14. septembra, 2022
|

Aktualno

Paraziti – nevidni a prisotni

Paraziti v telesu lahko povzročajo številne zdravstvene težave. Najmanj kar lahko povzročijo je, da vam kradejo hranljive sestavine, ki jih vaše telo potrebuje, kar privede do upada vitaminov, mineralov, velike utrujenosti in slabšega delovanja imunskega sistema, to pa lahko nadaljnje vodi do resnih zdravstvenih težav.

Paraziti lahko predstavljajo enega glavnih vzrokov (nepojasnjene) kronične utrujenosti. V nasprotju z množičnim prepričanjem, okužba z njimi ni možna le na eksotičnih potovanjih, ampak lahko paraziti sproščajo svoje iztrebke v naš sistem v obliki nitritov kar moja naša jetra nato razstrupiti. Ena od možnih in pogostih posledic so med drugim lahko različne nepojasnjene alergije.

Paraziti, ki pridejo v naše organe kot so npr. jetra, lahko ostanejo v tem organu “kapsulirani” kot del obrambnega mehanizma telesa. Sčasoma lahko začne naše telo proizvajati protitelesa proti tem tujkom zato naš imunski sistem napade organ, kjer se nahajajo, mi pa se znajdemo v iskanju odgovorov, zakaj se počutimo slabo in zakaj naše telo kaže simptome, da nekaj ni vredu. Pogosto na parazite tudi pomislimo ne in zato dolgo časa tavamo v iskanju rešitev naših nepojasnjenih težav.

Medicinske raziskave dokumentirajo več kot 200.000 škodljivih parazitov za ljudi. S trenutnimi laboratorijski testi lahko le upamo, da bomo odkrili vsaj delček le teh. Mednarodna potovanja doprinesejo k lažji razširitvi parazitov širom sveta, obenem pa se današnji paraziti hitro prilagajajo novim okoljem in so lahko bolj problematični kot “stari paraziti” oz. paraziti nekoč. Zakaj je temu tako?

Prvič, paraziti se hranijo tudi s težkimi kovinami in toksini, študije pa kažejo, da lahko absorbirajo tako količino toksinov kot je do 400-kratnik njihove lastne telesne teže. Paraziti prebavljajo tudi viruse, plesni in bakterije, kar pomeni, da se lahko okužbe vseh vrst izognejo antibiotikom in drugim protimikrobnim sredstvom. Kasneje, ko so protimikrobna zdravila končana, pa se lahko izležejo novi mikrobi, ki ponovno aktivirajo naše okužbe. To je eden od ključnih razlogov za protokol čiščenja parazitov v zgodnjih fazah kroničnih okužb pri mnogih naturopatih.

Drugi razlog je, da so današnji paraziti izpostavljeni nenehnemu wifi sevanju. Zaradi tega so razdraženi, reaktivni in bolj odporni na zdravila kot kdaj koli prej. Študije kažejo, da lahko paraziti še posebej prizadenejo mlade ljudi.

Po mnenju raziskovalca parazitov dr. Dietricha Klinghardta mlajšega, manj izkušen imunski sistem tudi ni tako pameten pri odkrivanju vsiljivcev in jih ne preganja tako hitro iz telesa kot bolj izkušeni imunski sistem.

Znaki, ob katerih lahko posumite, da so paraziti tisti, ki prisilijo imunski sistem v nenavadne reakcije so lahko:

 • Kronična utrujenost/bolečine v telesu
 • Čudni nevrološki simptomi
 • Artritis
 • Tvegano, neracionalno vedenje – paraziti lahko pridejo tudi v možgane
 • Izguba inteligence/zmanjšano dojemanje – paraziti pri otrocih lahko preprečijo, da bi le ti dosegli razvojne mejnike ali dosegli svoj polni potencial
 • Vztrajni simptomi težav z mehurjem (shistosomiaza, eden najpogostejših svetovnih parazitov, ki lahko povzroči tudi raka na mehurju)
 • Kronično zaprtje, ki se s standardnimi terapijami ne izboljša
 • Histaminska intoleranca/aktivacija MAST celic
 • Potovanja v tuje (ekostične) kraje/ dolgotrajne prebavne motnje
 • Težave pri absorpciji hrane. Nizke vsebnosti beljakovin/malabsorpcije na obsežnem testu analize blata, saj to pomeni, da paraziti jedo vašo hrano
 • Težava pri doseganju lepe in čiste kože
 • Vztrajne težave s pljuči
 • Hišni ljubljenčki, ki imajo parazite
 • Srbeč anus
 • Plombe z živim srebrom  in/ali okužbe zobne čeljusti, znane kot kavitacije – zlasti bakterije Bartonella obožujejo čeljust
 • Ponavljajoče se okužbe po standardnih terapijah okužb (zlasti po liamski bolezni z ko-infekcijami)
 • SIBO (presežel bakterij v tankem črevesu) – vzrok le tega so pogosto paraziti

Kako se znebiti parazitov?

Vsekakor je potreben celostni pristop, ki zajema vse od temeljitega pregleda simptomov, do funkcionalnega testa blata (ki pa ni edini pokazatelj, temveč je potrebno upoštevati simptomatiko, saj so lahko subklinični pokazatelji, ki jih standardni testi ne odkrijejo). Poskrbite, da poleg izločanja parazitov iz telesa, obenem v črevesje naseljujete tudi dobre bakterije – probiotike -, ki bodo naredili neugodno okolje za nadaljnje življenje patogenih parazitov in zato preprečile patološki porast le teh.

Z izločanjem parazitov se boste izognili tudi razpadanju in razlitju toksinčne vsebine, ki se nahaja v njih (kovine, plesni, bakterije …) v vašem telesu. Obvezno podprite tudi jetra, saj igrajo izjemno pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa.

Ne pozabimo, da črevesna mikrobiota vsebuje več kot 500 različnih vrst mikroorganizmov, kjer ima vsak svojo nalogo in del le te so tudi paraziti; nekateri so lahko našemu telesu “prijazni” oz. niso patogeni in nam lahko pomagajo pri imunski modulaciji.

Zato antiparazitno čiščenje ni potrebno pri zdravih posameznikih, ki nimajo nikakršnih težav, oz se v tem primeru ne svetuje pogosto čiščenje in še to naj bo le z naravnimi pripravki. V kolikor pa imate trajne kronične simptome, je pomembno, da ne zanemarite možnosti presežka patogenih parazitov.

Protokol za čiščneje parazitov naj traja vsaj 21 – 30 dni, s premorom, ki ga lahko nato ponovite. Praksa kaže, da je čiščenje učinkoviteje, v kolikor ga ponovite. Uporaba naravnih zelišč se kaže kot izjemno učinkovita, obenem pa ne ruši stanja zdrave populacije črevesnega mikrobioma.

Zelišča kot so nageljnove žbice, origano, timijan, bazilika … še posebej s standardiziranimi izvlečki, delujejo zelo učinkovito. Sočasna podpora jeter, lahko tudi z oblogami iz ricinusovega olja, pa je dodatna pomoč pri učinkoviti odpravi patogenih parazitov.

Ne pozabite na zdravo, polnovredno rastlinsko hrano, ki bo zaradi visoke vsebnosti prebiotikov podprla zdravje črevesja.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.