12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kako okrepimo srce in ožilje s pomočjo tradicionalne kitajske medicine?

To je obdobje, ko moramo posebno pozornost nameniti prav krepitvi srca in ga zaščititi – tako kot pred vročino in pripeko zaščitimo našo kožo, da nismo opečeni, moramo znotraj nas zaščitit tudi srce – da bo le to dobro delovalo in oskrbovalo vse naše organe s krvjo.

In prav kri je tista, kateri moramo nameniti posebno pozornost. Zaradi neprimerne prehrane, pitja premalo in premrzle vode in nepravilnega življenskega sloga, se začne naša kri gostiti. Bolj je kri gosta in visokozna, večje težave ima pri črpanju in prenašanju krvi naše srce, ki je mišica in se zato ob črpanju goste krvi bolj utrudi in še bolj segreva (pregreva!). Na dolgi rok to lahko privede do velikih težav, med drugim tudi infarkta.

Če imaš težave kot so:

  • občutek težkih nog in zatekanje nog (predvsem poleti)
  • težave z ožiljem
  • rdečico obraza
  • palpitacije srca
  • tesnobo/anksioznost
  • povišan holestertol
  • hitro zadihanost
  • povečano telesno težo

… in poleti težko prenašaš vročino in se zelo potiš, so to vse simptomi, ki nakazujejo na energetski deficit srca, zato je prav, da se v poletnih mesecih poslužimo nekaj preprostih, učinkovitih in telesu prijaznih nasvetov, ki bodo delovali od znotraj in se zrcalili navzven z zdravjem, dobrim počutjem in veliko energije.

V poletnih mesecih iz prehrane črtajte naslednje izdelke, ki gostijo kri, zasluzujejo in obremenjujejo naš organizem: Vsi, ki ste se prepoznali v zgoraj naštetih simptomih (v nekaj ali večini od njih), v poletnih mesecih v celoti črtajte uživanje PŠENICE, saj izjemno gosti kri in povzroča presežek sluzi v telesu.

Izognite se kruhu v celoti, pa tudi vsem pekovskim izdelkom in belim teseninam oz beli moki. Takoj se boste počutili bolje, imeli več energije in manj vam bo vroče.

Poleg pšenice izločite tudi:

  • sladkor (zdrava sladila se lahko uživajo le do 9.00 ure zjutraj)
  • kruh (napihuje in zasluzi)
  • mrzlo vodo (ne pijte mrzle vode ali celo vode z ledom)
  • mrzlo hrano (ne jejete hrane direktno iz hladilnika)
  • sladkane pijače
  • večerja naj bo zelenjavna in ne kasneje kot ob 19h uri zvečer
  • polovredna žita (proso, kvinoja, pira …) uživajte le do 15. ure popoldne

Namesto tega posezite po sezonskem sadju v dopoldanskem času in veliko lokalne in sveže sezonske zelenjave skozi cel dan, še posebej večerje naj bodo izključno zelenjavne. Pijte veliko tople vode (ali vsaj vode sobne temperature), vendar po požirkih, da bo absorbcija le te v telesu maksimalna, s čimer bodo naše telo in celice hidrirane, ledvice manj obremenjene in kri ne pregosta, kar bo olajšalo delo našemu srcu. Iz srca svetujem uživanje zelenih smutijev (1 liter zelenega smutija na dan lahko naredi čuda!).

Hrana, ki krepi meridian srca in se jo priporoča uživati v poletnih mesecih – barva, ki je povezana z energijo srca je rdeča barva, zato so rdeča živila še posebej blagodejna za srce. Rdeča hrana velja za toplo hrano (po energiji) in je izredno hranljiva za kri, izboljša našo cirkulacijo in dviguje yang energijo v telesu. Takšna hrana je še posebej priporočljiva za vse, ki imajo simptome presežka hladu v telesu (pomanjkanje energije yang) in spremljajoče simptome, kot so mrzli udi, bled obraz, anemija, šibkost v mišicah in srčne palpitacije.

Meridian srca torej krepi vsa rdeča hrana, ki naj bo poleti v izobilju na vaših jedilnikih:

  • paradižnik
  • češnje
  • žafran
  • rdeči fižol
  • lubenice
  • rdeča jabolka
  • rdeča pesa
  • redkvice
  • jagode
  • rabarbara
  • rdeča leča
  • rdeči datlji
  • čili

Hrana, ki se priporoča v izobilju poleti je še naslednja hrana:

  • marelice
  • limona
  • breskve
  • kumare
  • brokoli
  • špinača
  • meta
  • kopriva
  • alge

Zakaj ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane?

Ko uživamo mrzle izdelke, le ti pridejo v naš želodec, ki jo mora nato šele segreti na temperaturo med 37 in 42 stopinj celzija, da se aktivirajo presnovni procesi in razgradnja hrane z encimi, ki delujejo na teh temperaturah. Ko mora telo mrzlo hrano in pijačo segrevati, porablja za to dodatno energijo in se zato še dodatno segreva, zato lahko to povzroči pregrevanje telesa – v tem začaranem korgu nato ljudje običajno posežejo po še več mrzle pijače, da bi se navidezno ohladili. Mrzlo vodo telo tudi ne absorbira dobro – ker je premrzla, jo kot višek večino izloči iz telesa, kar opazimo po tem, da jo veliko odvajamo. Če pijemo toplo vodo, je absorbcija zelo dobra in posledično tudi odvajamo manj vode. Namesto hladne pijače si zato za osvežitev raje pripravite Kneipp hladne oblive , ki bodo okrepili srce in telo ter vas fantastično osvežili.

Srčna morfologija ljudi po TKM

Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada čustvo velikega veselja, smeha, srčna oseba se rada dotika drugih ljudi, rada pomaga, vedno najprej pomisli na druge, šele nato nase. Zelo rada dobro in veliko je, sicer pa so ti ljudje zelo družabni, radi govorijo in trpijo v samoti. So bolj jutranji tipi, zato so zjutraj aktivni, zvečer pa radi zgodaj zaspijo. Radi se smejijo a istočasno hitro pokažejo tudi žalost.

Dobro pa je vedeti, da nihanja razpoloženja (evforija – depresija) kažejo na energetski deficit srca, saj takrat srce izgublja energijo.

PRESEŽEK TOPLOTE V TREBUŠNI VOTLINI

Srčni osebi je poleti vedno vroče, prevroče, zato išče mrzle pijače ter se težko odžeja, kar pa že nakazuje na toksično pregretost želodca, ki je posledica uživanja neprimerne hrane in pijače. Takšne osebe, ki se poleti ne morejo odžejati, morajo še bolj poskrbeti za to, da umirijo pregretost telesa, saj je pri njih tudi absorbcija vode v telo minimalna. Zaradi pregretosti trebušne votline se namreč voda slabše absorbira – zaužita voda namreč takrat le gasi presežek toplote v želodcu in do črevesja, kjer sicer poteka absorbcija večine vode, niti ne pride (je kot bi dajali vodo na žerjavico v želodcu, zato ta do črevesja niti ne pride oz. pride v minimalni količini).

Do pregretosti trebušne votline in zakisanosti organizma pa vodijo tudi (pre)pozne in neprimerne večerje. Hrana, ki smo jo zaužili pozno zvečer, se namreč zvečer ne prebavi (saj je zvečer presnova upočasnjena) in ostane v želodcu do jutra, na temperaturi 37+ stopinj, zaradi česar prihaja do gnitja. Ko zjutraj na to zaužijemo še zajtrk, je avtomatično zakisan tudi zajtrk in s tem naredimo telesu dvojno škodo. Zakisanost organizma se kaže tudi kot velika želja po sladki hrani in sladkarijah, še posebej v popoldanskem času. Pozne večerje in neprimerna hrana (ter mešanje neprimerne hrane), so vzrok tudi za aritmijo srca, ki nastopi po obroku. Prav zakisano telo je pa teren za razvoj številnih, tudi degenerativnih bolezni.

Pregretost želodca se pri moških kaže tako, da se lahko odžejajo le z ledeno vodo (kar direktno poškoduje tudi njihove ledvice, ki so odgovorne za celotni hormonski sistem, spolnost (npr. težave z erekcijo) in življensko, vitalno energijo), pri ženskah pa med drugim tudi tako, da so zvečer v postelji pokrite in zadekane, le noge so zunaj. Obema telesoma v tem primeru primanjkuje vode!

Toksično pregretost povzročajo tudi:

  • kuhana bazilika
  • kuhan peteršilj
  • sirila in mlečni izdelki
  • mandlji
  • zdravila

Baziliko in peteršilj zato vedno uporabljajte le kot (svežo) začimbo, ki jo posujete po že kuhani hrani (in je nw kuhate s hrano). Sirila in siri niso zdravi za naš organizem, mandljev pa se v primeru pregretosti trebušne votline za nekaj časa raje ognite. Na pregravanje organizma bodite pozorni vsi, še posebej pa moški in ženske v meni, katere zaradi prekinitve menstruacije ne morejo več izločati presežka toplote v telesu.

PRESEŽEK GRENKEGA OKUSA

Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada GRENAK okus. A če je tega okusa v telesu preveč, prav tako govorimo o toksičnem presežku grenkega okusa. Kako prepoznamo, ali imamo v telesu presežek grenkega okusa?

Eden od pokazateljev je, da se nam po uživanju kumar spahuje. Drugi je, da imamo veliko kapilar po telesu (kjerkoli), tudi na obrazu.

Nosečnice, ki bruhajo, imajo običajno v presežku grenak okus. V prvem in drugem mesecu nosečnosti se namreč otroku razvija krvni obtok in telo na ta način zaščiti plod, da z bruhanjem izloča grenkobo.

Prav srčne osebe morajo poleti še dodatno pozornost nameniti pravilni prehrani, saj so že konstitucionalno bolj nagnjeni k pregrevanju telesa in deficitom srca. Takšne osebe bo neprimerna prehrana v poletnem času, ko je njihovo telo večinoma že tako pregreto, še bolj napihnila in še težje bodo prenašali poletno vročino.

KAKO SI ŠE LAHKO POMAGAMO, POLEG PREHRANE

Poleg primerne prehrane, ki je temelj zdravja in dobrega počtuja, pa si lahko pomagamo tudi s koencimom Q10 in bromelainom! To sta odlična prehranska dopolnila, ki bosta pripomogla k temu, da kri ne bo tako viskozna in bosta s tem posledično  tudi okrepila delovanje srca. Po 40. letu starosti, se priporoča kolobarjenje z njima 2-3 x letno: poleti, po božičnih praznikih ter po Veliki noči (ki so običajno prazniki, polni sladkorja in pšenice).

Koencim Q10 ubija prote radikale, ki šibijo srce in za 40% zmanjša tudi težave z mišicami! Istočasno Q10 dinamizira kri (redči) in raziskave kažejo, da bi se z dodajanjem koencima Q10 (njegova prisotnost v krvi po 30. letu začne namreč močno upadati) lahko izognili tudi do 80% primerov visokega krvnega tlaka in holesterola. Za vse, ki jemljejo zdravila za visok krvni tlak in/ali holeterol, torej statine, se dodajanje Q10 priporoča toliko bolj, saj je stranski učinek statinov ravno ta, da niža nivo koencima Q10 v telesu (če ste na zdravilih, se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom).

Pri nas najdete odlične in najbolj čiste koencime Q10, brez vseh dodatkov, iz linije Viridian Nutrition:

Za vse, ki bi radi celostno podprli kardiovaskularni sistem, pa je na voljo tudi fantastičen Cardio multi kompleks, ki vsebuje vitamine, minerale in antioksidante (tudi koencim Q10), ki jih specifično potrebujeta naše srce in ožilje.

OŽILJE

Težave s srcem pa so velikokrat povezane tudi s težavami ožilja. Tu je lahko v veliko pomoč bromelain, ki krepi žile. Kadar smo zakisani, takrat se tanjšajo tudi stene naših žil. Bromelain naredi naše žile bolj elastične in prožne ter sproži mikrocirkulacijo limfe.

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov našem telesu in je pomemben za zdravo živčevje, mišice in kosti. Med njegove najpomembnejše naloge spadajo proizvodnja, prenašanje, shranjevanje in uporaba energije. Brez magnezija ni energije – ni življenja. Veliko ga porabijo naši možgani. Glede na to, da je v krvi le odstotek telesnega magnezija, se pri ugotavljanju njegovega pomanjkanja ne moremo zanašati zgolj na izsledke krvnih preiskav. Te bodo vedno pokazale, da je magnezija dovolj ali dale celo lažen občutek varnosti pred pomanjkanjem. Ko namreč v telesu manjka magenzija, telo dodatno poskrbi, da se vezan magnezij sprosti iz kosti. Več o pomembnosti magnezija in zakaj ga naše telo potrebuje, ter kakšni so simptomi pomanjkanja, najdete v tem članku: Magnezij – za srce, ožilje, naše hormone in možgane. 

Srce je po tradicionalni kitajski medicini povezano s tankim črevesjem, kjer poteka ločevanje – en del prehrane gre v energijo (zato je pomembno kaj smo jedli in kakšno energijo dovedli telesu in organom), drugi del pa se izloči skozi blato. Prav pregretost telesa, s premalo tekočine, ki bi preko perikarta ščitila naše srce in pregosta kri, ki nastopi kot posledica neprimerne in premrzle hrane in pijače, je lahko tudi razlog za infarkt.

Ker je črevesje sedež našega imunskega sistema in evolucijsko najstarejši organ, vedno več znanosti pa ga zdaj ponovno prizanava tudi kot enega najpomembnejših  organov (po TKM je tanko črevo podorgan srca), saj tam poteka aborbicja vseh hranil, je pravo razmerje slabih in dobrih bakterij v črevesju ključnega pomena za zdravje. Dobri in kvalitetni probiotiki, z znanimi in preverjenimi sevi ter dovolj veliko količino bakterij/kapsulo, so nam lahko v izjemno pomoč pri krepitvi zdravja celotnega telesa, tudi srca, zato je probio terapija smiselna vedno oz. vsaj 1-2 x letno, da okrepimo telo in imunski sistem, sicer pa vedno po: antibiotikih, zdravilih, ob infekcijah, ob bolezni, slabem počutju, slabi prebavi, stresu, cepljenju, daljši izpostavljenosti klimi in šibkem imunskem sistemu. Količina dobrih bifidobakterij s starostjo v telesu upada, zato je smiselno kolobarjenje tudi z dobrimi probiotiki, ki nas bodo okrepili.

POVZETEK

Če povzamemo: pijte toplo vodo (ali vsaj vodo sobne temperature), po požirkih, skozi dan. Zvečer jejte le zelenjavo, po 15. uri popoldne izločite iz prehrane žita. Iz prehrane črtajte mlečne izdelke in pšenico, zdrava sladila pa zaužijte do 9.00 ure zjutraj. S prehranjevanjem zaključite do 19.00 ure zvečer. Za dinamiziranje krvi, si pomagajte (vsaj poleti) s koencimom Q10 in/ali z bormelainom, če imate tudi težave z ožiljem. Magnezij pa je mineral, ki ga priporočam prav vsem – vsaj kot občasno kuro. Ne pozabite na zdrave maščobe in omega 3 (najbolje z DHA in EPA verigami iz alg) ki delujejo protivnetno.

Predvsem pa – uživajte življenje in napisane nasvete uvedite kot pozitivno spremembo v zdrav življenski slog, ki bo prinesel boljše počutje in več energije. Ne pozabite, da smo del narave, zato je prav, da sledimo ritmom narave, letnih časov in ritmu našega telesa. Največja energijska dejavnost srca je 11.00 in 13.00 uro popoldne – opazujte, kako se takrat počutite in kaj vam sporoča vaše srce!

P.S.: Za osvežitev in krepitev srca vam toplo priporočamo tudi Kneipp vodne oblive. Hvala za tvojo pozornost in lepe poletne dni ti želim!

Diana Vlahinič
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje
www.or-ca.si

Preberi več:


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Koencim Q10 z MCT, 100mg (30 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Prehransko dopolnilo Viridian Nutrition koencim Q10, vsebuje tudi MCT (srednje verižni trigliceridi) iz kokosovega olja, ki pomagajo pri absorpciji koencima Q10.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

1 misel na “Kako okrepimo srce in ožilje s pomočjo tradicionalne kitajske medicine?

  1. Jože pravi:

    Oprostite , ne vem kje je napaka , samo prosim , pošljite mi knjigo ” pet najbolj znanih člankov ”
    Hvala za razumevanje L.P. Podbrežnik Jože

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.