12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Drobnocvetni vrbovec

Če smo že predstavili žensko prijateljico – plahtico – je prav, da izpostavimo rastlino, ki je zelo uporabna predvsem (ne pa tudi samo) pri moških. Gre za drobnocvetni vrbovec – znanstveno zelo raziskano rastlino in s strani fitoterapevtov ter farmacevtov potrjeno kot eno najbolj učinkovitih naravnih zdravil pri obolenjih prostate in težavah z odvajanjem seča. Ta rastlina pa ni rezervirana le za moške tegobe, pač pa ga lahko pijejo tudi ženske, ki si želijo ohraniti zdravje.

Vrbovec vsebuje flavonoide, čreslovine, pektine, rastlinske hormone, lignane, snovi, ki imajo aktiven učinek na bolezenske spremembe v našem telesu. Vse te snovi imajo protivnetni učinek in zavirajo procese, ki povzročajo povečanje podmehurnice. Zato je vrbovec tradicionalno ljudsko zdravilo, ki se uporablja pri povečani prostati. Ta povzroča preglavice zlasti moškim po 45. letu starosti.

Kaj sploh je prostata, se nemara sprašujejo mladi fantje, ki se niti ne zavedajo njenega obstoja in pomena. Kar ni nič nenavadnega, saj v mladosti praviloma ne povzroča preglavic. Te se začnejo šele tam nekje po petinštiridesetem letu in če ne prej, začne moški takrat zaznavati obstoj žleze v spodnjem delu trebuha. Ta se postopoma povečuje in povzroča neprijetne težave pri uriniranju.


Po dopolnjenem Abrahamu naj bi imela že polovica moških povečano prostato. Ni ga moškega, ki doseže visoko starost, pa ne bi imel težav z mokrenjem zaradi povečane prostate.

Pri omenjenih težavah se moškim poleg drobnocvetnega vrbovca svetuje tudi, naj uživajo jagode, posušene slive, bučna semena, artičoko, sok granatnega jabolka, zelje, rdečo peso, guavo in cimet, poleg uživanja čaja iz drobnocvetnega vrbovca, pa se priporoča še istočasna uporaba čaja iz zlate rozge. V ljudski medicini uporabljajo zdravilne vrbovce tudi kot blag diuretik pri težavah z mehurjem. Vrbovčev čaj čisti sečna izvodila, dobrodejen je za ledvice, priporoča pa se tudi ženskam, ki si hočejo ohraniti zdravje.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.