7. septembra, 2023
|

Domača lekarna

6 koristi jabolčnih polifenolov za zdravje

Jabolka so priljubljeno sadje, polno vitaminov in vlaknin, toda ali ste vedeli, da so bile opravljene številne študije o njihovih potencialnih koristih za zdravje? Jabolko je bogat vir fitokemikalij.

Epidemiološke študije povezujejo uživanje jabolk z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja, astmo in sladkorno bolezen.

Jabolčni polifenoli so spojine, ki jih najdemo v jabolkih in naj bi imele močno antioksidativno delovanje, zmanjševale oksidacijo lipidov in zniževale holesterol. Jabolčni polifenoli lahko pomagajo tudi pri preprečevanju oksidativnega stresa in s tem zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni ter upočasnjujejo staranje.

Tukaj je šest raziskanih koristi jabolčnih polifenolov za zdravje:

Podpora pri alergijah

Alergijski odziv se pojavi kot odziv na tujo snov, ki vstopi v telo; tujek je varen, vendar se telo odzove s pretiranim imunskim odzivom. Simptomi alergije so lahko kihanje, zamašen nos, srbeče oči in kožni izpuščaj. Alergije so pri ljudeh pogoste in naj bi kdaj v življenju prizadele več kot enega od štirih prebivalcev Združenega kraljestva (1).

Znanstvene raziskave kažejo, da jabolčni polifenoli blagodejno delujejo proti alergijskemu rinitisu – znanemu kot seneni nahod. V študiji so pri 33 osebah s trdovratnim alergijskim rinitisom opazili znatno izboljšanje napadov kihanja in izcedka iz nosu, če so jemali izvleček jabolčnega polifenola (2).

Ti rezultati kažejo, da lahko polifenoli v jabolkih olajšajo seneni nahod, kar daje bolnikom druge možnosti za obvladovanje alergij kot zdravila.

Lahko ublaži vnetje kože

Koža je prva obrambna linija, ki ščiti naše telo pred zunanjimi vplivi, ultravijoličnimi žarki, sevanjem, kemičnimi vplivi in bakterijskimi okužbami. Kožo sestavljata dve osnovni plasti, in sicer epidermis in dermis. Povrhnjica je obrnjena proti zunanjemu okolju in je odgovorna za delovanje kot pregrada. Dermis se nahaja pod epidermisom in je odgovoren za vzdrževanje temeljev kože in zagotavljanje bioloških funkcij.

Protivnetni učinek jabolčnega polifenola so ocenili pri bolnikih z atopijskim dermatitisom – znanim tudi kot ekcem. Pri bolnikih, ki so 8 tednov dnevno prejemali dodatne odmerke 10 mg na kilogram telesne teže, se je močno izboljšalo vnetje kože, razpokanost in srbenje kože.

 

Sklepamo lahko, da so jabolčni polifenoli odlično naravno sredstvo za lajšanje simptomov, ki so pogosti pri ljudeh z ekcemi.

Lahko izboljša raven holesterola

Jabolčni polifenoli lahko prispevajo k zdravju srca, saj pozitivno vplivajo na presnovo holesterola pri osebah z visokim indeksom telesne mase. V študiji je 71 udeležencev prejemalo 600 mg polifenolov iz hmelja ali jabolk na dan v primerjavi s placebom v obdobju 12 tednov. Primerjali so uživanje polifenolov iz hmelja in jabolk; rezultati kažejo, da so bili učinki kapsul, ki vsebujejo polifenole iz jabolk, boljši od tistih iz hmelja, saj so zmanjšali skupni holesterol in holesterol v lipoproteinih nizke gostote. (4).

Ti rezultati kažejo na izboljšanje težav s presnovo holesterola po 12 tednin uživanja jabolčnih polifenolov.

Glukoza v krvi in uravnavanje telesne teže

Znano je, da prekomerna telesna teža povzroča spremembe v telesni presnovi. Nastale spremembe lahko povzročijo, da maščobno tkivo sprošča maščobne molekule v kri, kar vpliva na celice, odgovorne za inzulin, in vodi do zmanjšanja občutljivosti na inzulin.

V študiji so v 12-tedenskem obdobju ocenjevali raven visceralne maščobe, udeleženci pa so prejemali 600 mg jabolčnih polifenolov ali placebo. Raziskava iz te študije je pokazala, da lahko jabolčni polifenoli zmanjšajo prepisovanje genov, ki sodelujejo pri nastajanju maščobnih kislin, kar dodatno uničuje maščobo, ki se ovija okoli trebušnih organov v telesu.

Ti rezultati kažejo, da lahko jabolčni polifenoli podpirajo izgubo maščobe pri posameznikih, ki želijo shujšati, vendar je treba polifenole uporabljati v kombinaciji z zdravo prehrano in ustrezno količino telesne vadbe, da bi dosegli zdravo izgubo telesne teže.

Podpora fizični zmogljivosti

Znanstvene raziskave kažejo, da so antioksidativne lastnosti jabolčnih polifenolov izboljšale utrujenost in telesno zmogljivost.

V študijo je bilo vključenih 18 zdravih prostovoljcev, ki so 8 dni naključno prejemali 1200 mg jabolčnih polifenolov dnevno, 1000 mg askorbinske kisline dnevno ali placebo. Prostovoljci so morali dvakrat po dve uri izvajati telesno vadbo, ki je povzročala utrujenost, na kolesarskem ergometru. Mišična vadba naj bi spodbujala nastajanje radikalov in drugih reaktivnih kisikovih vrst, ki so odgovorne za oksidacijo beljakovin, povzročeno z vadbo, in prispevajo k telesni utrujenosti.

Ti rezultati lahko pojasnijo, da uživanje jabolčnih polifenolov zmanjšuje telesno izčrpanost zaradi antioksidativnih učinkov (6).

Skrb za dentalno zdravje

Dobro ustno zdravje lahko vzdržujemo z vsakodnevnim ščetkanjem in nitkanjem, brez pravilne ustne higiene pa se lahko razvijejo bakterije in posledično povzročijo okužbe ustne votline.

Študije kažejo, da polifenoli v jabolkih učinkovito zavirajo nastajanje zobnih oblog. Zmanjšajo namreč vsebnost bakterij v slini, podobno kot pri ščetkanju zob. (7)

Ali je vsebnost polifenolov v vseh jabolkih enaka?

Na naravo in vsebnost polifenolov v živilih vplivajo različni dejavniki. Pri jabolkih so med dejavniki, ki vplivajo na koncentracijo polifenolov, sorta, kmetijske prakse, obiranje in postopek ekstrakcije, če se dopolnjujejo.

Vsebnost oligomernih proantocianidinov (OPC) v dopolnilu Applephenon je 70 %, za primerjavo: jabolka “Royal Delicious” vsebujejo od 0,2-0,5 % polifenolov (9). Razlika je v tem, da so komercialna jabolka križana, da bi povečali naravno prisotne sladkorje za bolj sladek okus, medtem ko imajo polifenoli grenak in trpek okus.

Jabolka vsebujejo veliko hranilnih snovi, raziskave pa so pokazale, da lahko polifenoli v jabolkih prispevajo k splošnemu zdravju. Pri izbiri prehranskih dopolnil, ki vsebujejo jabolčne polifenole, se odločite za 100 % aktivne sestavine brez veziv ali polnil, dodanih sladkorjev, arom ali barvil. Na etiketi preverite, ali so sestavine iz trajnostnega vira.

V trgovinah z zdravo prehrano vam lahko pomagajo z nasveti in vprašanji o prehranskih dopolnilih. Najbližjega najdete na spletnem mestu: Naravna kozmetika in prehranska dopolnila – Orca cruelty free trgovina.

Ta članek je informativen in se ne nanaša na posamezne izdelke. Informacije v tem članku niso namenjene zdravljenju, diagnosticiranju ali nadomeščanju nasveta zdravnika. Če imate že obstoječe zdravstveno stanje ali trenutno jemljete zdravila, se posvetujte z lečečim zdravnikom. Prehranska dopolnila ne nadomeščajo raznolike in uravnotežene prehrane.

Viri

1 NHS (2018) Conditions – Allergies
2 Enomoto T, Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ikeda M, Dake Y. Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: A randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):283-9. PMID: 17039666.
3 Kojima T et al (2000). Anti-allergic effect of apple polyphenol on patients with atopic dermatitis: A pilot study. Department of Pediatrics,Kansaid Medical University, Osaka and National Institute of Health Science Tokyo, Japan. 49, pg: 69-73.
4 Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ohtake Y, Shimasaki H, Kobayashi T. Apple polyphenols influence cholesterol metabolism in healthy subjects with relatively high body mass index. J Oleo Sci. 2007;56(8):417-28. doi: 10.5650/jos.56.417. PMID: 17898508
5 Akazome, Y., Kametani, N., Kanda, T., Shimasaki, H. and Kobayashi, S., 2010. Evaluation of safety of excessive intake and efficacy of long-term intake of beverages containing apple polyphenols. Journal of Oleo Science, 59(6), pp.321-338.
6 Ataka, S et al (2007) Effects of Applephenon and ascorbic acid on physical fatigue. Nutrition. 23, (5) pg: 419-23.
7 Rubido, S (2018) Effect of chewing an apple on dental plaque removal and on salivary bacterial viability. PLOS ONE. 13, (7).
8 Schneider, H G (1986). Reduction of dental plaque by apples and chewing gum. Die Nahrung. 30, (9) pg: 907-12.
9 Rana, S., Rana, A., Gupta, S. et al. Varietal influence on phenolic constituents and nutritive characteristics of pomace obtained from apples grown in western Himalayas. J Food Sci Technol 58, 166–174 (2021).

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.