12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kako okrepimo pljuča (in črevo)?

V tem času smo zato bolj dovzetni za vse vdore patogenov, a če je imunski sistem močan in je energija pljuč dovolj močna, se bomo pred tem uspešno ubranili. Močna pljuča in debelo črevo bodo preprečili tudi zimske bolezni in poskrbeli za energetsko močna ledvica, ki nas bodo branila v zimskem času.

Patologije, povezane s pljuči zajemajo, različne težave s kožo, kot so luskavica, atopični dermatitis, izsušenost kože, las in sluznice, astma dispneja ter tudi splošne prehlade, gripo, bronhitis, pljučnico, kašelj, hiperventiliranje in drugo.

Ker so pljuča povezana z debelim črevesjem, se vse težave črevesja zrcalijo na koži, saj jih črevesje potisne na naš sekundarni razstrupljevalni organ, torej kožo, toksini pa se nato odlagajo tudi na jetrih. Zato vedno, vsem našim strankam, ki se soočajo s težavami na koži in pri nas iščejo pomoč, vedno najprej svetujem ureditev črevesja, ki je istočasno tudi sedež našega imunskega sistema (ter nato tudi jeter). Vse napake, ki jih počnemo v prehrani, se zrcalijo na koži.

Težave povezane z izsušenostjo (izsušenosti kože, las, sluznice, vagine)  kaže na eno poglavitno težavo: pomanjkanje vode! Veliko strank mi ob tem reče, da zagotovo pijejo več kot dovolj vode in je nemogoče, da bi bile zato njihove težave povezane s premalo pitja. A prav vse naredijo enako napako. Pijejo mrzlo vodo. Voda, ki jo pijemo, mora biti topla – zelo topla. V tem obdobju in obdobju zime, je tudi sobna temperatura vode premrzla. Z zimo bomo namreč vstopili v čas ledvic (po tradicionalni kitajski medicini se zima začne že v začetku meseca novembra, tako, da bo s prvimi mrzlimi dni, tudi naše telo stopilo v obdobje zime in ledvic), ki ne prenesejo mraza – vsak mraz jih zelo, zelo ošibi.

Torej, piti moramo toplo vodo, po požirkih, skozi cel dan. Na ta način bo telo vodo bolje absorbiralo in telo bomo uspešno hidrirali. Najprej bomo opazili, da odvajamo manj vode, kot takrat, ko smo pili mrzlo vodo. Uživanje tople vode bo omogočilo telesu bistveno boljšo absorbcijo le te, na ta način bomo krepili tudi ledvica in srce, saj bodo le te lahko poslale dovolj vode tudi perikartu, ki ohlaja našo glavno mišico – srce.

Kako se nam kažejo pljučne osebe v TKM?

Osebe s pljučno morfologijo, so običajno bolj suhe (ni pa nujno, da so tako suhi, kot ledvični) in lahko tudi visoke, lahko z širšimi rameni, svetlo (belkastjo) poltjo (in pegicami). Lahko imajo težave z dihanjem, kar pojasnim v nadaljevanju. Organu pljuč pripada čustvo žalosti, melanholije, zato se v pljučnih ljudeh lahko skriva precej žalosti. Lahko imajo težave s prebavo, z zaprtjem.

Blato bi morali odvajati vsak dan, 1-2x dnevno, papir bi moral biti čist in blato brez močnega vonja. Večina težav se začne v zaprtem debelem črevesju (smetišče), ki ne more predelati oblog in zaradi tega pride do samozastrupitve. To velja za vse morfolgije.

Pljučne osebe so sicer zelo empatične (celo preveč) in hitro zajokajo, lahko so žalostne in pogosto vzdihujejo.

 

Tudi žalost spremljajo vzdihljaji. Ker so pljuča povezana z dihanjem, imajo ti ljudje lahko težavo z vsemi situacijami, kjer bi lahko ostali brez zraka. To jih navdaja z večjim strahom, kot ostale morfologije. Ne želijo se npr. potapljati – ne želijo biti pod vodno gladino, v morju se neradi potapljajo, otroci pri kopanju jokajo, če spustimo vodo po njihovi glavici. Težavo imajo lahko tudi z zaprtimi prostori, npr. v dvigalih ali če jim kdo v šali z roko zapre usta in imajo občutek, da bi se lahko zgodilo, da ne pridejo do zraka. Deficit pljuč, ki se kaže v opisanih primerih, lahko nastane tudi ob porodu, ko ima otrok okoli vratu zavito popkovino. V tem primeru gre lahko tudi za drugo morfološko obliko osebe, z deficitom pljuč (npr. jeterno-pljučna oseba oz. jetrna oseba z deficitom pljuč).

Velja si zapomniti, da ko se otrok rodi, ima lahko precej katarja, to je odvisno od materine prehrane, predvsem v zadnjih mesecih nosečnosti. Pomembno je, da otrok ob rojstvu takoj dobro zadiha; z jokom se odprejo pljuča.  Ko se otrok pritožuje in pogosto joka, moramo kontrolirati črevesje (najverjetneje je zaprt, ima prehrano s preveč sladkorja in drugo), izločiti pa je smiselno tudi vse mlečne izdelke in belo moko. Tudi prisotnost alergij, z atopičnim dermatitisom vred, je povezano z neravnovesjem v črevesju. Pri primerih luskavice in atopičnega dermatitisa, gre v telesu vedno tudi za presežek toplote in manjko vode.

Kako okrepimo pljuča?

Prva in najbolj pomembna stvar je zagotovo prehrana. S pljuči je povezana bela barva in pikanten, oster okus. Vsaka hrana, ki jo zaužijemo, namreč povzroči določen premik energij v telesu. Pikanten okus sproži diafoertično premikanje – energijo premika navzven in navzgor. Kisel okus okrepi pljuča.

Ker je s pljuči povezana bela barva, jih le ta močno krepi tudi v prehrani. Paše jim tudi hrana, ki vlaži in očisti. V tem obdobju se zato priporoča uživanje sezama, zelja, prosa, fižola, repe, graha, stročjega fižola, blitve, špinače, cvetače, tofuja, buč … Vse do 21. decembra uživajte lahko hrano (različne tople zelenjavne juhice), brez mlečnih izdelkov in pšenice, ki telo močno zasluzi in ustvarja deficit pljuč.

Vsa hrana, ki jo uživate, naj bo topla, ta čas ni primeren za uživanje surove zelenjave, temveč pokuhane (lahko tudi samo v sopari). Uživajte sezonsko sadje in zelenjavo. Izogibajte se zelenjavi, ki ne raste v tem letnem času, saj ohlaja telo (npr. paradižnik).

Pomoč s probiotiki

Ker so pljuča in debelo črevesje v kitajski medicini nesporno povezani, moramo, če želimo okrepiti pljuča, okrepiti tudi njegov “pod-organ” oz. črevesje. Črevesje krepimo najprej s prehrano, ki sem jo že opisala, potem pa tudi s pravilnim ravnovesjem bakterij v našem črevesju, saj je od njih odvisno delovanje našega imunskega sistema. Zato je prav zdaj idealen čas, da si okrepite črevesje tudi z naseljevanjem dobrih probiotičnih bakterij, z izvajanjem tako imenovane PROBIOTIČNE TERAPIJE.

Probiotično terapijo izvajajte z dobrimi, kvalitetnimi probiotiki v prahu ali kapsulah, ki imajo klinično testirane seve. Probiotike izberite glede na tip prebave, nato pa bakterije naseljujte v črevesje neprekinjeno, vsaj 2 meseca.

Pomoč z zelišči

VELIKI OMAN

V veliko pomoč pri pljučnih težavah kot so kašelj, presežek sluzi, vnetje dihalnih poti, bronhitisi … pa nam je lahko tudi čudovito, avtohtono zelišče našim krajem, veliki oman, ki se v ljudski medicini že tisočletja uporablja za lajšanje zgoraj opisanih težav. Kelti so ga slavili kot sveto rastlino, poznali in uporabljali ter močno cenili pa so ga tudi že antični Grki.

Veliki oman krepi pljuča na več načinov; olajša izkašljevanje (odličen je tudi pri trdovratnem kašlju), pomaga izločiti katar in presežek sluzi iz pljuč, olajša dihanje in prehladna stanja in pomaga pri vnetju sluznice in dihalnih poti. Pomaga pri vseh pljučnih in katarhalnih težavah in se lahko uporablja vedno, ko nastanejo obsežne količine katarja, npr. bronhitis ali emfizem…

Zelišče ima več učinkov na čiščenje in pomirjanje bronhialnih membran; pomaga razredčiti sluz, njegova eteričnih olja spodbujajo delovanje pljuč in delujejo kot močni izločevalci presežka sluzi, zelišče pa deluje tudi kot naravni antibiotik za pljuča. Če imate pogoste težave s pljuči in dihalnimi potmi, je uživanje tinkture velikega omana zelo priporočljivo.

Veliki oman pa obenem krepi tudi črevesje, kar je izjemno, če vemo, da so po tradicionalni kitajski medicini pljuča in črevesje povezani; ne moremo krepiti enega organa, brez, da bi krepili tudi drugega. Ne moremo imeti zdravih pljuč, če naše črevesje ni zdravo.  Veliki oman vsebuje namreč visoke količine inulina, naravnega prebiotika in s tem v črevesju ustvarja ugodne pogoje za razrast dobrih, nam koristnih bakterij in s tem uravnava tudi prebavo in krepi imunski sistem, saj več imamo dobrih bakterij v črevesju, bolj je le to močno in zdravo.

Črevesje tudi blaži in pomirja (blaži vnetja in krče). Ima tudi antipatogeno delovanje, saj deluje antigljivično, protiparazitno in antibakterijsko, torej ima učinek na gljivice, parazite in bakterije. Ker je po svojem okusu grenak in spada med grenčice, vemo, da odlično spodbuja delovanje in razstrupljanje jeter.

OLJE ČRNE KUMINE

Še eno čudovito zelišče, ki se tradicionalno uporablja v obliki olja, pa je olje, ki je poznano tudi pod ljudskim izročilom “Olje, ki zdravi vse, razen smrti“.

Govorim seveda o izjemnem olju črne kumine, ki ga lahko uporabljate topično (namažete na predel pljuč/prsi) ali oralno, torej uživate kot olje.

Olje črne kumine deluje blagodejno na dihalni, prebavni in urinarni sistem, krepi pa tudi imunski sistem in cirkulacijo v telesu.

Olje daje odlične rezultate tudi pri astmi in alergijah, ker ima lastnosti antihistaminika (zmanjša posledice delovanje histamina). Odlično pomaga pri bronhitisu, kroničnem kašlju in emifizmu, pomaga pri boleznih želodca in kože (akne, luskavica, dermatitisi ..) in celo umirja ali preprečuje napade astme.

Olje črne kumine deluje tudi kot naravni antibiotik, ki pa nima stranskih učinkov kemičnih antibiotikov in deluje celo na bakterije, odporne na antibiotike, kot je MRSA.

Vadba v jesensko-zimskem času

V jesensko-zimskem času je priporočljivo umiriti vse večje fizične aktivnosti. To je namreč čas, ko telo potrebuje počitek, obrnemo in poglobimo se vase, umirimo se.

Na ta način bomo telo pripravili in okrepili za pomlad, čas jeter in se s tem izognili spomladanski utrujenosti. V času jeseni telo pripravljamo na zimo, v času zime, na pomlad, v času pomladi, na poletje in času poletja, na jesen. Zato se lahko vedno, ko imamo težave, obrnemo v pretekle mesece in premislimo, kaj smo počeli narobe, da imamo v določenem obdobju težave.

V tem času torej izberite umirjene vadbe, ki ne bodo povzročile pretiranega pršenja srčno-pljučne energije. Bolj primerni športi v pozno jesenskem in zimskem času so ples, joga, tai chi, chi gong … Tudi hoja je v tem času odlična vadba, ki bo okrepila imunski sistem in energijo pljuč.

Ob urejeni prehrani ter zmernem in primernem gibanju, pa si lahko pomagate tudi s probio terapijo, ki bo delovala na črevesju in imunskem sistemu.

Moksanje

Moksanje je še ena odlična tehnika, s katero si lahko pomagate, da s predela pljuč odstranite presežek vlage, mraza in sluzi. Moxate lahko tudi predel popoka, da v notranje organe dovedete toploto, energijo in telo segrejte ter razvlažite. Moxanje pomaga tudi pri kašlju. Več o moxanju preberite v prispevku: Moxa, zelišče za 100 bolezni.

Čas pljuč je med 03.00 in 05.00 uro ponoči, čas debelega črevesja pa med 05.07 in 07.00 uro zjutraj. Bodite pozorni, če se v tem času budite, kašljate, ste nemirni. Vaše telo vam na ta način sporoča, da prihaja do neravnovesja v enem ali obeh od omenjenih organov, lahko zaradi nepredelane in nakopičene žalosti, neravnovesja energij, zasluzenosti. Telo vam sporoča, da je čas, da se posvetite krepitvi in predelanju negativnih emocij, spremembi prehrane in primernem gibanju.

Da so pljučna energetsko močna, vemo že z opazovanjem telesa. Imunski sistem je močan, koža je čista in lepa. Žalosti ne podležemo prehitro, počutimo se močne in dihamo s polnimi pljuči.

Naredite si lep preostanek te čarobne pisane jeseni. Če boste poslušali telo in naravo, bo tudi vstop v zimsko obdobje spremljalo trdno zdravje in dobra volja! 🙂

Te zanima kako s pomočjo tradicionalne kitajske medicine okrepiti biopotencial drugih vitalnih organov?

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

4 misli na “Kako okrepimo pljuča (in črevo)?

  1. Zlata pravi:

    V srčni hvaležnosti za vso vašo iskrivo podporo sem vam neizmerno hvaležna..Vse vaše zapiske sem sprejela kot dragoceno darilo. V upanju, da se bom lahko okrepila v vseh pogledih vas
    prav lepo pozdravljam! PRIJAZNA HVALA, HVALA IN VSE DOBRO!

  2. Sonja pravi:

    Zanima me pravilna prehrana za zdravo življenje. Pri vas sem našla veliko dobrih jn pametnih nasvetov. In sem zelo vesela, da sem vas odkrila. Hvalaaa Vam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.