12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Ali so rastlinski proteini enako učinkoviti kot proteini iz sirotke?

Znano je, da proteinski šejk po treningu pomaga oblikovati mišice, topiti maščobo in izboljšati učinkovitost in regeneracijo. Proteinska dopolnila se običajno delijo na živalske proteine (sirotka) in rastlinske proteine (riževe, grahove ..). Večina študij je opravljenih na sirotkinih proteinih, ki so do zdaj veljala za superiorna, saj so bogata z razvejano verigo aminokislin (BCAA).

Pretekle študije, ki so primerjale rastlinske beljakovinske izolate s sirotkinimi, so bile dejansko v korist slednjih, torej sirotkinih, a razvejana veriga aminokislin (BCAA) je v rastlinskih proteinih že naravno malce nižja, zato so bile te raziskave precej nepoštene.


Do zdaj namreč ni bilo študije, ki bi raziskala, če višji odmerek rastlinskih proteinov, ki zagotavlja enako vsebnost BCAA verig za oblikovanje mišic, lahko deluje enako kot sirotka v svoji učinkovitosti.

 

Da bi primerjali rastlinske (riževe) proteine z tistimi iz živalskih virov (sirotka) je skupina ljudi na treningu vzdržljivosti komzumirala 48g beljakovin iz enega ali drugega vira takoj po treningu, 3 dni na teden, v 8 tednov trajajočem testnem obdobju.

Po 8 tednih so znanstveniki ugotovili, da ni popolnoma nobene razlike pri uživanju riževih ali sirotkinih proteinov. Oba vira sta enakovredno izboljšala mišično maso, moč in zmanjšala maščobne obloge.

Ko potegnemo črto: riževi (rastlinski) proteini so enako dobri in učinkoviti, kot sirotkini.

Pulsin presni proteini iz kaljenega rjavega riža (1kg) – Izdelek iz zgodbe

Visoko kakovostni nealergeni beljakovinski prah, za dopolnitev prehrane iz različnih razlogov.


Preveri v trgovini

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.