12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Ali znaš izbrati primeren probiotik za sebe?

V črevesju je sedež našega imunskega sistema in, če je šibko naše črevesje, je šibak tudi naš imunski sistem. Že antični zdravilci so se pri vsakem bolniku najprej posvetili krepitvi črevesja. Njihovo prvo vprašanje je bilo “Kako odvajate blato?

Zakaj? Zato, ker so vedeli, kar danes pozabljamo. Da je ključno, da toksini v našem telesu ne zastajajo, da ne povzročajo avtointoksikacije tkiv in da hrano, ki smo jo zaužili, tudi pravilno predelamo in absorbiramo.

Naše življenje ni odvisno od tega, kar pojemo, temveč predvsem od tega, kar absorbiramo! Torej je ključno, da najprej okrepimo črevesje, da okrepimo imunski sistem in se bo posledično tudi vsa zdrava hrana pravilno absorbirala. Več o pomembnosti črevesja najdete v tem članku na blogu.

Ob tem pa je naslednje vprašanje, ki se poraja: ali so vsi probiotiki enako dobri in učinkoviti? Ali je vseeno, kateri izdelek izberem?

Vsak dober, klinično preizkušen in potrjeno učinkovit probiotični izdelek bo sicer res krepil naš imunski sistem (če so le to pokazale na njemu izvedene klinične študije), a je še nekaj drugih, zelo pomembnih parametrov, ki jih moramo upoštevati pri izbiri primernega probiotika zase. Vprašanje, ki si ga moraš zastaviti je vprašanje, ki bi ti ga zastavil tudi zdravilec pred tisočletji: Kako odvajam blato? 

Zato sem ti v nadaljevanju napisala ključne točke, ki ti bodo pomagale pri izbiri primernega probiotika Viridian Nutrition.

Leno črevesje in zaprtje

Če je tvoja prebava bolj lena in se soočas z zaprtjem (blato odvajaš manj kot 1x dnevno), potem ti svetujem probiotični izdelek Dnevna simbioza, ki je na voljo v obliki kapsul ali prahu.

Uživaj 2-3 kapsule dnevno (lahko naenkrat ali razporejeno čez dan) ali 1/2 čajne žličke do 1 čž dnevno, če boš namesto kapsul izbral/a prah.

Če si starejša/i od 40 let, izberi namestno klasične Dnevne simbioze raje Dnevno simbiozo 40+, saj je le ta prilagojena črevesju po 40 letu, dodano pa ima tudi aloe vero.

Ob zaprtju vedno svetujem tudi uživanje magnezija (izredno pomembna je kvaliteta, razni mehurčkasti napitki in šumeče tablete ne bodo vredu) saj naravno uravnava prebavo (eden od simptomov pomanjkanja magnezija v našem telesu je prav zaprtje).

Če pa je tvoje zaprtje dolgotrajnejše (traja že nekaj let) in/ali odvajaš tudi na manj kot 2 dni ali pa si pomagaš celo z odvajali, pa bi zelo pomagali tudi encimi iz kivija, ki imajo odlične učinke prav na leno prebavo.

Če te ob zaprtju pestijo tudi abdominalne bolečine in napihovanje, namesto Dnevne simbioze izberi raje probiotik ProCare (in magnezij in/ali Kivi encime). Pij dovolj vode.

Na enak način, s temi konkretnimi izdelki, smo pomagali že mnogim strankam, tudi takim, ki so bile po 10 let ali več na odvajalih!

Prehitra prebava, mehko blato ali driska

V kolikor se soočas s prehitro prebavo – odvajaš 3x na dan ali še več, tvoje blato pa je mehko in kašasto, ti svetujem probiotike, ki vsebujejo sev Saccharomyces Boulardii, ki deluje na več vrst patogenih bakterij, med drugim tudi na patogeno kandido, salmonelo in e.coli, obenem pa je delovanje SB tudi izjemno protivnetno.

S tem, ko bo Saccharomyces boulardii uničeval patogene v telesu, se bo začela umirjati tudi prebava. Zaužij 2 kapsuli dnevno in, če se stanje popolnoma ne uredi, dodaj še 2 kapsuli (skupaj torej 4), dokler se stanje odvajanja in konsistenca blata ne normalizira in lahko spet nadaljuješ le z 1-2 kapsulama dnevno.

Če je prisotna huda driska (takrat vsekakor obišči zdravnika), odvajanje blata pa je pogosteje kot 3x ali 4x dnevno ali pa je prisotna močna driska, potem svetujem čisti sev Saccharomyces Boulardii.

Občasno zaprtje, občasno driska, napihovanje

Če se soočaš z na trenutke počasno prebavo (zaprtjem) in na trenutke prehitro prebavo (ali drisko), kar lahko spremljajo tudi abdominalne bolečine, napihovanje in napenjanje … potem se soočaš s ti. razdražljivim črevesjem. Za ta namen je Viridan naredil odličen, klinično preizkušen izdelek ProCare, ki ti bo pomagal prav pri tovrstnih težavah. Uživaj 1-2 kapsuli dnevno. Več o Procare sem že napisala v članku na blogu.

Odvajanje vsak dan, prisotno je napihovanje in napenjanje

V tem primeru bo prava izbira ali ProCare ali probiotiki s Saccharomyces Boulardii,  odvisno od ostalih simptomov. Če se soočaš z napihovanjem, napenjanjem in obenem tudi leno prebavo ali zaprtjem, potem izberi ProCare, sicer bo odličen tudi Saccharomyces Boulardii s probiotiki.

Prebava BP, odvajanje blata vsak dan

Če je tvoja prebava brez posebnosti, blato odvajaš vsak dan brez težav in bi le rad/a okrepil/a črevesje in imunski sistem, potem svetujem Dnevno simbiozo, 1-2 kapsuli dnevno ali 1/2 čajne žličke dnevno, če se odločiš za probiotik v prahu. Če si bilzu 40 let ali starejši/a, bo še boljša izbira Dnevna simbioza 40+  prilagojena prav za črevesje od 40 leta starosti naprej (saj se z leti tudi koncentracija določenih bakterij v našem prebavnem traktu spreminja).

Antibiotično zdravljenje

Med samim antibiotičnim zdravljenjem svetujem čisti sev Saccharomyces Boulardii (še posebej, če je prisotna driska), saj ga antibiotik ne more uničiti. Ker antibiotik deluje na uničevanje bakterij, poleg patogenih bakterij v organizmu pobije tudi dobre bakterije, ki jih doziramo s probiotičnim izdelkom, zato je bolj smiselno med samo terapijo uživati Saccharomyces boulardii, ki krepi črevesje in uničuje patogene, sam AB pa ga ne more uničiti in nato po končani terapiji z antibiotiki, začnemo z uživanjem močne mešanice Dnevne simbioze – High Strenght, ki vsebuje kar 20 miljard bakterij na kapsulo in bo zato učinkovito in hitro pomagala pri vzpostavljanju porušene črevesne flore.

Če boš po zdravljenju z antibiotiki občutil/a simptome razdražljivega črevesja, pa izberi namesto močne mešanice Dnevna simbioza (High Strenght) raje mešanico ProCare.

Če bi med zdravljenjem z antibiotiki vseeno rad/a uživala tudi probiotike, izberi Dnevno simbiozo – močnejše ali ProCare, saj vsebujeta velike količine dobrih bakterij.

Po antibiotičnem zdravljenju je pogosta razrast patogene kandide, katero ubije prav sev Saccharomyces Boulardii.

Prebava brez posebnosti, urejena, prisotna pa so avtoimuna in kronična obolenja

V takem primeru ti svetujem krepitev črevesja s probiotiki z visoko koncentracijo dobih bakterij, kot so Dnevna simbioza – močni.

Ponavljajoča urogenitalna vnetja, vaginalni izcedek

Odlična pomoč bo Saccharomyces Boulardii s probiotiki. Več o SB preberi v prispevku na blogu.

Nosečnice, dojenčki in otroci

Za nosečnice je na voljo poseben probiotik Mother and Baby, ki je primeren tudi za novorojenčke in dojenčke. Več o njem si lahko preberete tukaj.

Za otroke od 1 leta starosti dalje, svetujem Viridian otroški probiotik z vitaminom C. 

Koliko časa se izvaja probiotična terapija?

Probiotična terapija naj traja vsaj 2 meseca, neprekinjeno. Če se soočaš s kroničnimi in avtoimunimi obolenji, lahko probiotike uživaš še dlje. Sicer lahko po 2 mesecih neprekinjenega uživanja probiotikov po želji prenehaš in probiotike uživaš le še 1 teden na mesec. S probiotično terapijo lahko kadarkoli spet začneš – če boš čutil/a, da je tvoj imunski sistem šibak, se bodo pojavile različne prebavne težave ali pa bodo v službi razsajali virusi in se boš želel/a okrepiti.

Kaj pa prehrana?

Ne pozabi na zdravo prehrano, ki naj vsebuje čimveč nepredelanih živil (sadje, zelenjava, polnovredna žita) – to vse je hrana za dobre bakterije, iz prehrane pa izloči mlečne izdelke in zaužij čim manj (najbolje nič 😉 mesa.

Pomembno je namreč katere bakterije v črevesju hranimo, saj bo od tega odvisno, katere bodo v črevesju prevladovale; dobre ali slabe?

Zakaj so Viridian Nutrition probiotiki tako posebni in drugačni od večine ostalih?

Viridian probiotiki so edini probiotiki na tržiču, ki poleg tega, da imajo popolnoma vse seve klinično preizkušene (zato vemo da delujejo in kako delujejo), obenem ne vsebujejo nobenih stabilizatorjev, emulgatorjev in polnil, kot so magnezijev stearat, silicijev dioksid, maltodekstrin in podobno. Zgolj čiste dobre bakterije – probiotiki in hrana za dobre bakterije – prebiotiki.

Če si še vedno v dvomu kateri izdelek izbrati, nič hudega! 🙂 Piši nam na info@or-ca.si, pokliči na telefon 01 23 21 655 ali nas obišči v naši trgovini OrCa na Komenskega ulici 44 v Ljubljani in z veseljem ti bomo pomagali izbrati primeren izdelek! 🙂

P.S. Preberi še “Kako s probio terapijo okrepiti imunski sistem otroka”.


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.