17. januarja, 2019
|

Domača lekarna

10 naravnih rešitev pri gripi, prehladu in drugih virusnih obolenjih

Virus gripe je zelo nalezljiv virus, ki napade zgornji in spodnji respiratorni trakt s simptomi zamašenega nosu, bolečinami v grlu, kihanjem, kašljem in glavobolom. Podobne simptome ima tudi prehlad, a če imate visoko vročino, glavobol, bolečine v kosteh in mišicah, izgubo apetita, splošno slabost in utrujenost, to ni prehlad ampak najverjetneje gripa. Edina zaščita pred gripo je dober imunski sistem, ki ne le nevtralizira delovanje virusa, ampak če zbolimo, zmanjša tudi trajanje in intenzivnost bolezni.

Rastlinska zelišča, ki so nam v pomoč, vsebujejo aktivne sestavine, ki delujejo antivirusno, antibakterijsko in protiglivično in krepijo imunski sistem ter ščitijo pred mnogimi boleznimi.

ČRNI BEZEG

Izjemno učinkovita rastlina, z močnim protivirusnim delovanjem, na katero vse preveč pozabljamo, jaz pa jo naravnost obožujem, je črni bezeg; že dolgo je poznan po svoji visoki vsebnosti vitamina C (ima ga mnogo več kot pomaranče). Znan je tudi po svojem antibakterijskem delovanju, zaradi vsebnosti posebnih rastlinskih kemikalij, imenovanih oligomerni proantocianidini (sestavina, ki da črnemu bezgu njegovo globko temno vijolično barvo), pa ima črni bezeg tudi precejšnje protivnetno delovanje.

V naravni medicini ima črni bezeg bogato zgodovino uporabe, kjer so ga uporabljali za številne težave; vse od težav z vidom, do zdravljenja težav s sinusi ter kot pomoč pri kašlju, prehladih, virusnih infekcijah, še posebej gripi.

Pri influenci tipa A in B se zdi, da ima črni bezeg edinstvene lastnosti, zaradi katerih velja za eno izmed najboljših protivirusnih zelišč na svetu.

Učinke črnega bezga v delovanju proti gripi lahko pripišemo nekaj primarnim načinom delovanja te rastline, ki delujejo v tandemu.

Eden od mehanizmov delovanja je kompleksen proces, s katerim se flavonoidi vežejo na beljakovine na zunanji strani virusa in preprečujejo njegovo vezavo in vstop v gostiteljske celice, kar zavira sposobnost virusa za razmnoževanje in širjenje.

Drugi razlog je, da naj bi črni bezeg pomagal pri aktiviranju zdravega imunskega sistema s povečanjem proizvodnje citokinov, ki so v bistvu glasniki, ki pomagajo uravnavati imunski odziv telesa na bolezen. V bistvu črni bezeg deluje na samem virusu, hkrati pa krepi ntudi aravne obrambne mehanizme telesa. Pri nas je na voljo v priročnem spreju, da ga lahko pošpricate v grlo, kjer bo deloval takoj in ublažil vnetje in bolečino. Zaradi dodatka sleza, manuka medu in aloe vere, pa bo olajšal tudi kašelj in vnetje.

 

AMERIŠKI SLAMNIK 

Ameriški slamnik – izjemno poznan po svojem imunostimulativnem delovanju, zahvaljujoč katerim viša odpornost telesa na viruse in bakterije. Dokazano je, da ameriški slamnik deluje učinkovito pri akutnem vnetju dihalnih poti, vključno z gripo, prehladom, bronhitisom, sinuzitisom, tonzilitisom (angina), vnetjem ušes. Najbolje je, da začnete z uživanjem ameriškega slamnika že takoj, pri prvih simptomih bolezni.

V kolikor imate težave z bolečim grlom in vnetjem grla, je bolje uživati ameriški slamnik v tinkturi, saj pride na ta način zelišče v direktnen stik s patogenimi mikroorganizmi, ko ga popijete. Sicer pa lahko uživate ameriški slamnik tudi v kapsulah, tudi preventivno. To zelišče pa ne smete uživati, če imate avtoimuno bolezen.

ČESEN IN HREN 

Česen vsebuje aktivno sestavino alicin, ki ima antimikrobno delovanje Zaradi alicina je česen izjemno učinkovit pri korničnem bronhitisu, gripi in pogostih prehladih. Česen se že od nekdaj koristi v naravni medicini kot sredstvo za krepitev delovanja imunskega sistema, pri sladkorni bolezni, visokem krvnem tlaku in drugih težavah.

Hren so uporabljali že v srednjem veku, za zdravljenje kašlja in prehladov. V 19. stoletju je znan mikrobiolog Louis Pasteur prepoznal antibiotične lastnosti česna in ga uporabljal za zdravljenje okužb. Številne študije so potrdile, da lahko naravni izdelki, ki vsebujejo česen in hren, pomagajo pri okužbah kot je običajen prehlad, tako da lajšajo simptome in skrajšajo čas bolezni.

Hren lahko prav tako pomaga pri zamašenem nosu, zato je idealen dekongestiv in pomaga pri izcedku iz nosu, kihanju, kašljanju in vnetem grlu, simptomih, ki pogosto spremljajo prehlad in gripo.

Hren ima dolgo zgodovino uporabe kot živilo in kot naravno zdravilo. Znan je po svoji moči, da iz zgornjih dihalni poti izloči presežek katarja, anekdotski dokazi pa kažejo, da ima hren blag dekongestivni učinek (dekongestiv; lajšanje nosne otekline). Močna vsebnost žveplovih substanc v hrenu deluje tako, da tanjša sluz. Običajno se zato hren uporablja v kombinaciji s česnom, saj skupaj delujeta na lajšanje zabasanih dihalnih poti.

Klinične študije opravljene na ljudeh pa kažejo, da je hren učinkovit tudi pri infekcijah. Uporaba zeliščnih formul, ki vsebujejo hren je bila primerljiva z antibiotiki za akutni sinuzitis, akutni bronchitis in akutne infekcije urinarnega trakta. Druga študija je ugotovila kar 50% zmanjšanje vnetja zgornjih dihalnih poti, v primerjavi s placebom. Pri nas je na voljo odličen hren in česen kompleks, ki vsebuje standardizirane izvlečke aktivnih sestavin, zato deluje izjemno učinkovito in je skoraj obvezna pomoč pri vseh, ki imate težave tudi z sinuzitisi.

IZVLEČEK OLJČNIH LISTOV 

Izvleček oljčnih listov je zelo močan spodbujevalec delovanja imunskega sistema in naravna pomoč pri gripi. Glavna aktivna sestavina oljčnih listov je fitokemikalija Oleuropein, ki deluje protivnetno, protivirusno, antimikrobno, je močan antioksidant, ima pa tudi antikancerogeno delovanje in znižuje tudi povišan holesterol. Ko kupujete izvleček oljčnih listov, se prepričajte, da kupujete izvleček s standardiziranim izvlečkom oleurepina, za maksimalno delovanje.

Zaradi svojega antimirobnega in antivirusnega delovanja je odlična pomoč pri gripi.

OLJE ČRNE KUMINE 

Olje črne kumine se uspešno uporablja za zdravljenje mnogih bolezni že več kot 2.000 let, vključno kot pomoč pri gripi. O njegovih neverjetih lastnostih je govoril že prerok Mohamed, ki je za olje črne kumine dejal, da je to olje ki zdravi vse, razen smrti. Več o izjemnem delovanju olja črne kumine preberite tukaj.  Olje črne kumine se lahko uporablja kot pomoč za preprečevanje in zdravljenje gripe in prehlada. Prav tako pomaga pri trdovratnem kašlju. Olje črne kumine tudi sicer močno krepi imunski sistem in vsebuje več kot 100 razkičnih vitaminov in hranil.

VELIKI OMAN 

Veliki oman je izjmeno zelišče, velja za naravni antibiotik za pljuča in se uspešno uporablja za lajšanje pljučnega deficita in vnetje dihalnih poti. V veliko pomoč bo vsem, ki imate težave s kašeljem, bronhitisi, presežekom sluzi in katarja na pljučnem delu, vnetnimi dihalnimi potmi in prehladi. Kelti so ga slavili kot sveto rastlino, v ljudski medicini pa se uporablja že tisoče let. Poznali in uporabljali so ga tudi že antični Grki, ki so ga slavili zaradi njegovih izjemnih sposobnosti na delovanje in krepitev pljuč.

Veliki oman krepi pljuča na več načinov; olajša izkašljevanje (odličen je tudi pri trdovratnem kašlju), pomaga izločiti katar in presežek sluzi iz pljuč, olajša dihanje in prehladna stanja in pomaga pri vnetju sluznice in dihalnih poti. Pomaga pri vseh pljučnih in katarhalnih težavah in se lahko uporablja vedno, ko nastanejo obsežne količine katarja, npr. bronhitis ali emfizem.

Zelišče ima več učinkov na čiščenje in pomirjanje bronhialnih membran; pomaga razredčiti sluz, njegova eteričnih olja spodbujajo delovanje pljuč in delujejo kot močni izločevalci presežka sluzi, zelišče pa deluje tudi kot naravni antibiotik za pljuča. Če imate pogoste težave s pljuči in dihalnimi potmi, je uživanje tinkture velikega omana zelo priporočljivo. Več o velikem omanu preberi tukaj.

PROBIOTIKI 

Ne pozabite pa na izjemno pomembnost zdrave črevesne flore. Naše dobre bakterije so same sposobne tvoriti naravne antibiotike v našem črevesju in nas tako ščititi pred okužbami in infekcijami. Zdrava črevesna flora je zarto predpogoj za dobro zdravje. Probiotik Lactobacillus Acidophilus DDS1, ki ga najdete tudi v Daily probiotikih Viridian, namreč dokazano tvori naravna antibiotika acidophilin in acidolin, ki nas ščitita pred vsaj 23 patogenimi bakterijami (vključno s streptokoki, salmonelo, stafilokoki, psevdomonasom, proteusom, E. coli …). Če vam zdravnik predpiše antibiotike in je vaše zdravstveno stanje tako resno, da jih potrebujete, vsekakor ne eksperimentirajte sami, temveč sledite navodilom zdravnika in med ali po antibiotični terapiji, naredite 3 mesečno probiotično terapijo, da ublažite stranske učinke antibiotika. Ne pozabite pa, da je gripa virusno obolenje, zato pri gripi antibiotiki niso učinkoviti.


ASTRAGALUS 

Pri nas, na zahodu, sicer še dokaj nepoznana rastlina, v Aziji in tradicionalni kitajski medicini pa se astrgalus že več kot 2.000 let uporablja kot zaščita pred gripo in prehladi. Deluje tako, da stimulira proizvodnjo interferona, kar poveča sposobnost telesa, da se bori z infekcijami. Astragalus ima protivnetno in antibakterijsko delovanje in vsebuje antioksidante, krepi imunski sistem in niža povišan krvni tlak. Več o njemu najdeš napisano tukaj. Pri nas je na voljo kot samostojen izdelek v kapsulah ali v tinkturi z ameriškim slamnikom.

VITAMIN C 

Vitamin C ali izjemni vitamin C!  Jaz sem nad njim tako zelo navdušena, da bi verjetno lahko napisala knjigo, ne le del članka o tem izjemnem vitaminu. 🙂 Uživam ga vsak dan, tudi, ko sem popolnoma zdrava. Če zbolim, uživam večje količine vitamina C. Vedno in brez izjeme pa svetujem uživanje vitamina C s počasnim spročanjem, predvsem patnentirano obliko vitamina C, ki se imenuje Ester-C, saj le ta, s kliničnimi študijamo dokazano, omogoči, da v celico pride 4x več vitamina C, kot sicer. Obenem gre za obliko vitamina C, ki je bazična, zato ne draži želodca.

Sicer pa so izjemne lastnosti vitamina C znane že zelo, zelo dolgo. Vitamin C je naravni antioksidant, ki je ključen za močan imunski sistem. Naše telo ga ne proizvaja samo (živali, razen morskih prašičkov in netopirjev ga proizvajajo same in v času bolezni njihovo telo proizvaja izjemno visoke vrednosti vitamina C), zato ga moramo v telo vnesti sami. Kadilci in ljudje, ki so v povečanem stresu, žalosti, jezi … morajo v telo vnesti večje količine vitamina C, saj stres močno porablja vitamin C.

Vitamin C je kralj med vitamini v preprečevanju številnih bolezni in kdor ga redno uživa ima veliko prednost tudi v času grip in prehladov. Obstaja izjemno veliko raziskav o delovanju vitamina C na viruse in bakterije in prav vse kažejo, da je vitamin C na prvem mestu, ko govorimo in preprečevanju infekcij.

Zelo zanimiva so raziskovanja Dr. Freda Klennera, čigar raziskave so potrdile, da apliciran intravenozno, C vitamin deluje ne le na viruse in bakterije, temveč tudi na toksine kot je kačji strup. Med epidemijo poliomelitisa (otroška paraliza) v S. Karolini je dr. Klenner z vitaminom C uspešno pomagal 60 pacientov. Vitamin C si res zasluži posebno obravnavo in sama vsem toplo priporočam uživanje vitamina C, še posebej tega s podaljšanim sproščanjem. Kot zanimivost lahko povem, da se nam v OrCi številne stranke javljajo nazaj, osuple nad izjemnim učinkom delovanja te posebne, patentirane oblike vitamina C.

 

BETA GLUKAN Z VITAMINOM C, D in CINKOM 

Beta glukan je dolgoverižni polisaharid, ki ima neverjetno moč aktivacije imunskega sistema. Velja za najmočnejši naravni aktivator imunskega sistema, ki močno poveča njegovo delovanje in dokazano je, da beta glucan poveča imunološko aktivnost za 50 – 120% že v prvih 72 urah od zaužitja! Deluje torej hitro in učinkovito.

Raziskave so pokazale, da beta-glucan v telesu aktivira ključne celice imunskega sistema – fagocite, makrofage, nevtrofilce, eozinofilce in NK-celice. Omogoča jim, da delujejo hitreje v prepoznavanju in uničevanju škodljivih patoegnih mikroorganzmov, katerim smo dnevno izpostavljeni. Beta glucan prav tako stimulira proces fagocitoze. Levkociti uporabljajo ta proces za onesposobljenje bakterij, ki pridejo v naše telo, zato ima le ta pomembno vlogo v našem imunskem sistemu. Poleg sposobnosti povečanja učinkovitosti imunoloških celic, beta glucan vpliva tudi na njihovo številčnost.

Ne pozabite tudi na redno uživanje zelo pomembnega vitamina D3, ki je izjemno pomemben za naš imunski sistem. Poleg naštetega, pa v prvi vrsti poskrbite za zdravo prehrano in počitek. Spijete veliko tekočine. Stiskajte si sveže stisnjene sokove in pripravljajte zelene smutije. Če nimate apetita, si naredite bistro zelenjavno juhico in jo spijte, da v telo vnesete vitamine, minerale in tekočino. Izločite iz prehrane živalske mlečne izdelke, sladkor in sladkarije, pšenico in meso ter mesne izdelke, da telo hitreje okreva. Počivajte in dajte telesu čas, da si opomore.

Želim vam zdravo in energije polno zimo, s čim manj bolezni!

P.S.: Če te zunaj ujameta dež ali mraz, si takoj, ko prideš domov, pripravi veliko skodelico ingverjevega čaja, ki bo segrel telo ter vnesel toploto v meridane pljuč, vranice in želodca, obenem pa ingver deluje tudi izjemno antimikrobno. Priprava je zelo enostavna; sveži, ekološki ingver nareži na 2-3 rezine (lahko tudi več, če ti je všeč močnejši okus) ter ga prelij z vročo vodo. Dodaš lahko tudi nekaj sveže limone. Tak čaj bo močno pomagal tudi pri vnetem grlu in olajšal morebitno izkašljevanje. Uživaš ga lahko tudi preventivno, tudi v kapsulah

Ester – C pH nevtralna različica vitamina C, 950mg (90 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Zelo učinkovita, visoko absorbcijska patentirana oblika vitamina C. Ester-C je pH nevtralna različica vitamina C, v kateri je vitamin C puferiran, da je bolj nežen do želodca, še posebej, če ga uživamo v večjih količinah. Ester-C se absorbira hitreje.

 

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

2 misli na “10 naravnih rešitev pri gripi, prehladu in drugih virusnih obolenjih

  1. Darja pravi:

    Pozdravljeni! Moram vas pohvaliti, resnično ste prehodili dolgo pot in uspeli. Spomnim se, ko se je prva trgovinica Orca odprla na križišču s Kotnikovo v Ljubljani. Takrat sem bila še študentka na bližnji fakulteti in sem vas večkrat obiskala. Resnično, same pohvale za trud, izdelke in članke. Kakovost, vztrajnost in sledenje cilju. V tako agresivni konkurenci ste prvakinja, da ne govorim, kako Veliko delo ste opravila za ljudi, ko ste nam približala nazaj Naravo.

    • Diana​ Vlahinič pravi:

      Draga Darja, najlepša hvala za tako prijazne besede! Trgovinca se še vedno nahaja na isti lokaciji – toplo dobrodošla pri nas in vse dobro želim! 🙂 LP, Diana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.