9. aprila, 2024
|

Domača lekarna

Ali načrtujete družinske počitnice?

Počitnice so morda vrhunec leta in odličen čas za kakovostno družinsko druženje ter pobeg iz sodobnega načina življenja. Celotni družini lahko nudijo izkušnje, ki še leta ostanejo z nami.

Načrtovanje družinskih počitnic je lahko tudi stresno, saj ne glede na to ali potujemo z novorojenčkom ali z najstnikom, moramo poskrbeti za ravnovesje med zabavo in sprostitvijo. V pomoč vsem, ki to poletje načrtujemo družinske počitnice, smo pripravili nekaj najboljših nasvetov, ki bodo pomagali doseči popolno potovanje.

V nadaljevanju sledijo najboljši nasveti naših nutricionistov.

5 korakov v izogib vznemirjenemu/ razdraženemu trebuščku:

 • Umivanje rok pred hranjenjem.
 • Uživanje sveže pripravljene in dobro skuhane hrane.
 • Hidriranje.
 • Izbiranje ustekleničene vode in izogibanje ledenim kockam.
 • Uživanje kvalitetnih prijaznih bakterij/ probiotikov.

Kako lahko pri svojemu otroku preprečim razdražen trebušček in prebavne težave?

 • S sledenjem spodnjim, pomembnim korakom, lahko sebi in našim otrokom preprečimo prebavne težave med počitnicami.
  Redno umivanje rok z milom in s čisto, toplo vodo je najpreprostejši in najučinkovitejši način za preprečevanje trebušnih težav. Pred jedjo in po obisku stranišča si vedno temeljito umijemo roke.
 • Pomembno je skrbno izbiranje hrane in pijače, to je uživanje samo kuhane hrane, ki je še vroča in izogibanje hrani, ki ni termično obdelana oz. je od tega minilo že dalj časa, saj so se morda medtem razrastle bakterije. Prav tako svetujemo izogibanje surovim ribam in morskim sadežem, medtem, ko uživajmo surovo sadje in zelenjavo šele po pranju ali lupljenju v čisti vodi.
 • Ključno je, da ostajajmo hidrirani tako med samim letom (če potujemo z letalom), kot na cilju. Če potujemo nekam, kjer bomo doživeli vroče in vlažno vreme, je nujno, da imamo, za ohranjanje hidracije, vodo vedno na voljo. Vodi iz pipe za pitje, pripravo hrane, ščetkanje zob in izdelavo ledu se je potrebno izogibati v državah, kjer imajo lahko nižjo raven higiene. Izogibajmo se ledenim kockam v barih in restavracijah, saj so lahko pripravljene z vodo iz pipe. Namesto tega izberimo ustekleničene pijače, ki jih hranimo v hladilniku ali v skledi, napolnjeni z ledom. Če imamo opremo za samostojno pripravo hrane ali hladilnik z zmrzovalnikom v sobi, lahko ledene kocke pripravimo sami z ustekleničeno vodo.
 • Če vi ali vaši otroci pogosto trpite zaradi prebavnih težav, vam lahko jemanje probiotikov pri tem zelo pomaga.

Razmislite o uživanju probiotične kvasovke Saccharomyces Boulardii 5 dni pred načrtovanim potovanjem. Raziskave so pokazale, da lahko nepatogena kvasovka Saccharomyces boulardi zmanjša resnost in trajanje potovalne driske z nevtralizacijo bakterijskih toksinov v črevesju.

Za lajšanje trebušnih tegob pri mlajših otrocih, od enega leta naprej, imamo na voljo namensko prehransko dopolnilo, ki vsebuje seve Lactobacillus Acidophilus in Bifidobacterium v kombinaciji z vitaminom C.

Ali bo uporaba sončne kreme blokirala nastajanje vitamina D3?

Vitamin D3 nastaja zaradi izpostavljenosti kože soncu, zato se vitamin D3 imenuje »sončni vitamin«. Zaščita pred soncem blokira zelo visok odstotek UV žarkov sonca, kar lahko zmanjša količino formiranega vitamina D3 kljub izpostavljenosti soncu.
Vnos vitamina D3 lahko dopolnimo s prehrano in prehranskimi dodatki.

Kako lahko svojemu otroku pomagam dobro spati na počitnicah?

Da ne bi motili otrokovega vzorca spanja, je pomembno, da ohranjamo enako rutino dremeža, časa za spanje in življenjski slog, zlasti v evropskih časovnih pasovih. Nadaljnji nasveti, ki otroku pomagajo dobro spati na počitnicah so, da zagotovimo temno in hladno sobo, ohranimo večerno rutino s pravljico pred spanjem in se izogibamo prekomerni stimulaciji ter modri svetlobi pred želenim časom spanja. Če potujemo s predšolskimi otroki, poskušajmo rezervirati prevoz glede na vzorec spanja. V kolikor ima otrok reden čas počitka, lahko najdemo let, ki vzleti tik pred tem, da lahko na letu spimo.

Kateri je najboljši naravni način za premagovanje potovalne tesnobe?

Najstnikom in odraslim je na voljo veliko hranil, ki pomagajo in premagajo potovalno tesnobo. Z največ raziskavami, ki to podpirajo, so L-theanin, melisa, Ashwagandha in Rhodiola.

L-theanin je aminokislina, ki se naravno pojavlja v zelenem čaju (Camellia sinensis) in kaže antistresne, antidepresivne, nevroprotektivne lastnosti, ki izboljšajo kognitivno delovanje. L-theanin deluje tudi zelo hitro in lahko pomaga tudi tisim, ki se bojijo letenja.

Citronsko meliso so proučevali tudi zaradi njenih učinkov, ki blažijo stres in izboljšujejo razpoloženje. Raziskava je pokazala, da lahko enkratni odmerek, 600mg izvlečka melise, zmanjša negativno razpoloženje zaradi stresne situacije ter znatno izboljša občutek mirnosti in budnosti.

Rodiola je priljubljeno zelišče, za katero velja, da zmanjšuje različne stresne dejavnike, ki jih povzročajo kemični in biološki dejavniki ter izboljšuje odziv telesa in prilagajanje na stres. Ker je rodiola postala prepoznavna zaradi svoje spodobnosti za lajšanje stresa, so v številnih kliničnih študiajh proučevali tudi druge možnosti uporabe kot so motnja spanja, duševna utrujenost, tesnoba in bolezni jeter zaradi hepatoprotektivnih učinkov. Idealno za starejše od 16 let.

Če želite izvedeti več o prehranskih dopolnilih, nasvetih o zdravem življenjskem slogu in naravnih možnostih za vso družino, nas obiščite!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.