4. januarja, 2022
|

Domača lekarna

Januarski post: Ni čas za razstrupljanje, ampak za krepitev telesa

Ker je za nami mesec številnih zabav, alkohola ter ne najbolj zdrave hrane, smo lahko po koncu prazničnih dni še bolj utrujeni kot sicer. Naš imunski sistem deluje slabše, brez energije smo, koža postane pusta in nagubana, lahko tudi nabrekla in uvela, razpoloženje nam niha in nosimo nekaj kilogramov več, kot bi si želeli. Takrat si rečemo: dovolj, čas je za razstrupljanje! Pa je res?

Vse, kar občutimo, so zgolj sporočila našega telesa, ki nam dajo vedeti, da je preobremenjeno in potrebuje počitek ter hranila, ki mu bodo pomagala odvesti strupe iz telesa, okrepiti razstrupljevalne organe in razbremeniti razstrupljevalne poti. To je čas krepitve telesa, ne čas razstrupljanja! Ko bomo telo okrepili, bo to samo zmoglo proces razstrupljanja, ki je veliko bolj varen in naraven zanj.

Tudi zato nisem zagovornica močnih in intenzivnih razstrupljanj, saj lahko ta le še dodatno obremenijo že tako utrujeno telo, ki mu primanjkuje hranil. Veliko bolje bo, če telesu pomagamo z izbiro primerne hrane in mu dovedemo hranila, ki pomagajo pri procesu naravnega razstrupljanja. Če in ko ima naše telo vsa potrebna hranila ter dovolj počitka, ima tudi energijo, da bo samo poskrbelo za učinkovito razstrupljanje in ne bo potrebovalo naših običajno premočnih tehnik.

Če boste sledili spodnjim nasvetom, obljubim, da se boste počutili mnogo bolje, izgubili boste nekaj odvečnih kilogramov, dobili več energije, lepšo kožo in krepko zdravje na popolnoma naraven, nežen in do telesa prijazen način!

Hrana naj bo naše zdravilo

Vsak obrok naj bo v 80 % sestavljen iz zelenjave (predvsem temno zelene listnate), saj je bogata z antioksidanti, vlakninami, vodo, vitamini, klorofilom in minerali. Če uživate živalske izdelke, jih omejite na dva do tri obroke na teden, še bolje pa je, če jih z jedilnika odstranite v celoti. Tudi ko bodo na krožniku izdelki živalskega izvora (meso, jajca …), naj bodo na voljo le v enem obroku dneva (ne zvečer) in v minimalni količini. Popolnoma pa z jedilnika odstranite vse živalske mlečne izdelke, kot so mleko, jogurti in siri.

Ker med prazniki običajno zaužijemo veliko pšeničnih izdelkov, predvsem kruha, testenin in sladic, lahko kri postane bolj viskozna, zato je smiselno, da z jedilnika začasno izločimo kruh.

januarski-post-ni-cas-za-razstrupljanje-orca-blog

Uživajmo ga le izjemoma, le zjutraj ter ne več kot dveh tankih kosov (pirin, ajdov ali kamutov kruh).

Namesto tega si privoščimo polnovredna žita in kuhane kaše, kot so prosena, ajdova in ovsena. Zdaj je tudi idealen čas za kolobarjenje s pomembnim antioksidantom koencimom Q10, ki dinamizira (razredči) kri. S tem bomo okrepili tudi srčno-žilni sistem, ki ga je viskozna kri obremenila.

Največ zelenja pa boste v telo vnesli, če boste vsak dan zaužili liter zelenega smutija, pripravljenega iz 80 % temno zelene listnate zelenjave (špinača, blitva, kodrolistnati ohrovt), vode in sadja (banane, jabolko, borovnice …). S tem boste dobili veliko vode, klorofila, mineralov, vitaminov, encimov, fitohranil in antioksidantov. Zelenemu smutiju se izognite, če vas vso zimo zebe in imate mrzle roke in noge – v tem primeru zelenje zaužijte v obliki kuhane zelenjave, juh in enolončnic.

Delni post

Delni posti telo izjemno razbremenijo in v tradicionalni kitajski medicini jih svetujemo ljudem, ki se soočajo z različnimi bolezenskimi težavami in šibkim imunskim sistemom. Delni post pomeni, da po 15. ali 16. uri ne jemo nič več. Pijemo le toplo vodo po požirkih. V primeru res hude lakote si lahko skuhate zelenjavno juho in jo popijete.

Do 16. ure pa je prav, da pojeste več hranilnih obrokov. Do postenja naj bosta za vami vsaj dva do trije konkretni obroki (zajtrk, kosilo in malica ali dve, odvisno od tega, kdaj vstanete in kaj jeste). Delni posti bodo močno razbremenili prebavni sistem, omogočili imunskemu sistemu, da se učinkoviteje bori, razbremenili pa bodo tudi razstrupljevalne organe in želodec.

Vsak dan poskrbite tudi za gibanje; namesto dvigala uporabite stopnice, izstopite z avtobusa postajo prej, pojdite vsaj trikrat na teden v gozd, vpišite se na jogo, telovadite. Obiščite savno vsaj dvakrat na mesec.

Pijte dovolj tople vode

Če ne pijemo dovolj vode, se telo ne bo uspelo učinkovito razstrupljati. Voda je nujno potrebna za vse naše življenjske funkcije. Če bomo dehidrirani, naša limfa, glavna čistilka strupov v telesu, ne bo primerno in učinkovito delovala, ledvice ne bodo uspešno odvajale strupov in tudi črevesju ne bo uspelo izvajati razstrupljanja, pride pa lahko tudi do težav z želodcem.

Pijte le toplo vodo (če vam ustreza, lahko vanjo stisnete nekaj limone ali limete) po požirkih ves dan. Jutro začnite z 2 do 3 dl tople vode, da nadomestite tisto, ki jo je telo ponoči porabilo za razstrupljanje.

Če pijete kavo, spijte le eno na dan, brez živalskega mleka, ob njej pa spijte najmanj dva kozarca tople vode.

januarski-post-ni-cas-za-razstrupljanje-orca-blog

Poskrbite za dobre črevesne bakterije

Če verjamete ali ne, znanost danes ugotavlja, da bakterije, ki naseljujejo našo mikrobioto, krojijo naše želje, vplivajo na naše mišljenje in imajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Sliši se kot znanstvena fantastika, a ni. Od izbire hrane je odvisno, katere bakterije bomo nahranili. Veliko sladkarij, procesirane in predelane hrane ter hrane živalskega izvora nahrani nekatere patogene bakterije, glive in kvasovke ter parazite. Vedno hranimo zdravje ali bolezen, zato naj vsaj v tem času krožnik zapolni predvsem polnovredna rastlinska hrana.

Ali ste vedeli? Smiselno je tudi, da črevesje podpremo z naseljevanjem dobrih probiotičnih bakterij, da popravimo neravnovesje, ki je lahko nastalo, saj sta od tega odvisni delovanje imunskega in hormonskega sistema ter naše splošno počutje (razdražljivost, nihanje razpoloženja, pomanjkanje energije …).

Dobre bakterije namreč potrebujejo predvsem zelenjavo (vlaknine), zato je izjemnega pomena, kakšno hrano izbiramo. Svetujem vam probiotično terapijo s klinično testiranimi sevi probiotikov, ki naj traja neprekinjeno vsaj dva meseca.

Spanje je ključno

Spanje je ključno za zdravje telesa. Takrat se obnavlja in razstruplja. Zdrav posameznik potrebuje vsaj 7 do 8 ur spanja na noč. Če vam le uspe, pojdite spat pred 24. uro. Učinkovit spanec januarski-post-ni-cas-za-razstrupljanje-orca-blogbo pomagal tudi pri hormonskem ravnovesju, krepil bo imunski sistem in omogočil jasnejše misli.

V naturopatiji in tradicionalni kitajski medicini osebo, ki pride k nam po pomoč zaradi različnih zdravstvenih težav, najprej vprašamo, kako spi. Če ponoči ne spi, najprej uredimo to področje, saj je spanje ključni proces obnove in razstrupljanja telesa. Pomagate si lahko tudi s kvalitetnimi naravnimi pripravki, kot so specializirana zelišča.

Z upoštevanjem nasvetov ne boste prišli le do boljšega počutja in več energije, ampak boste izgubili tudi odvečne kilograme, koža in lasje bodo lepši in razpoloženje boljše.

 

Več nasvetov za učinkovito razstrupljanje telesa, si lahko preberete TUKAJ.

Kurkumin Co-Q10, 60 kapsul (Izdelek iz zgodbe)

Čas po praznikih je idealen tudi za kolobarjenje s pomembnim antioksidantom koencimom Q10, ki dinamizira (razredči) kri. 

1-2 kapsuli dnevno

 

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.