3. aprila, 2017
|

Domača lekarna

Aktiven magnezij – za srce, ožilje, naše možgane in hormone

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov v našem telesu, saj sodeluje v nekaj sto encimskih procesih telesa, nas pomirja in na naše telo deluje bazično. Kako pomemben je pove že dejstvo, da vsaka celica v telesu potrebuje magnezij. Kljub temu pa je v danšanjem času, kljub obilju hrane (in morda prav zato!) njegovo pomanjkanje v telesu vedno večje.

Deloma zato, ker ga v telo s prehrano vnesemo vedno manj (k temu botruje dejstvo, da v zemlji zadnjih 50 let močno upada nivo magnezija in zato ga tudi naša hrana ne vsebuje dovolj), deloma zato, ker ga pospešeno izločamo iz telesa zaradi napačne prehrane (velik vnos sladkorjev, rafiniranih živil, mastne hrane in prevelik vnos beljakovin porablja magnezij v telesu), uporabe zdravil (določeni antibiotiki, steroidi, kemoterapevtiki in diuretiki pospešeno izpirajo magnezij iz telesa, zaviralci želodčne kisline pa še dodatno prispevajo k pomanjkljivi absorbciji magnezija iz hrane) in povečanega stresa, zaradi katerega potrebe po magneziju v našem telesu rastejo.

V nadaljevanju te vabim, da prebereš na kaj bodi pozoren/na, kako prepoznaš znake pomanjkanje in kako si lahko pri tem z magnezijem pomagaš sam/a.

KDO POTREBUJE MAGNEZIJ?

Vsak organ v telesu, še posebej srce, mišice in ledvice, potrebujejo magnezij. Vsaka celica v telesu potrebuje magnezij. Magnezij aktivira encime, prispeva k nastanku energije in pomaga uravnavati ravni kalcija, bakra, cinka, kalija, vitamina D in drugih pomembnih hranil v telesu. Če poješ veliko sladkarij, spiješ veliko kave, si morda na eni od visokobeljakovinski diet (katere močno odsvetujem) ali pa se soočaš z večjim ali dolgotrajnešim stresom, potem je dodatek magnezija zate skoraj nujen. Magnezij je esencialni regulator telesnega metabolizma, predvsem živčnih celic. Telo vsebuje približno 20-30g magnezija, okoli 50% se ga nahaja v kosteh.

Aktiven magnezij in magnezijev citrat za srce, ožilje, naše možgane in hormone. Magnezij za lažje spopadanje z vsakodnevnim stresom. Pomanjkanje magnezija je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav.

Simptomi, ki nakazujejo na pomanjkanja magnezija v telesu: 

 • vznemirjenost in anksioznost;
 • sindrom nemirnih nog;
 • težave s spanjem;
 • razdražljivost;
 • slabost in bruhanje;
 • motnje srčnega ritma;
 • zmedenost;
 • mišični krči in šibkost;
 • hiperventilacije;
 • nespečnost;
 • slaba rast nohtov;
 • PMS simptomi.

Pomanjkanje magnezija lahko naprej povzroča številne zdravstvene težave:

 • hipertenzijo (visok krvni pritisk) in kardiovaskularne bolezni;
 • poškodbe ledvic in jeter;
 • pomanjkanje hranil, med njimi vitamina K, vitamina B1, kalcija in kalija;
 • poslabšanje PMS simptomov;
 • nespečnost in težave s spanjem;
 • osteoporozo;
 • ponavljajoče se bakterijske ali glivične infekcije;
 • težave z zobmi in kostmi;
 • impotenco;
 • glavobole;
 • hormonska neravnovesja;
 • anksioznost in panične napade;
 • zaprtje.

Zgoraj je torej naštetih nekaj najpogostejših simptomov in zdravstvenih težav, povezanih s pomanjkanjem magnezija, svetujem pa ti, da magnezij dodajaš tudi, če se počutiš, kot da si brez energije, se soočaš z bolečinami v mišicah in kosteh (zraven sočasno z Mg svetujem še dodatek vitamina D), visokim pritiskom, bolečimi menstruacijami, palpitacijami srca, nervozo in živčnostjo ali pa si, zakopan/a med knjige in učenje ali naporne sestanke in projekte v službi – možgani so namreč tudi mišica in močno potrebujejo magnezij! Mnoge ženske ne vedo, da lahko močne menstrualne krvavitve doprinesejo k pomanjkanju magnezija v telesu.

Potrebe po magneziju se v telesu povečajo tudi v času nosečnosti, okrevanju po operaciji ali bolezni in po športnem treniranju. 

Dovolj visoke ravni magnezija v telesu in morebitno dodajanje ob pomanjkanju pomagajo tudi do uspešnejšega zdravljenja številnih bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni, diabetes tipa 2, pri zdravljenju astme in depresije, visokega krvnega pritiska, osteoporoze in mnogih drugih bolezni. Pobližje si oglejmo nekaj najbolj pogostih težav in kako nam pri tem lahko pomaga dodajanje magnezija.

MAGNEZIJ POMAGA PRI SPANJU

Dodatek magnezija vam lahko pomaga umiriti misli in pripomore k dobremu spancu. To je dokazala tudi študija iz leta 2012, objavljena v Journal of Research in Medical Science.

Ko je 46 pacientov prejemalo dodatek magnezija ali placebo v času 8 tedenske študije, je skupina, ki je prejemala dodatek magnezija doživela znatno povečanje časa spanja, lažje so zaspali in imeli višje koncentracije melatonina (hormona, ki je odgovoren za “zaspanost”) in nižje ravni kortizola, hormona, ki ga povezujemo s stresom.

MAGNEZIJ POMAGA PRI PREBAVI – PRI TEŽAVAH Z ZAPRTJEM

Magnezij pomaga sprostiti mišice prebavnega trakta in pomaga pri zaprtju. Ko so raziskovalci Nacionalnega Inštituta za zdravje in prehrano v Tokiu preučevali efekte magnezija v prehrani 3.800 žensk, so ugotovili, da so nizke ravni zaužitega magnezija povezane z znatnim povečanjem prisotnosti prepočasne prebave in zaprtja.

Druga študija je ugotovila, da, ko so ostareli pacienti, ki so imeli težave s prebavo, začeli uživati dodatke magnezija, so bili le ti bolj učinkoviti pri odpravi zaprtja kot uporaba odvajal.

Tudi sama vsem svojim strankam, ki se soočajo z zaprtjem ali prepočasno prebavo, vedno zraven probiotikov svetujem tudi dodatek magnezija. Bodite pa pozorni, da po uživanju magnezija nimate diareje ali prehitre prebave. To namreč pomeni, da uživate prevelike količine magnezija (preko dneva ali v enkratni dozi), zato zmanjšajte količino zaužitega magnezija. Prebava mora biti redna in uravnana, torej brez zaprtja in brez prehitre prebave ali diareje.

MAGNEZIJ SPROŠČA MIŠICE

Kot že napisano ima magnezij pomembno vlogo pri nevromišičnih signalih in mišičnih krčih. Če nimate dovolj magnezija to lahko privede do mišičnih krčev. Magnezij obenem tudi uravnava kalcij v telesu, kar je izjemno pomembno, saj lahko previsoke doze kalcija (običajno zaradi uživanja dodatka kalcija) povzročijo težave povezane s kontrolo mišic, vključno s srcem, ki je tudi mišica. Kalcij namreč kot dodatek uživa precej ljudi, obenem pa sočasno ne uživajo zraven tudi magnezija, kar lahko privede do težav, če je magnezija premalo. Več v nadaljevanju članka.

MAGNEZIJ POMAGA PRI GLAVOBOLIH

Številne študije nakazujejo, da uživanje magnezija deluje preventivno na pojav migrenskih glavobolov. Dodatno nekatere raziskave nakazujejo, da lahko uživanje magnezija skrajša čas trajanja migrene in količino potrebnih zdravil. Ljudje, ki jih pestijo migrenski glavoboli imajo običajno nižje vrednosti magnezija v primerjavi s tistimi, ki imajo tenzijske glavobole ali v primerjavi z ljudmi, ki nimajo težav z glavoboli. Magnezij odlično pomaga tudi pri glavobolih, vezanih na menstrualni cikel, saj vpliva na zmanjšanje simptomov PMS.
Aktiven magnezij in magnezijev citrat za srce, ožilje, naše možgane in hormone. Magnezij za lažje spopadanje z vsakodnevnim stresom. Pomanjkanje magnezija je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav.

STRES, ANKSIOZNOST IN MAGNEZIJ

Anksioznost, razbijanje srca, panični napadni, depresija … vse to so stanja, ko telo potrebuje redno dodajanje magnezija. Z visokimi dozami magnezija lahko umirimo celo panični napad.

Poznamo tudi ti. “začarani krog stresa in magnezija”. Namreč, ob stresu, ki nam ga lahko povzročajo težave doma ali v službi, se v telesu sproščajo višje ravni adrenalina, ki povzročajo dodatno izločanje magnezija skozi urin. Zmanjšane ravni magnezija v telesu močno omejijo razpoložljivo energijo za celice in to pomanjkanje vodi k povečanim ravnem kalcija, ki je dejavnik, ki povzroča povišane ravni vznemirjenja in posledično stresa.

Z drugimi besedami; primanjkljaj magnezija vodi v stres in stres vodi v primanjkljaju magnezija. To imenujemo začarani krog stresa.

Prav vsi, ki se soočate z anksioznostjo, paničnimi napadi, depresijo, pa tudi z radražljivostjo, živčnostjo in izbruhi jeze, potrebujete magnezij.

HORMONI IN MAGNEZIJ

Magnezij se toplo priporoča ob vseh hormonskih neravnovesjih, kot so npr.:

 • težave s ščitnico;
 • PMS;
 • PCOS-u;
 • predmensko in mensko obdobje;
 • odpadanje las.

Magnezij pomaga pri hormonskih neravnovesjih na več načinov:

 • uravnava kortizol (umirja živčni sistem in preprečuje presežek kortizola);
 • zmanjša krvni sladkor;
 • podpira delovanje ščitnice (je bistvenega pomena za proizvodnjo ščitničnih hormonov, ker pa deluje tudi protivnetno, pomaga umirjati
 • vnetja ščitnice, ki so pogosta pri ščitničnih težavah);
 • pomaga pri spanju in težavah z nespečnostjo, ki je ključno za produkcijo hormonov;
 • deluje kot gorivo celični energiji;
 • pomaga pri proizvodnji steroidnih hormonov, vključno s progesteronom, estrogenom in testosteronom (uživanje Mg tudi zato zmanjša vročinske oblive za cca 50%);
 • aktivira vitamin D in
 • upočasnuje staranje (zmanjšuje oksidativni stres in poveča proizvodnjo glutationa).

MAGNEZIJ ALI KALCIJ?

Ocenuje se, da smo nekoč s prehrano dobili približno 500mg magnezija da dan, danes le še okoli 150mg.

Včasih je bilo razmerje med zužitim kalcijem in magnezijem 1:1, danes je vsaj 5, če ne že 10:1.

Ker delujeta antagonistino, pomanjkanje enega pomeni presežek drugega, torej premalo magnezija pomeni preveč kalcija (v celicah, krvi, srcu, možganih, ledvicah, mišicah) .. iz tega lahko sledijo težave kot so krči, ateroskleroza (preveč nasičenih in trans maščob še dodatno prispeva k težavi), ledvični kamni in drugo.

V sodobni prehrani načeloma ni potrebe po dodajanju kalcija (in živalska mleka in mlečni izdelki niso dober vir kalcija!), temveč po dodajanju magnezija.  Kalcij je namreč dobro zastopan v prehrani in z dovolj visoko vsebnostjo vitamina D v telesu in pravimi ravni magenzija, bo ob raznoliki, zdravi prehrani tudi kalcija dovolj.

Prehrana, ki iz telesa črpa magnezij: prehrana bogata s sladkorji, maščobami, beljakovinami, fosfati in vsa predelana in procesirana prehrana dodatno poveča potrebo telesa po magneziju, saj ga le ta takrat toliko bolj porablja.

KDO ŠE POTREBUJE MAGNEZIJ?

Magnezij se svetuje tudi ob visokem holesterolu, uživanju večjih količnih alkoholnih pijač, pitju kave, depresiji, težavam s prostato itd.

Starostniki, športniki, nosečnice, sladkorni bolniki in ljudje s slabo prebavo in težavami s črevesjem (zaprtje, Kronova bolezen, celiakija, vnetne črevesne bolezni, malabsorbcijski sindromi..) so še dodatna skupina ljudi, ki mora poskrbeti za dovolj visoke količine magnezija v telesu. Pomanjkanje, ki še ni bolezensko, zlahka prezremo in pripišemo drugim vzrokom.

Telo lahko dolgo časa nadomeša pomanjkanje magnezija s pomočjo izkoriščanja magnezija iz kosti in mišic in zmanjšanega izločanja skozi ledvice. Nekaterim se šele pri dolgotrajnem pomanjkanju pojavijo simptomi pomanjkanja a še takrat ni nujno, da prepoznamo da gre za pomanjkanje magnezija, saj so zgoraj opisani simptomi pogosti in jih, kot rečeno, pripišemo drugim vzrokom.

KAKO PREVERIM ALI IMA MOJE TELO DOVOLJ MAGNEZIJA?

Glede na to, da je v krvi le odstotek telesnega magnezija se pri ugotavljanju njegovega pomanjkanja ne moremo zanašati zgolj na rezultate krvnih preiskav. Te bodo namreč vedno pokazale, da je le tega dovolj. Ko je namreč telo v pomanjkanju magnezija, le ta poskrbi, da se vezan magnezij sprosti iz kosti. In tam njegove vsebnosti ne moremo preveriti. Vsebnost magnezija tako v serumu kot v rdečih krvnih celicah nam ne pove prav dobro, koliko ga je v sami celični tekočini. Znotraj celic in v tkivih pa ga je 99%.

Zato je veliko ljudi, ki po teh preiskavah nimajo identificiranega pomanjkanje magnezija, kljub temu, pa jim le ta močno primanjkuje in ga je v krvi dovolj le zato, ker se sprošča iz telesnih tkiv, predvsem kosti, kjer ga je 30-60%. Posledično nato nastanejo težave s kostmi, presežkom kisline v telesu itd. Najlažje je zato opazovati simptome, ki kažejo na pomanjkanje, magnezij dodati in nato opazovati ali simptomi v naslednjih 3 mesecih izginejo ali se vsaj izboljšajo.

KAKO NAJ IZBEREM PRIMEREN MAGNEZIJ?

Pomembno je, da vedno izberemo dobro prehransko dopolnilo, s pravilnimi oblikami magnezija, ki ga naše telo lahko vsrka in, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja. Izogibajte se karbonat oblikam, šumečim tabletam ipd. Sočasno z uživanjem magnezija svetujem tudi uživanje B-kompleksa, še posebej vitamina B6,  saj je vsebnost vitamina B6 v telesu določa, koliko magnezija se absorbira v celice.

Viridian Nutrition ima na voljo 2 super izdelka: Aktiven magnezij v kapsulah s tremi odlčnimi transportatorji in Magnezij Citrat v prahu, ki se prav tako izjemno dobro absorbira v telo. Poskrbite za dovolj visoke ravni magnezija v telesu in opazujte, kako bolje se boste počutili. Za dodatne nasvete sem vedno na voljo! 🙂

 

Aktiven Magnezij, 100 mg (120 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Magnezij imenujemo tudi “iskrica življenja”, ker je tako pomemben v mnogih procesih in vplivih na različne aspekte zdravja. Magnezij je kofaktor v več kot 300 encimskih reakcijah v telesu in je zato ključnega pomena za številne celične procese.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.