12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Dong Quai (angelika) tudi kot odlična pomoč ženskam s težavami v menstrualnem ciklu

Pri vsem tem je lahko v veliko pomoč, poleg primerne prehrane, tudi zelišče Dong Quai (angelika), ki je visoko cenjeno v tradicionalni kitajski medicini.

Sloves angelike v Aziji je skoraj tako močan, kot je sloves njihovega najbolj uporabljenega zelišča, ginsenga, v tradicionalni kitajski medicini pa velja kot ena najpomembnejših ženskih rastlin, čeprav je lahko v veliko korist tudi moškim.

Angeliki pravimo “ženska rastlina” ali celo “ženski ginseng” predvsem zato, ker je lahko v izredno pomoč pri različnih ženskih težavah, kot so dismenoreja (boleča menstruacija), amenoreja (izostanek menstruacije), metroragija (neredna krvavitev iz maternice), pri težavah s plodnostjo in pri simptomih menopavze.

Čudovito pomaga tudi pri hormonskih težavah, presežku ali manjku estrogena.

Angelika se uporablja tudi pri zdravljenjih abdominalnih bolečin, anemije (priporoča se tudi po končani menstruaciji, še posebej, če je bila le ta močna), poškodb, artritisa, migrenskega glavobola, predpisujejo pa jo tudi utrujenim in izčrpanim ženskam ter tistim, ki okrevajo po bolezni ali so izgubile vitalnost – življensko energijo.

Poleg izboljšanja krvne slike in povrnitve energije, ženskam pomaga tudi pri nespečnosti in uravnava menstrualni cikel, zaradi sproščanja gladkih mišic pa je odlična tudi kot pomoč pri bolečih menstruacijah.

V menopavzi pomaga tako, da zmanjša navale vročine (valunge ali oblive), glavobole in težave s spanjem. Ob tem krepi jetra, znižuje krvni tlak ter izboljšuje prekrvavitev in izboljšuje prebavo.

Znanstveniki še niso trdno prepričani, na kašen način naj bi angelika delovala. Predpostavka, da deluje estrogensko, se v poskusih ni potrdila, ker angelika odlično deluje v obeh primerih – ko je estrogena premalo (menopavza) ali ko ga je preveč (PMS sindrom). Očitno je to še ena izmed pametnih rastlin, ki zna diagnosticirati in uravnavati naše telo.

Angelika lahko pomaga pri:

  • nerednih menstruacijah
  • nerednih menstrualnih ciklih
  • kratkih in bolečih menstruacijah
  • obnovi krvi po močnih menstruacijah
  • krepitvi “oslabljene maternice”
  • bolečih krčih in PMS-u
  • PCOS (sindrom policističnih jajčnikov)
  • endometriozi
  • plodnosti
  • ob prenehanju kontracepcijkih tabetk – za ureditev cikla

Angelika deluje tudi kot blago pomirjevalo. Umirja živčno napetost in pretirano čustveno občutljivost.

Tradicionalna kitajska medicina jo uporablja tudi za krepitev energije jeter, vranice in srca ter za krepitev energije Yin, ki je ženska energija. Danes ima mnogo žensk sodobnega sveta težave prav s presežkom Yang energije, ki je energija, ki bolj pripada moškemu spolu. Ker se energiji Yin in Yang v tradicionalni kitajski medicini prepletata, je lahko angelika primerna za oba spola. Pri obeh spolih tudi pomaga pri težavah povezanih s krvjo.

Angelika deluje odlično tudi na kožo in pomaga pri različnih kožnih težavah; ekcemi, srbečicah, dermatitisih, pigmentnih nepravilnostih …

Uporabo angelike odsvetujemo med nosečnostjo in dojenjem, pri ženskah z rakom prsi ter osebam, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi.
Ekološka Dong Quai korenina, korenina angelike, 60 kapsul. Viridian Nutrition, naravni prehranski dodatki.

Ekološka Dong Quai korenina, korenina angelike (60 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

V Aziji je sloves angelike (Angelica Sinesis) morda takoj za slovesom ginsenga. Angelika splošno velja za “žensko” zdravilno rastlino, ki se uporablja pri različnih stanjih: dismenoreji, amenoreji, metroragiji, menopavzi.


Preveri v trgovini

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.