12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kako okrepimo imunski sistem otroka pred vstopom v vrtec ali šolo?

Eno najpogostejših vprašanj, ki ga v tem času prejmemo v OrCo je zagotovo, kako naj otroka pred vstopom v vrtec ali šolo čimbolj okrepite, da ne bo podlegel prav vsem virusom, ki se bodo namnoženo širili naokoli 😉

S čim lahko torej otroku okrepimo imunski sistem?

Prav gotovo in najpomembneje – s probiotično terapijo! Zakaj ravno s probiotiki? Ker je v črevesju sedež imunskega sistema in zdravo ter močno črevesje se lažje ubrani pred vdorom patogenov in klic.

Če imamo v črevesju dovolj dobrih bakterij nas bodo te ščitile in pomagale pri izločanju patogenov iz telesa. Redno odvajanje blata (vsaj 1x dnevno in ne več kot 3x dnevno) je ključnega pomena, saj s tem preprečimo tudi avtointoksikacijo tkiv, gnitje ali v primeru driske izgubo vitaminov, mineralov in drugih hranil.

Seveda je ključnega pomena tudi zdrava hrana, ki naj vsebuje čimmanj predelanega sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov ter bele moke. Otrok naj poje čimveč zelenjave in sadja ter nepredelanih živil. To je tudi hrana za dobre bakterije v črevesju, da bodo le te še naprej učinkovito varovale naše telo.

A ne pozabite – mi nismo odvisni od tega, kar pojemo, temveč od tega kar prebavimo in kar absorbiramo! Če naše črevesje zaužite hrane ne bo absorbiralo, je vse zaman – tudi vsa zdrava hrana, ki jo pojemo, saj bo šla le “skozi nas”. Tu pa so nam lahko probiotiki  veliko pomoč, saj bodo okrepili črevesje in izboljšali absorbcijo ter uravnal ph črevesja, zato se bo lahko tudi vsa zdrava hrana, ki jo bomo zaužili, bolje absorbirala in bomo imeli od nje več koristi.

Zato poskrbite za zdravo hrano IN zdravo črevesje, ki bo učinkovito absorbiralo vse minerale in vitamine ter ostala hranila, tudi pri otrocih!

Kako izvajamo probio terapijo?

Probiotična terapija naj traja minimalno 2 meseca neprekinjeno, saj bomo v tem času s kvalitetnimi probiotiki uspešno kolonizirali dobre bakterije, ki bodo zato lahko dolgoročno krepile

naš imunski sistem. Ne čakajte na prve viroze in prehlade, ampak začnite s krepitvijo imunskega sistema že zdaj. Za otroke pred vstopom v šolo in vrtec je prav zdaj idealni trenutek za izvajanje probio terapije!

Po 2 mesecih neprekinjene probiotične terapije lahko z uživanjem probiotikov otrok preneha, razen, če je imunski sistem še vedno šibak in potrebuje zato daljšo podporo s probiotiki. V tem primeru lahko s probiotično terapijo nadaljujete. Sicer pa po 2 mesecih prekinite in dajte probiotik le še 1 teden na mesec (naj bo torej 1 teden na mesec probiotični, ko otrok vsak dan zaužije priporočeno merico probiotika).

Probiotično terapijo lahko kadarkoli spet ponovite! Ključ je v krepitvi imunskega sistema, da se le ta lahko učinkovito bori proti patogenom.

Ko enkrat bolezen že nastopi, lahko le blažimo njeno intenzivnost in čas trajanja. Tudi, če bo otrok ob probiotični terapiji zbolel, bosta intenzivnost in trajanje bolezni zelo verjetno manjša in krajša.

Ali lahko probio terpaijo izvajam s probiotičnimi jogurti, kefirjem in podobnimi izdelki?

S probiotičnimi jogurti in drugimi probiotičnimi mlečnimi izdelki, probio terapije ne moremo izvajati, niti z njimi ne krepimo imunskega sistema, saj se v teh izdelkih nahaja premalo število (napačnih sevov) bakterij, zato se le te v črevesju ne morejo namnožiti in ga kolonizirati, istočasno pa nas mlečni izdelki tudi zasluzijo. Vsaka žival ima svoje bakterije. Kravje in kozje bakterije dobro denejo kravam in kozam, ne pa tudi človeku. Ti izdelki bodo torej koristili tem živalim, mi pa moramo poskrbeti za vnos bakterij, ki koristijo nam. Bakterije v jogurtih so npr. aktivne na 43 stopinjah celzija in več, v našem telesu pa je 37 stopinj, kar je zanje premalo, zato ni prav nobenega razloga, da bi uživali bakterije, namenjene drugim vrstam.

Več o tem zakaj so probiotiki tako pomembni in kako nam lahko pomagajo, preberite v članku Probiotiki – Za življenje!.

S probio terapijo pa si pomagajte tudi vi sami! Skupaj z otroci tudi vi začnite uživati probiotike, da bo jesen zdrava in vesela! 😉

Po TKM (tradicionalna kitajska medicina), smo vstopili v čas jeseni, ko dominirajo pljuča in debelo črevo, zato je krepitev črevesja še bolj učinkovita!

Katere probiotike izbrati zase, najdete opisano v prispevku na blogu: Ali znaš izbrati pravi probiotik za sebe?

Otročkom svetujem uživanje Viridian otroškega probiotika, ki ima dodan tudi vitamin C in se je v študijah izkazal kot odlična podpora tako pri preventivni kot tudi kurativni krepitvi imunskega sistema.

Otroški probiotiki v prahu z vitaminom C (50g)

Otroški probiotiki v prahu so strokovno oblikovana formula, ki vsebuje dobre črvesne bakterije, znane kot probiotiki. Simbiotična otroška mešanica v prahu je mešanica 4 sevov dobrih dobrih črevesnih bakterij

Viridian probiotiki imajo sledljive, klinično preizkušene seve in ne vsebujejo nobenih gostil, mašil in stabilizatorjev, prav tako ne sladkorja, glutena, pšenice, laktoze, soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. So brez obsevanja in niso testirani na živalih. Vsebujejo le 100% aktivne sestavine. Vsi sevi so bili klinično preizkušeni!

Za vse nasvete in informacije smo vedno na voljo! Pišite nam na mail ali nas pokličite na tel: 01 23 21 655 in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam porajajo! 🙂 Če imate možnost pa seveda toplo vabljeni, da nas obiščete v naši trgovini na Komenskega ulici 44 v Ljubljani.

Uživajte v zadnjih poletnih dneh, ki so še pred nami! 🙂

Pozdravček iz OrCe!

P.S. Ne pozabite pa tudi na dodajanje vitamina D, ki velja za najpomembnejši regulator imunskega sistema, ki modificira funkcije približno 450 genov ter 4.500 funkcij imunskega sistema. Pomaga tudi pri absorbiciji kalcija in njegov manjko ima lahko velik vpliv na naš imunski sistem.


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.