6. septembra, 2023
|

Domača lekarna

Ali je tvoja napihnjenost normalna?

Nihče od nas si ne želi biti napihnjen! To je dejstvo. A manjša in kratkotrajna napihnjenost je lahko normalen del prebave, če pa je napihnjenost dolgotrajnejša in povzroča večje težave, pa je to lahko pokazatelj težav v naših prebavilih. 

Zakaj sploh nastane napihnjenost?

Običajno nastane kot posledica nabiranja plinov v črevesju. Ko pojemo večje obroke, ki vsebujejo večji delež fermentabilnih vlaknin, je normalno, da v črevesju nastane več plinov in se zato počutimo napihnjene. Veliki obroki pomenijo več hrane v prebavilih, kar tudi lahko povzroča začasno napihnjenost.

Kdaj napihnjenost ni normalna?

Če pa se soočate z napihnjenostjo tudi po manjših obrokih ali po katerikoli hrani, ki jo pojeste, ali celo če samo spijete vodo, pa to ni normalno. Podobno tudi napihnjenost, ki se dogaja nenehno ali nastopi celo brez uživanja hrane, ni normalna. Napihnjenost, ki jo spremlja bolečina in nenavadno/spremenjeno odvajanje blata, tudi ni normalna.

Sprejemljivo je, če občutite manjšo napihnjenost nekaj dni pred nastopom menstruacije, a če ste neprijetno napihnjene tedne pred menstruacijo, to ni normalno. Napihnjenost ne sme biti tako velika, da vpliva na vašo samozavest, splošno dobro počutje ali, da vas prisili v močno omejujočo dieto, pri kateri ste primorani črtati večino živil iz svoje prehrane, z namenom, da vsaj malo omilite napihnjenost.

  • Napihnjenost, ki izgleda kot nosečniški trebuh v 6 mesecu nosečnosti
  • Povzroča neprijetno tiščanje in/ali bolečine
  • Se pojavi tudi po majhnem obroku
  • Nastane že takoj po jutranjem vstajanju
  • Močna, boleča napihnjenost nekaj dni pred menstruacijo
  • Napihnjenost, ki vpliva na vaše vsakdanje počutje in aktivnosti
 

Kot je razvidno iz napisanega, ni potrebe, da bi se soočali z nenormalno napihnjenostjo, ki vpliva na kvaliteto vašega življenja. To je simptom, ki nakazuje, da v vaši prebavi nekaj ne deluje optimalno, zato je potrebno je odkriti vzrok in ga odpraviti.

Z veseljem smo vam na voljo tako v OrCi, kot tudi jaz sama, z osebnimi svetovanji, če menite, da to potrebujete. Včasih je dovolj že, če dodamo prebavne encime k obrokom ali kvalitetne probiotike – včasih pa potrebujemo večjo podporo.

Normalna napihnjenost

  • Po (pre)velikem obroku
  • Ne povzroča neprijetnega počutja ali bolečin
  • Občasna napihnjenost, ki hitro preneha
  • Manjša napihnjenost, ki nastopi nekaj dni pred menstruacijo
 

Če spadate v kategorijo “normalne napihnjenosti” pa brez skrbi – vsi ljudje se občasno srečujemo s kratkotrajno in nemotečo napihnjenostjo, ki hitro izzveni in je v resnici del normalne prebave.

Socialna omrežja nam dajejo lažni vtis, da mora biti trebuh nenehno popolnoma raven, a resnica je, da je občasna, kratkotrajna in manjša napihnjenost popolnoma zdrav znak, da vaše črevesje in vaši mikrobi odbijajo vlaknine, ki jih nujno potrebujejo za preživetje.

Za vse, ki pa ste spoznali, da vaša napihnjenost ni normalna, pa povabilo, da na našem blogu preberete članke, kako si pomagati do urejene prebave, pogledate brezplačna webinarja na to temo (črevesje in želodec), se oglasite v OrCi ali dogovorite osebni posvet.
Ostanite zdravi,
Diana

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.