da hrano dobro prežvečite. To je ZELO pomembno, saj boste na ta način močno olajšali prebavo.

Presežek vlage, katarja, sluzi in kislin

Kot sem že napisala, Vranica obožuje toploto in suho okolje. Zaradi uživanja preveč mok in sladkorjev pa v telesu nastanaja presežek sluzi in katarja (hlad), v črevesju pa plini. To vodi do prekomerne zasluzenosti telesa (ki se pokaže na področju telesa, ki je bolj šibak; sinusi, pljuča …) in do napihovanja in napenjanja, ki prihaja iz fermentacije v črevesju.

V telesu nastajajo presežki kislin, zaradi uživanja preveč sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov (bele moke, kruh, piškoti …) in to vodi do še povečane potrebe po sladkem.

Če spadate med tiste ljudi, ki ponoči začutite potrebo po sladkorju, potem je to znak, da imate v telesu presežek kislin). Znajdete se v začaranem krogu; telo išče vedno več sladkorja, to vedno bolj šibi vranico, ustvarjajo se dodatne kisline in vi spet čutite večjo potrebo po sladkorju.

TEŽAVE Z ŽELODCEM IN ENCIMSKA TERAPIJA

Težave z Vranico lahko občutite tudi kot težave z želodcem, saj je zaradi šibkosti Vranice in trebušne slinkavke proizvedenih premalo encimov in prebavni ogenj je opešan.

To občutimo ko težave z želodcem, zato si lahko poleg sprememb v prehrani pomagamo tudi z encimsko terapijo; med vsakim kompleksnim obrokom zaužijte encime, da se hrana bolje predela in ne stoji v želodcu in črevesju in na ta način se zmanjšajo tudi težave z napihovanjem in napenjanjem, obenem pa se Vranica in trebušna slinavka okrepita.

Encimska terapija naj traja od 1-3 mesece, odvisno od težav. Manjše kot so, manj časa bo potrebnega. Bolj boste pazili pri prehrani, hitreje si bosta Vranica in trebušna slinavka opomogli. Vašim obrokom dodajte tudi čimveč kalčkov, ker vsebujejo veliko živih encimov.

Prebavni encimi bodo pomagali odpraviti občutek težine in zastoja hrane v želodcu. Odličen je tudi ekološki sok Aloe Vere. Bogat je z naravno prisotnimi encimi, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, obenem pa ščiti sluznico želodca.

Če pa si želite pomagati z encimi pri celulitu, priporočam bromelain; prihaja iz sadeža ananas, ki z rumeno barvo spada med živila, ki krepijo vranico.

Povzetek prehrane:

 • sladko sadje uživajte le do 9.00 ure zjutraj
 • iz prehrane črtajte moke (izdelke iz moke kot so rogljički, piškoti, pice, torte, kruh; uživajte polnovredna žita, ne njihovih mok)
 • iz prehrane črtajte sladkarije; občasno se lahko pregrešite do 9.00 zjutraj
 • izločite iz prehrane mlečne izdelke (ker je v vašem telesu že zdaj preveč vlage)
 • izločite iz prehrane procesirana živila in slabe maščobe
 • jejte le pokuhano/soparjeno hrano
 • ne jejte nič mrzlega ali surovega

Na samem začetku se surovi hrani izogibajte, saj lahko le ta stanje poslabša, če že imate težave. Najprej uživajte kuhano/soparjeno zelenjavo in sadje, ki bosta pomirila želodec, šele kasneje lahko pokusite dodajati surovo hrano, ko bosta Želodec in Vranica okrevala. Če uživate meso ali imate težave z napihovanjem po obroku ali občutkom da hrana stoji v želodcu kot kamen, uživajte zraven tudi prebavne encime.

Pijte toplo vodo, po požirkih. Riž je nevtralno živilo, ki ne povzroča težav in ga lahko vedno uporabite. Izogibajte pa se pikantni hrani, ki bo v prebavni trakt prinesela preveč vročine, ki je tam že v presežku. Uživajte v kakiju, bučah, kostanju, polnovrednih žitaricah (ne njihovih mokah), semenih, juhah, enolončnicah, žitnih kašah …

Prenehajte s poznimi večerjami. To je izjemno pomembno, saj pozne večerje skladiščijo hrano in tvorijo velike presežke kislin, ki vaše telo izjemno obremenijo. Zadnji obrok hrane naj bo ob 18.00 uri, kasneje ne.

TEŽAVE Z ŽELODCEM VODIJO V TEŽAVE S ČREVESJEM

Težave v želodcu posledično vodijo tudi do težav v črevesju (če se hrana v želodcu ne predela dobro, nastanejo posledično tudi težave v črevesju, saj vanj pride premalo predela hrana), zato vedno svetujem probiotično terapijo vsaj 2 x letno, ki jo izvedite z dobrimi, kvalitetnimi probiotiki.

Le ti bodo v črevesje naselili kolonije dobrih bakterij, pomagali vzdrževati močan imunski sistem, izboljšali absorbcijo hranilnih snovi in preprečevali napihovanje in napenjanje. Izberite za to najbolj primerne seve, kot so npr. sevi v probiotiku ProCare, ki delujejo prav na težave kot so napihovanje in napenjanje ali pa probitike s sevom Saccharomyces Boulardii.

Več o tem, kako si pomagati, če imate težave z želodcem, preberite v tem članku: Želodec, spregledani vzrok mnogih težav!

VRANICA IN SPOMIN

Povedala sem že, da se s psihološkega vidika energetski deficit Vranice kaže kot obsesivno premišljevanje in nenehna zaskrbljenost, nato pa tudi kot lenoba in apatija in nenazadnje kot težave s spominom. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč glavni sedež spomina prav v Vranici in pešanje spomina je tesno povezano z energetskim neravnovesjem Vranice. Poleg primerne prehrane in ostalih prijemov, ki sem jih opisala zgoraj, pa si za krepitev vranice in spomina lahko pomagamo tudi z nekaterimi zelišči, še posvej z Ginko bilobo.

Ginko Biloba je staro zelišče, ki ga imenujemo tudi živi fosil, saj na Zemlji raste že več kot 200 milijonov let! Ljubkovalno ga kličemo tudi “ginko-spominko”, prav zaradi njegovega blagodejnega delovanja na spomin. Med njegove zdravilne lastnosti prištevamo izboljšanje kognitivnih funkcij, boljše pomnenje in boljšo prekrvavitev. Odličen je za izboljšanje koncentracije in spomina, zato je primeren tudi za čas med izpiti in za vse tiste, ki bi radi tudi v starosti ohranili dobre možganske aktivnosti. Kitajski zdravniki tradicionalne medicine ginko imenujejo “drevo spomina”. Vedno izberite standardiziran izvleček.

Drugo, izjemno učinkovito zelišče, ki pa so ga temeljito preučevali ruski znanstveniki in je doma tudi na naših tleh, pa je Rhodiola ali Rožni koren. 

Le ta se je v številnih študijah izkazala kot odlično zelišče za izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina, zato je močno priljubljena tudi med študenti. Spada med adaptogena zelišča, zato pomaga uravnati tudi odziv telesa na stres in nam pomaga v stresnih obdovjih v življenju. V članku o Rhodioli najdete številne študije in opise njenega širokega delovanja.

V kolikor imate zdravstvene težave ali uživate zdravila, se pred uporabo zelišč posvetujte s svojim zdravnikom.

MOXA TERAPIJA

Kot sem napisala, Vranica ljubi toploto in ne mara vlaga. Presežek hladu in vlage v telesu povzročata stagnacijo vranične energije, zato je moksa terapija odlična pomoč za spodbuditev meridiana vranice. Izvajanje moxa terapije bo ogrelo meridian vranice, vam dalo energijo in izboljšalo počutje. Idealen čas moksanja je prav mesec september (in marec).

KDAJ SE OGLASITA VRANICA IN ŽELODEC?

Čas Želodca je med 7.00 in 9.00 uro zjutraj, čas Vranice in trebušne slinavke pa med 9.00 in 11.00 uro zjutraj. Opazujte svoje počutje takrat, veliko vam bo povedalo o stanju obeh meridianov omenjenih organov. Za vse dodatne informacije ali pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini OrCa ali preko maila info@or-ca.si ali telefona 01 23 21 655. Želim vam prijeten začetek zgodnje jeseni in veliko zdravja!

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Te zanima kako s pomočjo tradicionalne kitajske medicine okrepiti biopotencial drugih vitalnih organov? Preberi tukaj:

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

3 misli na “Kako okrepimo vranico in spomin?

 1. Anita Cham pravi:

  Z veseljem poslušam predavanja, ki so polna koristnih nasvetov, novih zanimivih informacij in še podana so a zelo kvaliteten in razumljiv način. Hvala, Diana.

 2. blanka pravi:

  Spoštovani, zdravniki pri nas niso mnenja, da ima vranica vlogo pri prebavnih procesih. Šele po večletnih prizadevanjih sem zdravnico prepričala, da mi je predpisala zdravilo kreon-prebavne encime. Pri 6. letih so mi odstranili vranico-zaradi srpastocelične anemije.
  Vsa leta ogromno pojem-pol kolača kruha, tri do štiri sendviče…skratka pojem toliko kot dva odrasla moška. Sem pa izjemno suha. Koža je tudi suha in malo se potim. Sem veliko v gibanju,rada pešačim. To ni ravno tipično za vranični deficit. Je pa res, da sem zmeraj zaskrbljena in tkiva so bolj mlahava. Zanima me, če je smiselno prebavne encime konstantno dodajati (ker nimam vranice) ali delam samo občasne kure? Moji mami so tudi odstranili vranico a ona za razliko od mene zelo malo poje in je precej debela. In je težave z želodcem dobila šele pri 85. letih.
  Trenutno se odločam za vaše probiotike, ne bi pa rada pretiravala z dodatki.
  Lepo vas pozdravljam,
  Blanka B

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.