27. marca, 2024
|

Domača lekarna

6 učinkovitih načinov za povečanje naše energije!

Občasna utrujenost je običajna in neizogibna. Vendar, ko utrujenost postane vsakodnevni pojav, lahko negativno vpliva na raven naše učinkovitosti, na razpoloženje in splošno počutje ter zdravje.

Izčrpanost in nizko raven energije lahko povzroči različna kombinacija dejavnikov, vključno z življenjskim slogom in s prehranjevalnimi navadami. Namesto, da vsako uro spijemo novo kavo, lahko utrujenost premagamo z navadami, ki povečujejo našo energijo, da bomo polni energije ves dan.

Kako obnoviti naše nivoje energije

  • Več polnovredne hrane, manj sladkorja
  • Gibanje
  • Učinkovito odzivanje na stres – premagovanje/ obvladovanje/ balansiranje stresa.
  • Dodajanje prehranskih dopolnil.
  • Počitek, okrevanje, obnova!
  • Nakupovanje v trgovinah z zdravo prehrano in prehranskimi dodatki.

Energijski trik 1: Manj sladkorjev, več polnovredne hrane

Naša prehrana ima ključno vlogo pri proizvodnji energije. Hrana, ki jo jemo, se pretvori v glukozo, ki je glavni vir energije, ki napaja telo. Vendar pa lahko različna živila povzročijo različne odzive na raven glukoze v krvi.

Zdrava in uravnotežena prehrana, bogata z barvitim sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami in zdravimi maščobami, bo zagotovila potrebna hranila za vzdrževanje ravni glukoze v krvi. Po drugi strani pa bodo rafinirani ogljikovi hidrati in sladkorji povzročili znatna nihanja ravni glukoze v krvi, kar bo povzročilo izgorevanje energije, ko se raven glukoze zniža, kar lahko sproži željo po sladkorju.

Energijski trik 2: Gibanje!

Ne glede na to ali se med odmorom za kosilo odločite za lahek sprehod ali se pridružite intenzivni telovadbi, je povečanje telesne aktivnosti pozitivno povezano z ravnjo energije. Daljša obdobja sedenja lahko povzročijo utrujenost in slabše kognitivno delovanje. Študija, izvedena v Avstraliji, je pokazala, da prekinitev dolgotrajnega sedenja s hitrim, kratkim sprehodom lahko pomaga v boju proti utrujenosti. Kratek sprehod je za povečanje energije učinkovitejši od pitja kofeina, saj kofein stimulira centralni živčni sistem, kar na koncu povzroči večjo utrujenost.

Vadba lahko sproži tudi sproščanje endorfinov, ki lahko spodbujajo dobro razpoloženje in povečajo koncentracijo. Poleg tega telesna dejavnost prispeva h kakovosti spanja.

Energijski trik 3: Uživanje prehranskih dopolnil

Uživanje zdrave prehrane lahko zagotovi ustrezno raven večine hranil. Vendar pa mnogi posamezniki ne izpolnjujejo določenih priporočenih ciljev glede mikrohranil. Vitamini in minerali, kot so vitamini skupine B, magnezij, železo, jod in vitamin C, prispevajo k energijski presnovi. Kronično pomanjkanje teh hranil lahko negativno vpliva na proizvodnjo energije, kar vodi do utrujenosti in razdražljivosti. Dopolnitev prehrane z omenjenimi hranili lahko poveča raven energije in zmanjša občutek utrujenosti.

Energijski trik 4: Počitek, okrevanje, obnova

Okrevanje po dolgem dnevu, ki izčrpa energijo, pomaga napolniti zaloge energije za prihodnji dan. Pridobivanje med 7-8 ur kakovostnega spanja, vzpostavitev rutine »izklopa« pred spanjem in odmor od zaslona, bodo telesu omogočili, da si ustrezno opomore.

Poleg tega, da dajemo prednost spanju, lahko vadbi meditacije in pozornosti spodbudita pozitivne psihološke učinke, kot so povečanje mentalne energije ter zmanjšanje stresa in tesnobe.

Energijski trik 5: Obvladovanje stresa

Eden večjih povzročiteljev utrujenosti sta kronični stres in tesnoba. Spopadanje s skrbmi, pritiski in odgovornostmi je lahko duševno in fizično naporno. Obstajajo različni načini za obvladovanje stresa. Dobro je ugotoviti kateri mehanizmi obvladovanja nam najbolj ustrezajo.

Vadba globokega dihanja, zmerna telovadba in vsakodnevna meditacija lahko zmanjšajo raven stresa. Socialne povezave in medsebojni odnosi pomembno prispevajo tudi k čustvenemu zdravju in lahko zmanjšajo raven stresa.

Vedenjske študije so pokazale, da bivanje na svežem zraku v naravnem okolju lahko izboljša pozitivna čustva in kognitivne sposobnosti.

Drug način za preprečevanje in obvladovanje stresa je načrtovanje vnaprej. Namesto, da dovolimo, da se projekti in roki kopičijo, organizirajmo svoj seznam opravil tako, da naloge razporedimo v časovno razumnem trajanju. Ne samo, da lahko uspešno načrtovanje zmanjša stres, organiziranost prihrani čas in lahko poveča produktivnost.

Energijski hek 6: Nakupovanje/ obiskovanje trgovin z zdravo prehrano in prehranskimi dodatki.

Trgovine z zdravo prehrano in prehranskimi dodatki lahko ponujajo vrsto različnih polnovrednih živil, surove hrane, raznolikost hrane za posebne prehranske potrebe, prehranske dodatke in še veliko več. O podpori glede prehrane, prehranskih dopolnil in življenjskega sloga za individualne potrebe, se lahko ponekod posvetujemo s strokovno usposobljenim osebjem.
Pomagate pa si lahko tudi s zakupom celostnega svetovanja pri strokovnjakih iz področja tradicionalne kitajske medicine, naturopatije in drugih holističnih vej. Z odkritjem in odpravo vzrokov, ki so privedli do upada energije, lahko spet začutite nazaj svojo primarno energijo.

Pri nas v OrCi je na voljo celostno svetovanje s področja TKM in naturopatije z Diano Vlahinič.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.