8. marca, 2024
|

Domača lekarna

Alergije od A do Z

Zdi se, da število ljudi, ki trpijo zaradi simptomov vsaj ene alergije, nenehno narašča. Izpostavljenost alergenom sproži imunski sistem, da sprosti histamin in protitelesa v telesu/ v celicah, kar povzroči nastanek alergijskih simptomov.

Eden najpogostejših alergijskih odzivov je seneni nahod, ki ga sproži cvetni prah z dreves, cvetov ali trave. Medtem ko lahko drugi sprožilci alergije vključujejo živila, živali in pršice, različne materiale, kot so volna ali kovine, kemikalije, kot so čistila in kozmetika.

Ne dovolite, da simptomi senenega nahoda, kot so srbeče oči, izcedek iz nosu in sinusov, to sezono prevzamejo največjo pozornost. Premagajte alergije z naravnimi zdravili, ki lahko učinkovito pomagajo olajšati dražilne simptome.

Alergijski rinitis običajno povzroči kihanje, srbenje, izcedek in zamašen nos. Simptomi senenega nahoda so lahko hudi in vztrajni, kar povzroča težave v vsakodnevnemu življenju in pri spanju. To stanje se pojavi, ko posameznik, z občutljivim imunskim sistemom, vdihne alergen, kot je cvetni prah.

V študiji, ki je obravnavala posameznike z alergijskim rinitisom, so opazili pomembne izboljšave pri napadih kihanja in izcedka iz nosu, v skupini z visokimi odmerki polifenolov , v primerjavi s skupino, ki je prejemala majhne odmerke polifenolov. Zdravljenje z jabolčnimi polifenoli se je izkazalo za učinkovito pri izboljšanju simptomov alergijskega rinitisa, kar je spodbudilo razmislek o uvrstitvi le-teh med naravna zdravila za seneni nahod.

Črni bezeg/ Elderberry (Sambucus nigra)

Te, temno vijolične jagode izvirajo iz Evrope in nudijo vrsto raziskanih koristi za zdravje. So bogat vir antioksidantov, vlaknin, vitamina C, vitamina A, antocianov in flavonoidov.

Poleg tega so jagode odlično protivnetno sredstvo, za katerega je bilo dokazano, da olajša simptome, povezane z alergijami. Znanstveni dokazi kažejo koristnost bezgovih jagod za izboljšanje delovanja sluznice. Bezgove jagode vsebujejo visoko količino vitamina C, za katerega se je izkazalo, da deluje kot naravni antihistaminik, ki zmanjšuje količino histamina, ki ga telo proizvaja kot odziv na alergen. V študiji je visok odmerek vitamina C zmanjšal resnost simptomov (oteženo dihanje) povezanih z alegijami.

Vitamin C

Vitamin C je bistvenega pomena za različne funkcije v telesu, za katerega je bilo dokazano, da deluje kot naravni antihistaminik. Zato lahko dodatek vitamina C spodbuja lajšanje alergij in zmanjšanje simptomov.

Vitamin C lahko tudi zavira vnetje, ki ga povzročajo alergijske reakcije, s povečanjem delovanja imunskih celic. V študiji, izvedeni v Južni Koreji, je bil visok vnos vitamina C povezan z zmanjšanim tveganjem za simptome senenega nahoda pri šolarjih.

Blog o Vitaminu C

Vitamin D3

Vitamin D3 je ključnega pomena za naš imunski sistem zaradi svoje pomembne vloge pri modulaciji imunskega odziva (za uravnoteženo delovanje IS) in zmanjšanju vnetja. Zaradi tega učinka naj bi vitamin D3 zmanjšal resnost alergijskih reakcij. (Raziskave iz leta 2020 kažejo, da je 80% slovenskega odraslega prebivalstva podhranjenega z vitaminom D3.)

Pomanjkanje izpostavljenosti sončni svetlobi, od oktobra do marca, lahko privede do pomanjkanja vitamina D3. Medtem ko se lahko sezona senenega nahoda začne že februarja in doseže vrsto vrhov pri sproščanju cvetnega prahu od marca naprej. To tvega presečišče med nizkim statusom vitamina D3 v telesu in visoko izpostavljenostjo cvetnemu prahu zgodaj spomladi.

V nedavnih raziskavah o vitaminu D3 v povezavi z alergijami, so ugotovitve pokazale visoko razširjenost pomanjkanja vitamina D3 pri otrokih, ki trpijo za astmo in alergijskimi boleznimi, v primerjavi z zdravimi otroki.

Črna kumina/ Black Seed (Nigella sativa)

Črna kumina se že tisočletja uporablja zaradi neštetih terapevtskih koristi, bodisi kot samo seme bodisi kot olje, pridobljeno s hladnim stiskanjem iz semen. Olje črne kumine naj bi »zdravilo vse razen smrti«, njegova uporaba pa vključuje tudi naravna zdravila za seneni nahod. Črna kumina je majhna rastlina z modrimi in belimi cvetovi, ki izvira iz zahodne Azije. Semena so majhna, črna in ostrega okusa.

Olje, ki zdravi vse razen smrti

Črna kumina vsebuje timokinon, ki je protivnetna in antihistaminska aktivna sestavina, ki lahko zmanjša resnost in trajanje simptomov senenega nahoda. V študiji, ki je bila izvedena na bolnikih s senenim nahodom, je vnašanje dopolnila z 0,5ml olja črne kumine (standardizirano na 3% timokinona) za 30 dni povzročilo izrazito zmanjšanje zamašenosti nosu, srbenja in kihanja.

Listi koprive/ Nettle Leaf

Glede na znanstvene raziskave lahko peroralno uživanje listov koprive predstavlja velike koristi za zdravje. Listi koprive vsebujejo terapevtske aktivne spojine, ki lahko lajšajo vnetja in alergije. V študiji, izvedeni na posameznikih, ki trpijo zaradi senenega nahoda, je peroralno uživanje koprive podprlo lajšanje simptomov alergije in zamašenosti nosu.

Kvercetin/ Quercetin

Kvercetin je naravni bioflavonoid, ki ga najdemo v različnih rastlinskih virih, vključno s čebulo, brokolijem, papriko, jabolki, jagodami, grozdjem, zelišči  vrstami čaja.

Kvercetin se običajno uporablja kot zdravilo za lajšanje sezonskih alergij, ker lahko stabilizira sproščanje histaminov in tako naravno zmanjša alergijske simptome. Antialergijske in protivnetne lastnosti kvercetina so bile proučene v številnih študijah. Kvercetin ima antialergijske funkcije/ lastnosti, za katere je znano, da zavirajo nastajanje in sproščanje histamina in drugih alergijskih snovi, kar lahko stabilizira celične membrane mastocitov (alergijske celice, ki so odgovorne za takojšnje alergijske reakcije).

Za zmanjšanje tveganja za pojavnost astme, se priporoča večji vnos kvercetina in bioflavonoidov.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.