17. januarja, 2023
|

Domača lekarna

Ameriški slamnik – najučinkovitejše naravno zelišče za vnetja dihalnih poti

Ameriški slamnik je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike, danes pa jo najdemo tudi v Evropi in pri nas. Obstaja več vrst ameriškega slamnika, od katerih se v zdravilne namene uporabljajo Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia in Echinacea pallida.

Rastlina raste v višini do enega metra, lahko tudi več, cvetovi, ki cvetijo od julija do oktobra, pa se razlikujejo po barvah od svetlo roza do bledo vijolične barve.

Vsak del rastline – korenina, steblo, listje in cvet – se lahko uporablja v zdravilne namene.

Tradicionalno zdravilo Indijancev

Indijanci so uporabljali ameriški slamnik za zdravljenje in preprečevanje okužb dihal že sto let pred prihodom evropskih priseljencev.

Na začetku 19. stoletja so to izjemno rastlino sprejeli tudi belci in jo preselili tudi v Evropo.

njena priljubljenost v Evropi pa se je še povečala po tem, ko so bile na njej, sredi 90 let, izvedene študije v Nemčiji, ki so dokazale njeno učinkovitost.

Aktivne učinkovine ameriškega slamnika

V ameriškem slamniku se nahaja kompleksna mešanica aktivnih sestavin, katerim strokovnjaki pripisujejo antimikrobne in imunostimulativne lastnosti.

Vse vrste ameriškega slamnika vsebuje tudi fenole – snovi z močnimi antioksidantnimi lastnostmi. Fenoli delujejo tako, da ščitijo rastline pred okužbo in poškodbami in imajo zdravilni učinek na človeško telo.

Echinacein, spojina, ki se nahaja samo v ameriškem slamniku, preprečuje prodiranje mikrobov v zdrave celice, tako da virusi in bakterije ne morejo vzpostaviti ograde v telesu.

Med drugim ameriški slamnik vsebuje tudi alkilamide, ki prav tako krepijo imunski sistem ter polisaharide, glikoproteine in derivate kofeinske kisline.

Učinkovit proti prehladu in gripi

Ameriški slamnik je izjemno popularna rastlina, še posebej zardi svojega učinka na preprečevanje in pomoč ob prehladih in gripi.

Od sredine 90-ih let so bile izvedene številne študije o delovanju ameriškega slamnika na viruse in bakterije.

Leta 2007 so raziskovalci Univerze v Connecticutu analizirali rezultate teh študij in ugotovili, da ameriški slamnik zmanjša tveganje za prehlad za kar 58 odstotkov.

Ugotovili so tudi, da ameriški slamnik, tudi, če se začne uživati že med obstoječim prehladom (torej ne preventivno, temveč kurativno), skrajša trajanje bolezni za povprečno 25 %.

Ugotovoljeno je tudi, da je najmočnejše delovanje ameriškega slamnika proti vnetju dihalnih poti pri vrsti Echinacea purpurea – prav ta pa se, v največji količini, nahaja tudi v našem kompleksu ameriškega slamnika.

Echinacea pallida in Echinacea angustifolia sta pokazala šibkejše rezultate.

Dokazano antivirusno delovanje ameriškega slamnika

Od leta 2009 do 2011 so bile objavljene velike znanstvene študije, ki so potrdile sposobnost ameriškega slamnika na preprečevanje respiratornih virusov (in vitro). Ugotovili so, da deluje na viruse gripe A/B (H3N2, H1N1, H5N1, H7N7), virus herpes simplex in RSV.

Učinek ameriškega slamnika na imunski sistem je dokazala študija, ki je bila izvedena na Univerzi v Londonu. Bolniki so osem dni prejemali standardizirano obliko te rastline. Klinična študija je potrdila, da ameriški slamnik podpira “šibak” imunski sistem v fazah povečanega stresa ali času virusnih okužb (gripe ali prehlada).  Poleg tega je potrdila tudi, da imunskega sistema ni mogoče “prestimulirati” u uživanjem te rastline.

Poleg naštetih indikacij, pa se pripravki ameriškega uporabljajo tudi za okužbe sečil, glavobol, simptome kronične utrujenosti, ekceme in alergije.

Ameriški slamnik je lahko zelo učinkovit in ga priporočamo pri naslednjih težavah:

 • Prehladi
 • Gripa
 • Bronhitis
 • Alergije
 • Sinuzitis
 • Vnetje desni
 • Vnetje ušes
 • Povečani prostati
 • Vnetju mehurja
 • Kandidi in Herpes virusu
 • Ekcemih in luskavici

Ameriški slamnik je učinkovit tudi proti dolgotrajnih ali ponavljajočih se okužbah, kot so npr. okužbe ušes.

Uporaba ameriškega slamnika

Čeprav dokazi kažejo, da je ameriški slamnik učinkovit tudi, ko se ga uporablja kurativno, pa je njegovo najmočnejše delovanje, če se ga uživa preventivno, torej, med tem, ko ste (še) zdravi.

Če pa so nas gripa, prehlad ali bronhitis že napadli, ameriški slamnik pomaga tudi takrat, saj lajša težave in pospeši okrevanje.

Ameriški slamnik se lahko uživa 8 neprekinjenih tednov, potem pa se s svetuje nekaj premora, pred morebitnim ponovnim uživanjem.

Opozorilo

Ameriški slamnik se odsvetuje ljudem z avtoimunimi obolenji, multiplo sklerozo, tuberkulozo in ljudem, ki zaradi kroničnih bolezni uživajo določena zdravila. Ker ni opravljenih študij  na nosečnicah in doječih ženskah, se uporaba ameriškega slamnika v tem času odsvetuje.

Zaželeno je, da kapsule zaužijete hrano ali velikim kozarcem vode. Ti pripravki so namenjeni intenzivni in kratki terapiji, zato se ameriški slamnik lahko uživa le 8 zaporednih tednov.

Za več informacij o plodnosti smo na voljo v Orci na Komenskega 44, info@or-ca.si ali 01/232 16 55.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.