12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Beta Glucan kot izjemna podpora imunskemu sistemu!

Krepitev imunskega sistema je ključnega pomena, če želimo biti zdravi in odporni na infekcijske okužbe.

V OrCi smo povsem navdušeni nad učinkovitostjo 1,3 – 1,6 Beta-Glucana, ki vsebuje tudi vitamin C, D in cink in res izjemno okrepi imunski sistem, deluje preventivno in kurativno in nam pomaga k močnejšemu imunskemu sistemu, na svojstven način, ki ni imunostimulatoren. Dnevno uživanje lahko pomaga zmanjšati možnost okužb zgornjih dihal, še posebej tistih, ki nastopijo kot posledica povečanega psihičnega in fizičnega stresa. 1,3 – 1,6 beta glucan je sicer naravno prisoten v rastlinah, kot so gobe in ima zgodovinsko in tradicionalno uporabo za imunost. Znane medicinske gobe so tako učinkovite in zdrave prav zaradi vsebnosti beta glucana.

Kaj sploh je Beta Glucan?

Beta Glucan je dolgoverižni polisaharid, ki ima neverjetno moč aktivacije imunskega sistema. Velja za najmočnejši naravni aktivator imunskega sistema, ki močno poveča njegovo delovanje in dokazano je, da beta glucan poveča imunološko aktivnost za 50 – 120% že v prvih 72 urah od zaužitja! Deluje torej hitro in učinkovito.

Raziskave so pokazale, da beta-glucan v telesu aktivira ključne celice imunskega sistema – fagocite, makrofage, nevtrofilce, eozinofilce in NK-celice. Omogoča jim, da delujejo hitreje v prepoznavanju in uničevanju škodljivih patoegnih mikroorganzmov, katerim smo dnevno izpostavljeni. Beta glucan prav tako stimulira proces fagocitoze. Levkociti uporabljajo ta proces za onesposobljenje bakterij, ki pridejo v naše telo, zato ima le ta pomembno vlogo v našem imunskem sistemu. Poleg sposobnosti povečanja učinkovitosti imunoloških celic, beta glucan vpliva tudi na njihovo številčnost.

RAZISKAVE BETA GLUCANA

Številne raziskave so dokazale izjemno učinkovitost delovanja beta glucana na naš imunski sistem pri preprečevanju okužb in aktiviranju imunskih celic. Izpostavljamo le nekaj od njih.

Okužbe zgornjih dihal običajno povzroča rinovirus (prehlad) ali influenca (gripa). Številne študije so pokazale, da lahko dnevno uživanje 1,3 – 1,6 beta glucanazmanjša možnost okužbe zgornjih dihal. Ena od študij je naprimer dokazala, da dnevno uživanje 250mg 1,3 – 1,6 beta glucana, v primerjavi s placebom, zmanjša simptome okužb zgornjih dihal v razmerju 10% proti 29%, v korist beta glucana.

Spet druga, 12 tedenska študija, ki je bila izvedena na skupini žensk, ki so bile v stresu, je pokazala veliko boljše počutje tistih žensk, ki so uživale beta glucan, v primerjavi s skupino žensk na placebu, ki se je kazala ne samo v splošnem boljšem počutju temveč tudi boljšem razpoloženju ter večjem nivoju psihične in mentalne energije.

Druga študija, izvedena na moških in ženskah, ki so v zmernem do večjem stresu, je pokazala, da je dnevni vnos 250mg 1,3-1,6 beta glucana, v obdobju 4 tednov, doprinesel k zmanjšanju okužb zgornjih dihal, boljšem splošnem zdravju in povečanju vitalnosti ter istočasno zmanjšanju napetosti in utrujenosti.

Dnevni vnos 1,3-,1,6 beta glucana se je izkazal za učinkovitega tudi pri zmanjšanju tveganja za okužbe pri ljudeh pod večjim fizičnim stresom (večje vadbene obremenitve).

Pri maratonskih tekačih je dnevni vnos 250mg 1,3-1,6 beta glucana, v primerjavi s placebom, pokazal 37% zmanjšanje števila prehladov in grip po maratonu.

Pripravki, ki vsebujejo beta glukane aktivirajo naš imunski sistem. Preko različnih mehanizmov povečajo število aktivnih imunskih celic in na ta način organizmu omogočajo po eni strani boljšo pripravljenost in predvsem hitrejši odziv pri morebitnem vdoru tujkov (virusov, bakterij, gliv), po drugi strani pa v primeru že prisotne infekcije, organizmu olajšajo lažje in predvsem pospešijo okrevanje.

BETA GLUCAN IN RAK

Beta glucan se je zaradi svoje izjemne imunološke dejavnosti izkazal tudi pri rakavih bolnikih. Deluje tako, da pripravi nevrofilne imunske celice, da prepoznajo in uničijo rakave celice. Nevrofilci so najštevilčnejša vrsta belih krvnih celic, ki prve napadejo vsiljivce in predstavljajo polovico vseh naših imunskih celic.

Same po sebi sicer ne morejo prepoznati rakavih celic, a beta glucan jim pri tem pomaga tako, da se veže za receptor na zunanji membrani nevrofilca in ga aktivira. Na ta način jim omogoča, da prepoznajo rakave celice kot tuj organizem in ga zato napadejo. Imunski sistem reagira na uživanje beta glucana zelo hitro, že po 2 ali 3 dneh uživanja. Na žalost rak predstavlja večje število celic, zato so potrebni meseci, da jih odstranimo. Terapija z beta glucanom se v primeru rakavih bolnikov izvaja zgolj in samo v sodelovanju in pod nadzorom zdravstvenega osebja oz. lečečega zdravnika.

Viridian Nutrition formula z dodanim vitaminom C, D in cinkom. Viridian je v svoj izdelek 1,3-1,6 beta glucana dodal še 2 pomembna vitamina in mineral, ki skupaj še dodatno močno pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema in tako dodatno krepijo naš imunski sistem.

Vitamin D se je nevede uporabljal za zdravljenje infekcij že dolgo pred prihodom antibiotikov. Danes vemo, da jesposobnost našega imunskega sistema v boju proti infkecijam povsem odvisna tudi od zadostne vsebnosti D vitamina v telesu. Klinične študije so pokazale učinkovitost vitamina D pri preprečevanju okužb.

Analiza in pregled 11 kliničnih, s placebom kontroliranih študij, ki je zajela 5.660 udeležencev, je pokazala, da ima vitamin D zaščitni efekt pred okužbami dihal in da je dnevno uživanje 3.5 krat bolj učinkovito kot tedensko ali mesečno uživanje vitamina D. V eni od takih študij so odrasli ljudje prejemali 800 do 2.000IU vitamina D skozi celotno zimsko obdobje, kar je močno zmanjšalo okužbe, prehlade in gripe. Pomanjkanje D vitamina je bilo povezano tudi z okužbami dihal pri atletih in ponavjajočih okužbah sečil pri ženskah.

Vitamin C prav tako igra pomembno vlogo v ohranjanju imunosti, kjer so klinične študije pokazale, da dodajanje vitamina C podpira delovanje in produkcijo belih krvnih celic, kot so nevtrofilci in limfociti. Vitamin C je ključen tudi za zgodnji protivirusni odziv na okužbo z gripo. Vitamin C je izjemno učinkovit pri preprečevanju prehladov in grip. 5 letna študija je pokazala, da je nevarnost 3 kratne okužbe s prehladom in gripo zmanjšanja kar za 65%, če dnevno zaužijemo 500mg vitamina C v obliki prehranskega dopolnila. Pri ljudeh, izpostavljenih fizičnemu stresu (maratonski tekači, vojaki, ki so trenirali na Arktiki …) se je možnost okužbe s prehladom ali gripo zamanjšala za 50% z dnevnim uživanjem 250mg – 1g vitamina C dnevno.

Cink se je tisoče let uporabljal v terapevtske namene. Cinkove tablete so našli celo na 2.200 let stari ladijski razbitini na obalah Italije. Blago pomanjkanje cinka v prehrani je pokazalo negativne efekte na imunski sistem, saj se močno zmanjša aktivnost NK celic. Analiza 13 študij, ker je bil cink uporabljen kot tretma za prehlad in 2 preventivni študiji so zaključile, da je dodajanje cinka učinkovito tako pri samem zdravljenju, kot tudi kot preventiva, saj zmanjša prehlad in gripo.

Viridian Nutrition Beta Glucan s cinkom, vitaminom D in C svetujemo kot preventivo pred prehladi in gripo, zaščito pred infekcijami, podporo imunskemu sistemu, za ljudi s ponavjajočimi infekcijami in nizkim imunskim sistemom, kot imunski tonik, za zimsko zdravje, kot preventivo pred infekcijami zaradi psihičnega ali fizičnega stresa.

Kdaj in kako uživamo beta glucan?

Priporoča se, da se beta glucan zaužije na tešče, najman pol ure pred obrokom, saj je tako absorbcija boljša. Za večje zdravstvene težave se priporoča uživanje 500mg dnevno, na 25kg telesne teže. Uživanje večjih odmerkov od 500mg na 25kg teže ne bo prineslo boljših rezultatov, zato ni smiselno. Ob začetku jemanja beta glucana lahko nastopi celo povišanje telesne temperature, kar pomeni, da je imunski sistem pričel z obrambo. Beta glucan vam lahko pomaga pri:

 • virusnih infekcijah (viroze, gripe, HPV, mononukleoza)
 • bakterijskih infekcijah (npr. Escerichia coli)
 • parazitskih in glivičnih infekcijah
 • hematoloških obolenjih (npr. levkocitopenija, trombocitopenija) in
 • anemija
 • tumorskih obolenjih
 • dijabetesu
 • alergijah
 • izpostavljenosti kemoterapijam ali obsevanjem
 • avtoimunih obolenjih (npr. ulceriozni kolitis, kronova bolezen, lupus, artritis)
 • izčrpanosti oranizma
 • po operacijah

Mi že imamo svoj stekleničko Viridian Beta Glucana doma. Ne pozabite pa, da je sedež imunskega sistema v črevesju, zato je potrebno okrepiti tudi le tega, ko krepimo imunski sistem.

V primeru uživanja zdravil, kroničnih in avtoimunih bolezni se pred uporabo beta glucana posvetujte z zdravnikom. Informacije so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali zdravstvenega delavca, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo, ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Želim vam prijeten dan!

Beta glukan z vitaminom C, vitaminom D in cinkom (30 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Beta glukan z vitaminom C, D in cinkom, zagotavlja specifično hranilno podporo v priročni kapsuli, za dnevno uživanje. Vsebuje 1,3 -1,6 beta glukana. Vitamina C in D ter cink prispevajo k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.