12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Ali res vsi potrebujemo terapijo s probiotiki?

Namreč, nekajkrat se je že pojavilo vprašanje, če menim, da potrebujemo probiotike tudi v primeru, če se dobro prehranjujemo in se trudimo živeti zdravo. Moj odgovor je, da jih potrebujemo. Odvisno od življenskega sloga pa je, kolikokrat na leto je priporočljivo terapijo ponoviti/izvajati, za preventivno krepitev zdravja.

Že antični zdravilci so se zavedali pomena črevesja, zato so svoje paciente najprej vprašali: “Kako odvajate blato?”. Zakaj? Zato, ker so vedeli to, kar danes pozabljamo. Da moramo najprej poskrbeti, da iz telesa odvedemo toksine in preprečimo avtointoksikacijo tkiv, če želimo okrepiti svoje zdravje. Močno črevesje, ki bo izločalo strupe in absorbiralo za nas pomembne vitamine in minerale nam bo pomagalo pri ohranjanju zdravja. Obenem tudi prehitra prebava in driska nista ok, saj preprečita absorbcijo hranilnih snovi.

Prehrana

Probiotična terapija nam je tu lahko v veliko pomoč, predvsem zato, ker večina ljudi danes prehranjuje nezdravo; na naših jedilnikih je predvsem predelana hrana (pice, bureki, sendviči, namazi, v naprej pripravljene jedi), preveč je nepolnovrednih žit (moderna pšenica, testo, moka …), preveč je nezdravih maščob in sladkorja (poglejte deklaracije živil, ki jih jeste in presenečeni boste, kam vse je sladkor dodan!), hudo preveč je mleka in mlečnih izdelkov ter mesa (najbolje bi bilo, da bi oboje iz prehrane izločili) in premalo uživamo zelenjavo, sadje in polnovredna žita. Naša hrana bi morala biti brez deklaracije, kaj vsebuje. 🙂 

To posledično povzroča vitaminsko-mineralna neravnovesja, zasluzenost, zakisanost in bolezenske izpeljanke, ki sledijo iz teh stanj. In prva pomoč, ob spremenjeni prehrani, ki je seveda temelj, so probiotiki. Te ne uporabljamo zgolj pri zaprtju ali driski ali drugih prebavnih težavah, temveč jih uporabljamo za krepitev črevesja, saj vsa ta neprimerna prehrana v kombinaciji z dnevnim stresom, povzroča neravnovesje dobrih, slabih in nevtralnih bakterij, kar spet vodi v šibek imunski sistem in razrast patogenih bakterij in različnih bolezenskih stanj. Vsa avtoimuna obolenja in druge degenerativne in kronične bolezni, naj bi imele svoj začetek v črevesju. Vsaj tako meni večina alternativnih medicnskih ved.

Antibakterijska sredstva in zdravila

Tudi prevelika uporaba medikamentov, farmacevtskih zdravil, doprinese k rušenju črevesne mikrobiote in celotnega telesnega mikrobioma. Telo se želi toksinov znebiti skozi bolezen, kar pa spet z zdravili zatremo.

Nadalje se poslužujemo tudi veliko antibakterijskih sredstev: antibakterijska zobna pasta, antibakterijski vlažilni robčki, antibakterijsko milo, antibakterijski deodorant … vsa antibakterijska sredstva vplivajo na sistem bakterij v našem telesu, ki jih je sicer kar 10x več kot je celic našega telesa. Zato bi v resnici morali večjo pozornost namenjati pravemu ravnovesju bakterij.

Zaradi vsega naštetega so nam probiotiki lahko v veliko pomoč pri krepitvi zdravja, preventivno in kurativno, ne le po antibiotičnem zdravljenju ali ob spremenjeni prebavi.

Stres

Tudi študije so že potrdile, da povečan stres negativno vpliva na ravnovesje bakterij v našem črevesju, kar močno poveča možnost porasta batogenih bakterij in ošibi naš imunski sistem. Vedno več raziskav pa potrjuje tudi povezavo med neravnovesjem bakterij v črevesju in posledičnem vplivu na naše psihično počutje, kar pomeni, da lahko tudi neravnovesje bakterij v črevesju doprinese k občutku tesnobe, anksioznosti in slabšega psihičnega počutja.

Prav na mešanici probiotikov Viridian Nutrition ProCare je bila opravljena tudi pilotska, dvojno slepa in s placebom kontrolirana študija, kjer so prostovoljci 6 tednov prejemali 4 kapsule ProCare ali placebo. Rezulatiti ob koncu študije so pokazali izdatno boljše počutje in zmanjšanje simptomov anksioznosti.

Ali je vseeno kateri probiotik izberem?

Ob tem pa se poraja vprašanje: ali so vsi probiotiki enako dobri? Ali je vsak probiotik primeren za vsakega? Ali je vseeno kakšen probiotik kupim? Žal ne. Vsi dobri in kvalitetni probiotiki, na katerih so opravljene klinične študije in raziskave in imajo zato merljive pozitivne učinke na naše zdravje, bodo krepile naš imunski sistem, a obenem vsak probiotični sev deluje specifično in lahko targetira posamezno težavo (nekateri bolje delujejo na kožo, drugi na alergijska stanja …). Večina probiotikov na našem tržišču pa je žal brez klinično preizkušenih sevov in pri njih se žal vpliv delovanja probiotika ne pozna – ne vemo niti ali bakterije preživijo niti ali se kolonizirajo tam, kjer se morajo, torej v črevesju, prav tako ne vemo ali imajo dolgotrajne pozitivne učinke na naše zdravje.

Zato ne pograbite prvega in najcenejšega probiotika z nakupovalne poličke ker dejansko ni nujno, da bo deloval in najmanj kar bo je to, da boste razočarani in si ne boste učinkovito pomagali.

Viridian Nutrition probiotiki imajo vse seve klinično preizkušene, obenem pa ne vsebujejo nobenih polnil, gostil, emulgatorjev, sladkorjev in podobno, temveč zgolj dobre bakterije – probiotike in tudi prebiotike. So najbolj čisti probiotiki, kar sem jih našla. So torej popolnoma brez magnezijevega stearata, maltodekstrina, silicijevega dioksida in podobnih pomožnih snovi.

Če boste še vedno v dvomih kateri probiotik izbrati zase ali za svojega otročka, pa nam pišite na info@or-ca.si, nas pokličite na tel: 01 23 21 655 ali nas obiščite v trgovini OrCa in z veseljem vam bomo svetovali 😉

Topel pozdrav iz OrCe!


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.


NAPIŠI KOMENTAR

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Diana avtorica člankov Orca

Diana Vlahinič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine​

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.


Facebook


Instagram

Probiotiki dnevna simbioza ProCare (30 kapsul). Viridian Nutrition.

Izdelek iz zgodbe

Probiotiki dnevna simbioza ProCare (30 kapsul)

Simbiotična mešanica ProCare je mešanica štirih sevov probiotičnih bakterij Lactobaillov in Bifidobakterij (12.5 miljard), ki so po svetu uporabljeni že več kot 15 let.


Preveri v trgovini

Preveri še ostale prispevke​

Brezplacna e-knjiga top5

Prijavi se na Orca e-novice in dobiš e-knjigo TOP 5!

Izpolni spodnji obrazec.

[wpforms id=”3306″]

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.